מעבר לכל זה, לעיל נתבאר כי ישנו צד שגם אם עצם הבעלות בדירה היא לפי הרישום, מכל מקום יתכן שמי שהשקיע יותר יוכל לידרוש בחזרה את הכסף שהשקיע, אם בסוף הגיעו לידי גירושין (זאת מאחר ועצם הדירה נקנתה מהמוכר עבור שניהם, אבל הכסף ששולם עליה מעבר למחצית, נידון כמתנה לצד השני, אשר חוזרת בשעת גירושין), ולשיטה זו, גם אם הבעל השקיע בדירה יותר, עדיין אין טענתו כי רוב הדירה שלו, אלא יש כאן תביעה כספית להחזר השקעתו.
...
חלוקת דירת בני זוג והשלכותיה על חיוב הכתובה
דירה שנרשמה על שם שני בני הזוג
מקורות הסוגיא ★ שטרות שנכתבו על שם אשה הנושאת ונותנת בתוך הבית ★ בעל שכתב שטר על שם אשתו ★ ביאור דעת הרמ"א להלכה - מחלוקת סמ"ע וש"ך ★ דעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל - האם יש מחלוקת בין הרא"ש ובין הרשב"א ★ מחלוקת הראשונים בסוגיא דריש גלותא ★ חילוק הנתיה"מ בדעת הרשב"א והרא"ש - למי נמסר השטר ★ הדין כאשר לא הקפיד בעל המעות שהשטר ישאר אצלו ★ העולה מכל זה לנידון דנן ★ דעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל למסקנה - מספק לא ניתן להוציא מהמוחזק ★ הדין בזמנינו ★ א. דעת הגאון רבי צבי בן יעקב שליט"א ★ ב. תשובת הגאון רבי שמואל שפירא זצ"ל ★ ג. תשובת האגרות משה ★ ד. דעת הגאון רבי משה מרדכי פרבשטיין שליט"א ★ ה. דעת הגאון רבי אליעזר גולדשמיט זצ"ל - הדירה שייכת לשני הצדדים ★ ו. הוספה מהגאון רבי אברהם שרמן שליט"א ★ ז. טעמים נוספים מהגאון רבי שלמה שפירא שליט"א ★ ח. דעת הגאון רבי דוד לאו שליט"א ★ ט. דעת הגאון רבי בנימין בארי שליט"א ★ י. דברי הגאון רבי מנחם מנדל שפרן שליט"א ★ האם יש חילוק בין הבעל לאשה בהחזרת מתנות ★ דירה שנקנתה על ידי ההורים ★ דחיית הדימוי לבגדים ותכשיטים ★ יא. דעת הגאון רבי מיכאל בלייכר שליט"א ★ חלוקת רווחי עליית ערך הדירה מדין שותפים ★ האם ההשקעה בדירה חוזרת מכח תקנת שו"ם ★ תקנת שו"ם בגירושין ★ פירוש הנוסח "מחמת עידור וקטט יעמוד כתקנות שו"ם" ★ תוקף התקנה כאשר הצדדים לא ידעו עליה ★ סיכום דיני תקנת שו"ם ביחס לחלוקת הדירה ★ יא. חילוק בין סמכויות בתי הדין השונים בדין זה - הגאון רבי אוריאל לביא שליט"א ★ יב. מאמר הגאון רבי יחיאל נדל שליט"א ★ סיכום השיטות למעשה ★ יש לשקול ולאמוד כל מקרה לגופו ★ האם הרישום בטאבו הוא הקנין
תפיסת חוב כתובה כנגד מחצית הדירה
תפיסת חוב ודאי על ידי החייב עבור ספק חוב שכנגדו ★ ישוב שיטת הש"ך - מתי שטר נחשב כגבוי ★ תפיסת חוב ודאי כנגד טענת שמא על חוב אחר ★ האם המחלוקות תלויות זו בזו ★ תפיסת חוב עבור חפץ ★ חילוקים בדין תפיסת חוב עבור חפץ ★ תפיסה כנגד חפץ במקום פלוגתא - מדין "קים לי" ★ ספק הבא מחמת טענותיהם ★ סיכום דיני תפיסת חוב ★ תפיסת חוב כתובה או חוב אחר עבור הדירה ★ כתובה ושאר חובות האם דינם כמלוה בשטר ★ דיון והכרעה למעשה ★ דימוי ל"כפל תשלומים" ★ הערת הגאון רבי אוריאל לביא בענין הפשרה ★ דברי גדולי הדיינים שליט"א
המסקנות ההלכתיות העולות מפסק הדין
דירה שנרשמה על שם שני בני הזוג
הסתפקו הפוסקים בדינה של דירה שנרכשה על ידי בני זוג, כאשר צד אחד מימן את הדירה או את רובה, אבל בפועל נרשמה הדירה על שם שניהם בשוה, האם במקרה של גירושין, דינה להתחלק בשווה או לא.
תורף הספק נעוץ בשאלה האם הצד ששילם על הדירה מכספו, התכוון לתת את חלקו במתנה לצד השני, כאשר רשם את הנכס על שמו, או שמא לא היתה כאן כוונה למתנה, וכי מה שרשם בטאבו את שני הצדדים בחלקים שווים, לא היה זה אלא בכדי למנוע מריבות וסכסוכים עם הצד שכנגד, אך לא כדי לתת לו מתנה גמורה ומוחלטת.
וזאת מכיון שבתפיסת חוב כנגד חוב, הרי לפי הצד שאכן יש חוב כנגדו, זכותו המלאה מדינא לקזז את שני החובות זה כנגד זה, והוי כטוען שהחוב שבידו נפרע על ידי החוב שכנגדו, ונמצא שהספק הוא בסופו של דבר האם הוא חייב לחברו, והבא להוציא ממנו, עליו הראיה.
אלא ששאלה זו תלויה בדיני תפיסת חוב, כפי שציין התומים עצמו בסוף דבריו, וסיים בצ"ע.
והנה לאור כל מה שהבאנו עד כאן, עולה כי אף על פי שחוב הכתובה לכאורה דינו כמלוה בשטר, אשר לדעת הש"ך והנתיה"מ אי אפשר לתפוס עבור ספק חיצוני על חוב אחר, מכל מקום הרי התומים וקונטרס הספיקות חולקים, ולשיטתם מועילה תפיסתו.
הנתיה"מ כתב, שכל דינים אלו הם כאשר הוא תופס חוב זה כנגד חוב אחר, אבל תפיסת חוב כנגד חפץ שביד חברו, לא מועילה, אפילו במלוה על פה.
טעם הדבר מכיון שבתפיסת חוב כנגד חוב, הרי לפי הצד שאכן יש חוב כנגדו, זכותו לקזז את שני החובות זה כנגד זה, והוי כטוען שהחוב שבידו נפרע על ידי החוב שכנגדו, ונמצא שהספק הוא בסופו של דבר האם הוא חייב לחברו, והבא להוציא ממנו עליו הראיה.