מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה להחזר הלוואה עומדת של אלמנת מוגבל בניידות

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

בפני בית הדין תביעת התובע, להטבות למחליף רכב, ביחס לשלילת קצבת ניידות והחזר הלוואה עומדת שניתנה.
על פי סעיף 20 להסכם הניידות מוגבל בניידות שאינו נוהג, ואין לו מורשה נהיגה מחוייב להשיב את ההלוואה העומדת ותשלום גמלת הניידות יופסק.
מצבו של התובע – זכאות לניידות התובע טען כי הוא אלמן מבוגר, דימנטי לחלוטין ולא כשיר משפטית מזה שנים.
...
סוף דבר התביעה התיישנה.
דין התביעה להידחות לגופה נוכח כל המפורט לעיל.
נוכח כל האמור לעיל הבן בעל רישיון הנהיגה לא מתגורר בביתו של התובע ולא עונה לתנאי הסכם הניידות ואילו הבת שעונה לתנאים אינה בעלת רישיון נהיגה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2015 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

שווי העיזבון הנטען על-ידי המבקשות הוכחש על-ידי הביטוח הלאומי, ולגביו הועלו הטיעונים הבאים: (1) באשר לתכולת הבית - תחילה נטען כי לבקשה לא צורפה ראיה לשווי העיזבון, ומשהוגשה בשלב מאוחר יותר חוות דעת השמאי, ביקשה באת-כוח הביטוח הלאומי לחקרו; (2) באשר לרכב - הרכב נרכש על-ידי המנוח, מכספי הלוואה עומדת שניתנה לו על-ידי הביטוח הלאומי, כהטבה מכוח הסכם ניידות שנחתם בין הביטוח הלאומי לבין ממשלת ישראל, שכיסתה 26.69% מערך הרכב, וזאת לאחר שהמנוח הוכר כמוגבל בניידות.
השקפה זו מבקשת להסתמך הן על תוכן מיסמכי ההלוואה שניתנה למנוח לצורך רכישת הרכב לשם ניידותו, הן על עדותה של המבקשת מס' 2, אשר אישרה בחקירה הנגדית ביום 17.6.2014 כי הרכב שימש אך ורק את המנוח, אשר היה נכה (עמ' 5 לפרוטוקול), והן על המנעותה של האלמנה מלהעיד בבית המשפט.
סעיף 132(א) לחוק מאפשר הגשת תביעה נגד יורש, ובילבד שתביעה כזו תהא מוגבלת להקף אחריותו של היורש.
נטען חלקן של המבקשות בעיזבון הנו "מועט" - בהמרצת הפתיחה נטען כי מאחר וחובות העיזבון הנם בסך כולל של 114,798 ₪, ושוויו של העיזבון הנו בסך 52,400 ₪, הרי, לאור היחס בין החובות לשווי העיזבון, זכאי כל נושה להחזר בשיעור 45.5% מחובו הנומינלי.
...
התוצאה הנני דוחה את הבקשה להצהיר כי המבקשות פטורות מאחריות לחובות העזבון על-פי סעיף 133 לחוק הירושה.
הנני מקבל, באופן חלקי, את הסעד החלופי שהתבקש, וקובע כי חובות העזבון למשיבים מס' 5-2 הינם כמפורט בפסקה 4 לעיל.
הנני מחייב את המבקשות לשלם למשיב מס' 2 שכר טרחת עורך דין בסך כולל של 3,000 ₪.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

המשיבה בודאי אינה זכאית לקבל מכספי המכירה את ההשקעות שהשקיעה אחותה, ואילו האחות לא הגישה תביעת חוב בהליך, וזאת מעבר לעובדה שלא ידוע האם ההשקעות בוצעו לפני צו הכנוס או אחריו.
דיור חלופי החייבת טענה (תגובה מיום 17.3.20) כי היא כבת 64, סובלת מנכות אורתופדית גבוהה בשיעור 80% ומוגבלות בניידות לצמיתות, ולכן, טענה כי מגיע לה דיור חלוף של קבע עד לתום תוחלת חייה, כ- 22 שנים.
נקבע כי יש לשקול בין היתר את האפשרות לסילוק החוב בלי מכירת בית המגורים, יכולת המשפחה להשיג קורת גג לאחר שדירתה תמכר, מקורות הכנסתה והרכוש והאמצעים העומדים לרשותה, היכולת להעזר במקורות מימון חצוניים לרכישת דירה אחרת, גודל המשפחה, נסיבות אישיות מיוחדות ועוד (שם, בעמ' 343 ג – ה).
זאת ועוד, אף שהפסיקה הכירה כעקרון באפשרות לפסוק סידור חילופי לכל החיים, דומה שהיא שמרה אפשרות זו למקרים קצוניים בתכלית, ראו למשל עניין בנק לאומי שם נפסק סידור כזה לכל החיים לאלמנה קטועת רגל, שהייתה ללא משאבים משפחתיים תומכים (לילדיה היו בעיות סוציאליות וכלכליות קשות משלהם, כמפורט בפיסקה ו' לפסק הדין).
כך יש לציין את הנסיבות המיוחדות של הווצרות החוב בעיניין בנק לאומי (מימוש הדירה נעשה לאחר שהחייב העקרי, רוכש דירה, לא החזיר את הלוואת המשכנתה לבנק, המוכרת החזירה את הכספים אליו בטעות, ונאלצה לשלם את סכום ההלוואה בעצמה לאחר שהעסקה בוטלה), בעוד שכאן אנו עוסקים בחובות שנוצרו על ידי החייבת עצמה ובנושים ישירים שלה.
...
לאחר עיון בטענות הצדדים אני קובעת כך: אף שהליך פשיטת הרגל נועד לשיקום, אני סבורה שטענות החייבת מרחיקות לכת מעבר לאינטרס השיקום.
החייבת אינה מתניידת בכיסא גלגלים חלילה, ולא שוכנעתי שעלויות של מאחזי יד או אמצעי עזר דומים, שקיימים בבתים של אזרחים ותיקים רבים, הן עלויות מיוחדות שיש לקחת אותן בחשבון.
התוצאה היא שקיימת צפיות להפחתה של סכום של 125,000 ₪ (מחצית העלות) מחלקה של החייבת, אם יוכחו העלויות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הגב' דאליה פנדי (להלן – הנתבעת) היא אלמנתו של מר פנדי מחמוד ז"ל, שנפטר ביום 12.12.2013 (להלן – המנוח).
לטענת התובע, בהתאם להוראת סעיף 12(א)(5) להסכם הניידות, חלה חובת החזר הלוואה העומדת במקרה בו המוגבל בניידות (המנוח) נפטר ועדיין לא חלפו שבע שנים מיום מתן ההלוואה ועד יום הפטירה.
אשר על כן, התביעה מתקבלת כך, שהנתבעת תשיב לתובע את החזר ההלוואה העומדת בסך של 19,372 ₪ בתוספת הפרישי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה (11.8.2019) ועד למועד התשלום המלא בפועל.
...
לטענתה, פקידי המוסד סרבו לקחת את הרכב ואמרו לה "לזרוק את הרכב". אין בידינו לקבל טענה זו. ראשית, כפי שהתברר בדיון הרכב מעוקל על ידי נושים רבים ונוספים למוסד עקב חובות של המנוח בסך של 300,000 ש"ח, כך שממילא, המוסד לא היה יכול למכור את הרכב.
אשר על כן, התביעה מתקבלת כך, שהנתבעת תשיב לתובע את החזר ההלוואה העומדת בסך של 19,372 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה (11.8.2019) ועד למועד התשלום המלא בפועל.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2010 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

נקדים ונציין כי בהחלטה מיום 8.3.2010 הורה בית דין זה על איסור פרסום שמותיהם של המשיבה ובנה בשל חשיפת "מחלתו חשוכת המרפא של הבן, בזיקה למחלוקת שבערעור". המשיבה (להלן: פלונית) ילידת 1945, אלמנה מזה 12 שנה, הוכרה כבעלת 100% נכות ומקבלת קצבת זקנה ושאירים.
משלא עמדה בתנאים הנדרשים בהסכם הניידות מן הדין להכיר בתביעת המוסד להחזר ההלוואה העומדת.
לאור המחלוקת מושא העירעור בדבר מעמדו של הבן כ"קרוב מישפחה" "מורשה" נהיגה נפנה להוראות הרלבנטיות בהסכם המתייחסות למונחים אלה, ולתנאים הנדרשים להכרה בקרוב מישפחה כמורשה נהיגה, לאור הפרשנות התכליתית של המונח "מורשה קרוב מישפחה" בהסכם הניידות, שהוא בגדר חיקוק4.
בסעיף 5 להסכם הניידות נקבע כך: "למוגבל בניידות שאין לו רישיון נהיגה בר-תוקף, תנתן הלוואה עומדת לרכישת רכב, אם נקבעו לו לפחות 60% מוגבלות בניידות ומתקיימים בו שני אלה:
...
בית הדין האזורי קיבל את תביעתה של פלונית ובהסתמך על החומר שהובא לפניו, כאמור, הגיע למסקנה כי היתקיימו דרישות הסכם הניידות וכי יש להכיר בבנה כ"קרוב משפחה" "מורשה בנהיגה" לפי הסכם הניידות.
וכך מצאנו במשנת חכמים, והדבר בא לכלל הדגשה יתרה במעשה הידוע עם ר' ירמיה (בבא בתרא, כג, ב]) 'ניפול (גוזל רך) הנמצא בתוך חמישים אמה (של שובך)-הרי הוא של בעל השובך, חוץ מחמישים אמה-הרי הוא של מוצאו.
אשר על כן לאחר התלבטות הגעתי למסקנה, שאין מנוס מלהגיע למסקנה שהגיעה חברתי, השופטת ארד, ולקבל את הערעור.
סוף דבר-על דעת כל חברי המותב מתקבל הערעור שהגיש המוסד לביטוח לאומי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו