מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה לבית דין חברים של ארגון המורים

בהליך ערעור סכסוך קיבוצי (עס"ק) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין הוסיף כי ככל שארגון המורים סבור כי ההסכם הקבוצי, שהוא אינו צד לו, מכיל הוראה אובליגאטורית המפלה את קבוצת הגמלאים הזכאים החברים בו, רשאי הוא לנקוט בהליך משפטי מתאים של בקשה לסעד הצהרתי ותביעה כספית מתאימה, לאחר שיכמת את נזקיו הנטענים, קרי הסכומים שנגזלו מחבריו.
בהקשר זה נדגיש כי המדינה בטענותיה לפנינו (פרוטוקול ע' 5, ש' 2 – 8) לא שללה את זכותו העקרונית של ארגון המורים להגיש תביעה בעיניין מושא הליך זה, אולם טענה כי הליך של בקשת צד בסכסוך קבוצי אינו ההליך הנכון, ואף העלתה ספק אם הערכאה הנכונה היא בית הדין לעבודה.
...
בהליכים אלה, למרות שהועלו טענות סף על ידי המדינה והסתדרות המורים, ניתנו פסקי דין לגופם של דברים; בהתאם לפסיקה, הוכרה זכותו הלגיטימית של ארגון המורים לעתור לבית הדין בעניין זכויות הארגון וחבריו גם מכוח הסכם שהארגון אינו צד לו; ללא קשר לשאלת היציגות (שבה כאמור שגה בית הדין האזורי), ארגון המורים מהווה ארגון עובדים שדלתות בית הדין אמורות להיות פתוחות בפניו לכל הפחות בסוגיות הנוגעות לתנאי העסקתם של חבריו, עובדים פעילים או גמלאים; בהתאם לפסיקה [עס"ק (ארצי) 08 - 17 הסתדרות העובדים הכללית החדשה – מלון כנען ספא קופת חולים מאוחדת (9.2.2011)] הפרשנות הנכונה של סעיף 24(א)(2) לחוק בית הדין לעבודה, תשכ"ט – 1969 (להלן – חוק בית הדין לעבודה או החוק) כוללת רק את היות הצד ארגון עובדים או מעסיק ולא כוללת גם את דרישת היציגות; בהתאם לפסיקה, יש לקבוע את הסמכות העניינית על פי המרכיב הדומיננטי המאפיין את המחלוקת ועל פי מהות העילה, ומבחנים אלה מובילים למסקנה חד משמעית כי מוקנית סמכות עניינית לבית הדין לעבודה; פסיקת בית הדין יוצרת מעגל שוטה, שכן מחד ארגון המורים והגמלאים אינם יכולים להגיש הליך משפטי ומאידך ארגון המורים גם אינו יכול להכריז על סכסוך עבודה, ובכך נפגעות זכויות ארגון המורים וזכויות החברים בו. ארגון המורים הוסיף וטען כי בית הדין האזורי שגה בכך שאפשר להסתדרות המורים להעלות את טענתה לסילוק על הסף, נוכח העובדה שבתגובתה המקורית הודתה בזכות ארגון המורים והגמלאים החברים בו לקבל את תקציב הרווחה במסגרת העמותה שהוקמה על פי דרישת משרד האוצר; לא היה מקום לדון בטענות לסילוק על הסף נוכח העובדה שהדיון כבר החל ואף קוים הליך גישור, וכן בשל התנהלות בחוסר תום לב של המדינה והסתדרות המורים.
לטעמנו, לא יכול להיות ספק כי נוכח זהות הצדדים – ארגוני העובדים והמעסיקה, ומהות המחלוקת – זכויות גמלאים הנובעות מהסכם קיבוצי וטענה לפגיעה בזכות ההתארגנות - הערכאה שבה יש לברר את חילוקי הדעות היא בית הדין לעבודה.
אשר להתאמת המחלוקת להתברר בהליך של סכסוך קיבוצי - בנסיבות הייחודיות של מערך יחסי העבודה במערכת החינוך, ועל פי אמות המידה שנקבעו בעניין תעש, שוכנענו כי יש מקום לבירור טענות אלה של ארגון המורים בהליך של בקשת צד בסכסוך קיבוצי, ולא היה מקום לסילוק על הסף של בקשת הצד שהגיש ארגון המורים.
כללו של דבר: בנסיבותיו הקונקרטיות של המקרה הנדון, בהתחשב במערך יחסי העבודה הייחודי במערכת החינוך ובעילות בקשת הצד, שוכנענו כי לא היה מקום לסלק על הסף את בקשת הצד.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

במסגרת זו בקשה סעד הצהרתי לפיה היתנהלות המשיב מהוה הפליה פסולה כלפי חברים באירגון גננות מחנכות (להלן- האירגון)השייך למשיב וכן סעדים זמניים וקבועים המורים למשיב לנכות דמי חבר מגננות החברות באירגון ולהעבירם אליה וכן להעביר תקציבים שונים (מילגות, שי לחג, תשלום בגין חברות בעמותה לקידום מקצועי) ביחס לגננות חברות האירגון כפי שנעשה ביחס לארגוני עובדים אחרים.
בקשר לכך מרחיב המשיב וטוען שהכלים הניתנים בבקשת צד בהתאם לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין בסכסוך קבוצי) התשי"ז-1957 הם כללים הדורשים לוחות זמנים שונים מאלה הנדרשים בהליכים אחרים, ואילו בעניננו עסקינן בסופו של דבר בתביעה למימוש זכויות פרט.
אין בקביעה דלעיל כדי לשלול, כמובן, את האפשרות של המשיב לנסות ולפעול כ"ארגון של עובדים" ב"מימד האישי" להבדיל מ"המימד הקבוצי" (ראו: סעיפים 24-22 לפסק דינה של השופטת ל' גליקסמן בפרשת אחדות) או לנסות ולטעון להכרה כ"קבוצה של עובדים" בהתאם לתקנה 15(ב) לתקנות בית הדין לעבודה (סדר הדין בסכסוך קבוצי), התשכ"ט-1969, ורשמנו בפנינו את הצהרת ב"כ המדינה, המצוטטת בסעיף 15 לפסק דין זה, על זכות האירגון לפעול כארגון וכעמותה ולייצג את חברותיו אף אם אין הוא הוא ארגון עובדים.
...
באופן אחר התייחס שם כב' השופט פוליאק לסוגיה זה בקבעו: מכל האמור לעיל עולה, כי דין פסק דינו של בית הדין האזורי, אשר נעתר לבקשה למתן פסק דין הצהרתי לפיו המשיב הוא "ארגון עובדים", להתבטל.
אף שטרם בשלה העת לכך משטרם הוגשה הודעת המבקשת כאמור לעיל, ומשעסקינן בשלב זה בבקשה הכוללת גם בקשה למתן סעדים זמניים, מצאנו לנכון להוסיף את הדברים הבאים, וזאת בזהירות המתחייבת משעסקינן בבקשה גם לסעדים זמניים ומשטרם נשמעו חקירות לגופן של מחלוקות: כפי שעלה בבירור מהדיון שהתקיים בבקשה, חסרה תשתית עובדתית לביסוס טענות המבקשת.
סוף דבר- תודיע המבקשת כאמור בסעיף 24 לעיל והצדדים כאמור בסיפת ס' 25.

בהליך תביעות בין ארגוניות (סב"א) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

כך למשל, בהליך שבין ארגון המורים לבין המעסיקים והסתדרות המורים בעיניין הסכם קבוצי בין הסתדרות המורים לבין המעסיקים בעיניין גביית דמי חבר להסתדרות המורים, עת המחלוקת התייחסה לעובדי ההוראה בחטיבות הביניים בלבד, ציין בית הדין הארצי בפסק הדין החלקי מיום 20.3.1995 כך: "שאלה חשובה, שהצדדים לא העלו ולא נתגבשה [צ"ל – נתבקשה] הכרעה בה, היא שאלת 'היציגות' של ארגון המורים או של הסתדרות המורים, לאור הוראותיו של חוק הסכמים קבוציים, התשי"ז – 1957 ופסיקתו של בית דין זה בסוגייה זו". דב"ע (ארצי) נה/24 – 4 ארגון המורים – מדינת ישראל ואח' (20.3.1995).
בפסק הדין בעתירה הודגש כי אין מקום להתערבות בג"צ "מקום שבית הדין הארצי עצמו בפסק דינו הותיר את השער פתוח בפני העותר להגיש אליו תביעה בשאלת היציגות. את השאלה מיהו האירגון היציג לגבי מורי חטיבות הביניים המועסקים על ידי המדינה ניתן אפוא לברר בתוך מערכת בתי הדין לעבודה". כשנה לאחר מכן, הגישה המדינה בקשת צד בסכסוך קבוצי כנגד ארגון המורים (סק"כ 1539-08-10), במסגרתה עתרה למתן סעדים כנגד צעדים אירגוניים בהם משתתפים חברי ארגון המורים בקשר ליישום רפורמת אופק חדש בחטיבות הביניים (נספח מש/4 לתגובת המדינה).
...
כללו של דבר: על יסוד האמור לעיל, בקשתו של ארגון המורים להצהיר כי כלל עובדי ההוראה בחינוך העל יסודי בכיתות ז' עד יב' הם בגדר יחידת מיקוח אחת נדחית.
על אף האמור, אנו סבורים כי יש מקום שהצדדים ליחסי עבודה ישקלו "לחשב מסלול מחדש", ויבחנו בתום לב, בפתיחות וביצירתיות פתרונות שיביאו ליישוב הסכסוך, ויאפשרו להם לפעול יחדיו לטובת כלל עובדי ההוראה.
סוף דבר בקשתו של ארגון המורים להצהיר כי כלל עובדי ההוראה בחינוך העל יסודי בכיתות ז' עד יב' הם בגדר יחידת מיקוח אחת - נדחית.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הבקשה לסילוק על הסף – קיומו של הליך מקביל בפני בית הדין של ארגון המורים הנתבע הגיש במקביל לכתב ההגנה בקשה לסילוק התביעה על הסף, בה נטען כי עוד ביום 16.11.2022, 8 ימים לאחר הארוע, הוא פנה לצורך בירור הסיכסוך עם התובעת אל בית דין חברים של ארגון המורים (להלן: "בית הדין"), וזאת בהתאם לתקנון של ארגון המורים.
...
לפיכך, אני מורה על עיכוב ההליכים בתובענה.
בשולי הדברים, לאור העובדה שההליך המתנהל בין הצדדים בפני בית הדין של ארגון המורים עודנו בעיצומו, אני סבורה כי לא יהא זה נכון להידרש לטענות התובעת לגופו של עניין ולקבוע ממצא עובדתי או להכריע בהן.
סוף דבר על יסוד כל האמור לעיל הגעתי למסקנה כי יש להורות על עיכוב ההליכים בתובענה, הן מכוח סעיף 5(א) לחוק הבוררות, הן נוכח קיומו של הליך תלוי ועומד.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

טענה זו לא מסתברת בעיני בית הדין, שכן פירסום כזה, בנוסח שפורסם, עלול לחשוף את הנתבעת לתביעת פיצויים לפי סעיף 12(ב) לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973, ככל שמועמד הגיש מועמדות והוציא הוצאות, אך כדי לגלות שהוא מוזמן להיכנס ל"מאגר".
בעניינינו, בית הדין סבור שעוצמת הפגם היא משמעותית, שכן מדובר במורה ותיק מאוד שלא הוכח שהתגבשה לגביו עמדה מקצועית אמיתית של הממונים עליו בפן המקצועי, בדבר אי מילוי תפקידו באופן תקין, שפורסמה מודעה להגשת מועמדויות לתפקידו טרם זמונו לשימוע, והזמנתו לשימוע הייתה בנימוקים בלתי מבוססים.
התביעה לפצוי בשל מניעת התארגנות התובע טען שנתבעת קיים ועד מורים ומוריו חברים באירגון המורים העל יסודיים.
...
בית הדין סבור שדין תביעה זו להידחות, מן הטעם שהיא לא הוכחה.
התוצאה התביעה מתקבלת אך ברכיב של פיצוי בגין פיטורים שלא כדין.
הנתבעת תשלם לתובע פיצוי לא ממוני בסך 40,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו