סעיף 51 א. (3) לחוק בתי המשפט קובע ביחס לסמכותו של בית משפט שלום לידון בדברים הבאים:
"תביעות בדבר חזקה או שימוש במקרקעין או בדבר חלוקתם או חלוקת השמוש בהם, לרבות תביעות הכרוכות בהן שענינן חזקה או שימוש במיטלטלין, יהיה שוויו של נושא התביעה אשר יהיה; אך בית משפט שלום לא ידון בתביעות בדבר חכירה לדורות ובתביעות אחרות הנוגעות למקרקעין;"
משכך, אין חולק כי תביעה לביטול רישום מישכון שנרשמה על מקרקעין נתונה לסמכותו העניינית של בית משפט מחוזי.
יחד עם זאת, התביעה לביטול שטר המישכון אינה הסעד היחיד שנתבע במסגרת ההליך שבפני.
אלא שבמקרה דנן, הסעד של ביטול רישום הערת האזהרה (או לייתר דיוק ביטול רישום המשכנתא שנרשמה) איננו עומד לבדו, אלא הוא נשען במלואו על שאלת קיומו של הסכם הלוואה בין הצדדים, ושאלת תוקפו של הסכם זה.
ככל שייקבע כי הסכם זה עומד בתוקפו, וכי לא נפל בו כל פגם, אזי כנגזר מכך, גם רישום המשכנתא נעשה כדין, ואין למשיב כל טענה נפרדת ביחס לרישום זה, למעט הטענות הנוגעות להלוואה הנטענת בין הצדדים.
ובמה דברים אמורים, עסקינן בבית המגורים של המבקשת והמשך נקיטת ההליכים למימוש הנכס תביא למצב בו הנכס יימכר לצדדי ג' ולא ניתן יהיה להחזיר את הגלגל אחורה במידה ותביעתה של המבקשת במסגרת ההליך שבפני תיתקבל.
...
בע"א 534/23 כהן נ' כהן התייחס בית המשפט לסעד זמני של עיכוב הליכים בהליך של מימוש נכס בקובעו:
"בעניינו, כרוכה בתוך מערך שיקולים זה גם העובדה כי מדובר בדירת מגוריה של המבקשת – כך שמימוש הנכס כרוך בפינויים של המבקשת, החייב וילדם הקטין המתגוררים בה. במקרים כאמור, תהא הנטייה להיעתר לעיכוב הביצוע המבוקש משיקולים של מאזן הנוחות. שכן, הדעת נותנת כי יש להבחין בין נכס מקרקעין המשמש למגורי בעל הדין המבקש את עיכוב הביצוע, לבין נכס מקרקעין המשמש לצרכי מסחר או השקעה, אשר מימושו מגלם בתוכו נזק כספי בלבד הניתן לפיצוי (ע"א 5474/22 עיסא נ' עמית, פסקה 16 [פורסם בנבו] (22.09.2022); ע"א 4858/20 סיבוני נ' עיריית תל אביב יפו, פסקה 7 [פורסם בנבו] (22.07.2020)). זאת, בשל הקושי שייווצר להשבת המצב לקדמותו ככל שהערעור יתקבל, ובשים לב להשלכות המידיות והקשיים הכרוכים בפינוי אדם מדירת מגוריו (ראו למשל: ע"א 393/22 אסולין נ' לנגה, פסקה 28 [פורסם בנבו] (21.08.2022)). ואולם, אין מדובר בכלל נוקשה, וכל מקרה יבחן לפי נסיבותיו הייחודיות (ע"א 7604/22 ורדי נ' קוואלטי קרדיט פאנד שותפות מוגבלת, פסקה 5 [פורסם בנבו] (18.01.2023); ע"א 7448/20 פלוני נ' פלוני, פסקה 12 [פורסם בנבו] (11.11.2020))."
אוסיף ואציין שהליכים בתיקים אלו בתחילת דרכם ואין עדיין צדדי ג' אשר יכולים להיפגע כתוצאה מאי נקיטת הליכים.
סוף דבר:
לסיכומם של דברים ובמסגרת מקבילית הכוחות, מאזן הנוחות נוטה לטובת מתן צו מניעה זמני מלנקוט בהליכים שגובר על השיקולים האחרים שפורטו לעיל, בהתחשב בזאת שלא ניתן יהיה להחזיר את המצב לקדמותו.
לפיכך, ניתן בזאת צו מניעה זמני לפיו הנני מורה למשיבים לחדול מנקיטת הליכים למימוש הנכס וזאת עד להחלטה אחרת והנני מורה על עיכוב הליכים בתיק ההוצל"פ עד למתן החלטה אחרת.