עניינה של הבקשה בתנאי אותו מכתיבה המשיבה, חברה מובילה המפעילה מרכזי לימוד של השפה האנגלית בישראל תחת המותג הבנלאומי "Wall Street Institute", לפיו לקוח הרשום ללימודים אינו זכאי להחזר כספי כלשהוא משכר הלימוד במקרה של ביטול הישתתפותו בלימודים, מכל סיבה שהיא ובכל זמן לאחר תחילת הקורס, ולמעשה אינו יכול לבטל את ההיתקשרות בין הצדדים לאחר אותו מועד.
הסוגיות המשפטיות שמעוררת בקשה זו הן, כאמור, האם יש להכיר ב"זכות חרטה" או ב"זכות הישתחררות" ביחס לעסקה מתמשכת מסוג זה.
שאלת זכות הלקוח להשתחרר מעיסקאות מתמשכות כבר עלתה בלפחות שתי תובענות ייצוגיות קודמות: ת"צ (מרכז) 3482-11-09 פרידמן נ' הולמס פלייס אינטרנשיונאל בע"מ (ניתנה ב- 17.11.2010 ע"י השופטת מיכל נד"ב. להלן: "עניין הולמס פלייס". לאור הערות בית המשפט העליון, חזר בו המבקש מערעור שהגיש על פסק דין זה. ראו פסק דין מיום 20.9.2012 בע"א 215/11), אשר עסק בהתקשרות מתמשכת עם מפעילת רשת מכוני כושר; ת"צ (מרכז) 53033-12-12 לוי נ' זאפ גרופ בע"מ (ניתן ב- 11.5.2014 על ידי.
ביטול ההרשמה במועד האמור מזכה את התלמיד בהחזר כספי מלא, למעט דמי רישום בשיעור של 400 ש"ח.
ביטול הישתתפות בקורס אחרי מועד זה, מכל סיבה שהיא, לא תקנה לתלמיד כל פטור מתשלום שכר הלימוד, והתלמיד יהיה חייב בתשלום שכר הלימוד במלואו, בין אם הישתתף בקורס ובין אם לא.
מובהר בזאת כי על אף האמור לעיל, בעסקת מכר מרחוק רשאי התלמיד לבטל בכתב את העסקה בתוך 14 ימים מיום עשיית העסקה, ובילבד שביטול כאמור ייעשה לפחות שני ימים, שאינם ימי מנוחה, קודם למועד פתיחת הקורס הראשון.
למבקשים הובהר טרם השעור בעברית כי הם מגיעים לשעור הראשון, והם ידעו באופן חד משמעי כי הם מגיעים לשעור בקורס, שלאחריו ניתן לבטל את ההרשמה רק באותו היום; המבקשים ידעו היטב כי מספר רמות הלימוד שהם רוכשים מהוה "קורס" אחד, אליו יש להתייחס כמיקשה אחת, וטענות המבקשים בנושא זה הן נגד המודל העיסקי של המשיבה; המשיבה מקפידה כי בטרם החתימה על חוזה ההיתקשרות מול התלמיד, תנתן לאחרון היזדמנות סבירה לעיין בחוזה ההיתקשרות, ולרוב יועץ הלימודים עובר יחד עם הלקוח על החוזה.
ודוק, תיקון זה עוסק בשלב זה רק בשני סוגי עיסקאות מתמשכות (רכישה של יחידת נופש ורכישת שירותים במכון כושר), ואולם עצם ההתערבות בעיסקאות אלו מלמד שגם המחוקק הכיר בצורך להעניק זכות הישתחררות, בתנאים מסוימים, במסגרת עיסקאות צרכניות מתמשכות (ודוק, תיקון החוק מתייחס לזכות ההישתחררות מעסקה לתקופה קצובה מסוג המנוי בתוספת הרביעית.
...
זמן מה לאחר תחילת הלימודים מגיע האדם למסקנה כי אין הוא מעוניין להמשיכם.
בנסיבות אלו, ובשלב הדיוני בו אנו מצויים, סבורני שיש לאפשר למבקשים לטעון כי כבילה לתקופה העולה על זו שנחוצה ללימוד רמת לימוד אחת היא מקפחת.
סיכומו של דבר, קיימת אפשרות סבירה שההכרעה בשאלה המשפטית המשותפת, דהיינו האם נפל פגם בהוראה המגבילה את אפשרות הלקוחות להפסיק את ההתקשרות, וזאת משני היבטים: ההוראה אינה מכירה בזכות חרטה (לכל המאוחר, לאחר ההשתתפות בשיעור בעברית), ואינה מכירה בזכות השתחררות (למעט בהתקיים מניעה אובייקטיבית חמורה), באופן העלול להביא לביטולה או לשינויה כתניה מקפחת בחוזה אחיד, ולפסיקת השבה בגין רמות לימוד שלא נלמדו, ולחילופין להפחתת סכום התשלום הנגזר ממנה כפיצוי מוסכם מופרז בהתאם לסעיף 15(א) לחוק התרופות.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, דין הבקשה להכרה בתובענה כייצוגית להתקבל, וזאת בתנאים כמפורט להלן:
חברי הקבוצה – לקוחות קבוצת קידום, אשר התקשרו בהסכם ללימוד אנגלית בתוכנית וול סטריט החל מיום 9.1.2005 (שבע שנים קודם הגשת התובענה ואילך), ואשר נגבה מהם תשלום בגין רמת לימוד אשר לא למדו בפועל (ולא ילמדו)".