אם נראה בעיסקה א' ובעסקה ב' עיסקאות נוגדות, הרי לנוכח אי רישום הערת אזהרה על ידי נאדר לאחר ביצוע עסקה א', נגרמה "תאונה משפטית" (ביצוע עסקה ב'), שמכוחה יש להעדיף את עסקה ב' [הילכת גנז – ע"א 2643/97 גנז נ' בריטיש וקולוניאל חברה בע"מ, פד"י נז(2), 385 (5.2.2003)].
ומה לגבי הערת האזהרה שנרשמה לטובתו של סעיד מכוחה של עסקה ב', שהיתה צריכה לכאורה למנוע את רישום עסקה א', וממילא את רישום עסקה ג'?
כאן יש להניח שעו"ד שכיב, בהיותו בנקודת זמן זאת עו"ד בעל נסיון רב (מעל 20 שנים) "ראה את הנולד". היינו – הניח כי יצליח לרשום את עסקה א', ולאחריה את עסקה ג', והכל לאחר ביטול עסקה ב', באמצעות תיק אחד בלישכת רישום המקרקעין.
הטעם הראשון – לא שוכנעתי כי התובע זנח בנסיבות דנן את תביעתו:
התובע ציין בתצהירו ת/1 כי נפל "קורבן" למעלליו של עו"ד שכיב, עליו סמך כי ירשום הערת אזהרה לטובתו לאחר כריתת עסקה א', ואף יסיימה ברשום (אפשרות סבירה, שאף התרחשה בפועל, אילמלא מעלליו של עו"ד שכיב בהמשך הדרך, כמפורט בהרחבה לעיל);
לשם כך אף דאג לתשלום מיסי העסקה הנדרשים;
התובע האמין לאורך השנים מיום כריתת ההסכם ועד לשנת 2019 כי עסקה א' הסתיימה ברשום, כי כך אמר לו עו"ד שכיב.
חזוק לביטול רשומו של נאדר מכוחה של עסקה א' לנוכח הערת האזהרה שהייתה קיימת בעת הרישום לטובתו של סעיד מכוחה של עסקה ב', מצאתי בדברי עדותו של אלון, כי רישום הזכויות על שם נאדר לא היה תקין בהיעדר הסכמה של סעיד, מוטב הערת האזהרה, למחיקת הערת האזהרה שתאפשר את הרישום האמור (עמ' 64 לפרו' שו' 22-25; כן ראו סיכומי סעיד סעיף 91 סיפא).
הסיבה לאי רישום הערת אזהרה לאחר עסקה א'
כפי שצוין בענין מוסטפא (המצוטט לעיל):
"לא בכל מקרה אי רישום הערת אזהרה יהווה חוסר תום לב כלפי הקונה השני. כך, מקום בו אי הרישום לא נבע מהתרשלות או מאשם של בעל העסקה הראשונה – למשל כי לא היה ביכולתו לרשום את ההערה, או כי טרם חלף פרק זמן סביר – לא תחול הילכת גנז, וישוב ויעמוד על כנו הכלל הקבוע בסעיף 9 לחוק המקרקעין".
נתחיל בפרק הזמן שחלף בין עסקה א' לעסקה ב':
עסקה א' נכרתה ביום 10.3.2005;
עסקה ב' נכרתה ביום 2.6.2005;
חלף פרק זמן של 12 שבועות.
...
השופטת אסתר חיות:
"... אני מצטרפת אל התוצאה שאליה הגיעה חברתי השופטת ד' ברק-ארז ולפיה דין הערעור להידחות, אך להשקפתי די לצורך כך בקביעתו העובדתית של בית המשפט המחוזי לפיה המערער עצמו וכן עורך דין חסין שייצג אותו בעיסקת המכר עם הבעלים המקורי (אלי מזרחי) היו מודעים למצער ברמה של עצימת עיניים לקיומו של הסכם שיתוף במקרקעין בנסיבות המקרה דנן. את קביעתו זו ביסס בית המשפט המחוזי על ההתרשמות השלילית מן התשובות המתחמקות, התמוהות והבלתי-הגיוניות שניתנו על ידי המערער ועל ידי עורך הדין חסין במענה לשאלה הכיצד לא ביקשו לראות את הסכם השיתוף במקרה זה טרם ההתקשרות בהסכם המכר..." (ציטוט מפסקה 1);
"... לעניין סעיף 9 לחוק המקרקעין כבר נפסק כי על מנת לשלול את תום-ליבו של הקונה השני בזמן די להוכיח כי זה עצם את עיניו מפני ראיית העובדות לאשורן (ראו, למשל, ע"א 1117/06 חברת אלקודס קורפוריישן נ' יורשי המנוח מוחמד עלי עבד אלרחמן, [פורסם בנבו] פסקה 32 לפסק דיני (14.4.2010) והאסמכתאות שם; ע"א 3099/10 אבו שקרה נ' חדאד, [פורסם בנבו] פסקה 13 (9.10.2012)). בענייננו קיימת התנגשות בין הזכויות של השותפים בחלקה על פי הסכם השיתוף ובין הזכויות שרכש המערער בעיסקת המכר כפי שהשתקפו במרשם, ובהיקש מן העקרונות החלים על פי סעיף 9 לחוק המקרקעין במקרה של התנגשות בין עסקאות נוגדות, ניתן לומר כי המערער יוצא במקרה זה וידו על התחתונה משהוכח כי לא היה תם-לב בהתקשרו בעסקת המכר ועד להשלמתה ברישום (לנטל ההוכחה ראו ע"א 9767/08 קדמני נ' מולא, [פורסם בנבו] פסקאות 16-15 (16.1.2011); ע"א 999/09 זגייר נ' אלענאני, [פורסם בנבו] פסקה 27 (23.12.2010))" (ציטוט מסעיף 3).
סוף דבר
משקבענו כי עסקה א' עדיפה מבין שתי העסקאות, אני מקבל התובענה ומורה כי שטח של 367 מ"ר בחלקה 518 בגוש 11506 יירשם על שם נאדר, מתוך הזכויות הרשומות על שם סעיד (ראו בנדון דברינו בסעיף 10 סיפא לעיל).
הרישום יהיה בהסתמך על תשלומי המיסים של עסקה א' (המצויים כבר בידי רשם המקרקעין, במסגרת רישום עסקה א' על שם נאדר ביום 22.10.2007), ובצירוף כל מסמך נוסף שיידרש על ידי רשם המקרקעין (לנוכח טענות סעיד בסעיף 57 לסיכומיו, כי יתכן שרישום הזכויות על שם נאדר מכוחה של עסקה א' לא היה תקין, להבדיל מאמיתות עסקה זאת, שלטעמנו כך הוא המצב, כדברינו בסעיף 89 לעיל).
באשר להוצאות המשפט ושכר טרחת עורך דינו של נאדר (התובע) – היות שעסקינן בשלושה צדדים שנפלו "קורבן" למעשים לא ישרים מצידו של בא כוחם דאז עו"ד שכיב, כמתואר בהרחבה לעיל, החלטתי לפסוק סכום כולל, מופחת, של 15,000 ₪.