היצמדות לפרשנות מילולית של התיבה "פקיעת נישואין עקב גירושין" יש בה כדי להביא להסדר רכושי חלקי, לקוי וקטוע, שאיננו חל, למשל, על נישואין הניתנים לביטול (ראה על כך שאוה, בספרו הנ"ל, בעמ' 218), כשם שאינו חל באותם מקרים שבהם תקפים הנישואין בהתאם לכללי המשפט הבינלאומי הפרטי החלים בבית המשפט האזרחי אך אינם חלים בבית הדין הדתי (לשוני ביחס אל כללי המשפט הבנלאומי הפרטי ראה: ע"א 191/51 ל' סקורניק נ' מ' סקורניק; בג"צ 73/66 זמולון נ' שר הפנים ואח' בעמ' 667; עניין בבלי בעמ' 237).
הצעה ברוח זו, לעניין עילת התביעה של מזונות מדין "מעוכבת מחמתו להנשא", המצריכה אף היא קביעה שעל הצדדים להתגרש, מעלים המלומדים פרופ' רוזן-צבי ופרופ' שיפמן (ראה: רוזן-צבי, בספרו הנ"ל, דיני המשפחה בישראל-בין קודש לול, בעמ' 421-422; פ' שיפמן, "המשפט העברי בפסיקת בתי המשפט" שנתון המשפט העברי יג (תשמ"ז) 371, 372-373; פ' שיפמן, "ארבעים שנה לדיני המשפחה-מאבק בין דין דתי לבין חוק חילוני" משפטים יט (תש"ן) 847, 853).
ראה גם ע"א 3077/90 הנ"ל, שבו מבחין השופט חשין בין אבהות לעניין הדין האזרחי לבין אבהות לעניין הדין האישי).
הסרת הגיבוי מתא משפחתי מפורר, על דרך של איזון משאבים תואמת, לדעתי, את הקף ההגנה שאותו רואה שיטתנו להעניק לקשר הנישואין.
...
טעמי העיקרי למסקנה האמורה הוא, שהנתונים העובדתיים, שעליהם ביסס בית המשפט קמא את קביעתו בדבר הענקת מתנה, אינם מעידים כל עיקר על גמירות דעתו של הבעל ליתן מחצית מזכות הבעלות על הדירה במתנה לאשתו, אלא אך על ניסיונו ליצור מצג שווא כלפיה, כאילו הדירה נרשמה גם על שמה.
אפשר (ועל כך איני מביע כל דעה) שמצגו הכוזב של הבעל כלפי האישה מעמיד לה עילה אחרת לתבוע חלק בדירת המגורים, אך זכות מכוח מתנה אינה עומדת לה. כחברתי, השופטת דורנר, אף אני סבור כי הכרעת בית המשפט המחוזי בזכאות האישה לשיתוף בבעלות על דירת המגורים התבססה, לאמיתו של דבר, על נסיבות עובדתיות שהנן רלוונטיות לתחולת הילכת השיתוף, ולא על עיסקת מתנה.
אשר לערעורים בע"א 1915/91 ו-2084/91, עולה מפסקי הדין של הנשיא, השופטת שטרסברג-כהן והשופטת דורנר, כי במקרה הנדון החלק האופרטיבי בהם זהה, אף שההנמקה והבסיס המשפטי שונים הם. התוצאה היא, כי הדיון יוחזר לבית המשפט המחוזי, על-מנת שיחלק שווה בשווה בין בני הזוג את כל הרכוש, מכל סוג שהוא, שנצבר במהלך חיי נישואיהם-זכויות וחובות-נכון למועד הפירוד, שלפי האמור בפסק הדין של בית המשפט קמא ארע כחמש שנים קודם למתן פסק-דינו.