מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה לביטול הסכם פשרה והשבת סכומים בגין הפרת הסכם

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

התובעת טוענת כי יש לקבל את תביעתה ולתת תוקף להחלטתה, לפיה הנתבע יסיים את תפקידו בתובעת כמנהל מחלקה בכיר, יפרוש פרישה מוקדמת מעבודתו בתנאים מיטיבים, וזאת תוך דרישה להשבת סכומים ששולמו לו בגין קדומו להגדרה של בכיר ג'.
(ג) ניתן החוזה להפרדה לחלקים והופר אחד מחלקיו הפרה שיש בה עילה לביטול אותו חלק, אין הנפגע זכאי לבטל אלא את החלק שהופר; היתה בהפרה גם משום הפרה יסודית של כל החוזה, זכאי הנפגע לבטל את החלק שהופר או את החוזה כולו.
סעיף 9(א) לחוק החוזים תרופות, קובע את חובת ההשבה שלאחר הביטול: "משבוטל החוזה, חייב המפר להשיב לנפגע מה שקבל על פי החוזה, או לשלם לו את שוויו של מה שקבל אם ההשבה היתה בלתי אפשרית או בלתי סבירה או שהנפגע בחר בכך; והנפגע חייב להשיב למפר מה שקבל על פי החוזה, או לשלם לו את שוויו של מה שקבל אם ההשבה היתה בלתי אפשרית או בלתי סבירה או שהנפגע בחר בכך." בע"א 8273/16 Fundacio Gala-Salvador Dali נ' וי.אס מרקטינג (ישראל 2005) בע"מ [פורסם בנבו] (11.07.2021), אליו הפנה גם הנתבע, דן בית המשפט העליון בסוגיית ביטולו של הסכם פשרה שקבל תוקף של פסק דין, בקבעו כי: "הנחת המוצא היא כי הסכם פשרה שקבל תוקף של פסק דין הנו בעל אופי שונה מזה של הסכם "רגיל". הסכם מסוג זה הנו בעל אופי כפול.
על זאת יש להוסיף, כי הנתבע הסכים לתקן את ההפרה והציע למשוך את שמו מרשימת המועמדים לבחירות לועד המהנדסים, דבר אשר היה מאפשר את המשך קיומו של הסכם הפשרה (ראה פרוטוקול ישיבת השימוע, אשר צורף כנספח 23 לכתב ההגנה לתביעה שכנגד).
...
הנהלת החברה מצהירה בזאת שסיכום זה אושר ע"י מנכ"ל החברה, יו"ר דירקטוריון ודירקטוריון החברה וכי הממונה על השכר לא התנגד לו. ביום 5.8.2020, ולאור טענותיה של התובעת כי הנתבע הפר את התחייבויותיו בהתאם לסיכום הדברים לעיל, העבירה התובעת לנתבע מכתב לפיו התובעת רואה עצמה כמשוחררת מהתחייבויותיה בהתאם לסיכום הדברים.
באשר לטענתה של התובעת כי תפקודו המקצועי של הנתבע לוקה בחסר, מכיוון שהתובעת עצמה טוענת כי תפקודו זה כלל אינו קשור לסיום העסקתו של הנתבע, לא מצאנו לנכון להתייחס לסוגיה זו בהרחבה.
סוף דבר הנתבע הפר את הסכם הפשרה, אשר קיבל תוקף של פסק דין, אך בנסיבות העניין (כפי שתוארו לעיל) אין לאשר את החלטתה של התובעת בעניין סיום העסקתו של הנתבע.
לפיכך, דין התביעה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הנתבע משכן את בית מגוריו במסגרת הסכם הלוואה שנטל בנו עמוס בסכום כולל של 1.7 מליון ש"ח. לאחר שעסקי עמוס קרסו וזה עזב את הארץ, מבלי להחזיר את ההלוואה במלואה, נחתם "הסכם לסילוק חוב" במסגרתו סוכם כי יוחזר סכום כולל של 750,000 ₪, וזאת בהסדר תשלומים שנקבע.
באשר לטענת טעות המבוססת על סעיף 14 לחוק החוזים הרי שלא נידרש רכיב הטעה, ואולם גם המבקש לבטל הסכם מעילה זו נידרש להוכיח "שלולא הטעות לא היה מתקשר בחוזה". נטל ההוכחה מוטל על המעלה את הטענה וכפי שנפסק בפרשת פוקס בפיסקה 16 אין מדובר בנטל קל. זאת ככלל ובפרט כאשר טענות טעות והטעיה מועלות לשם ביסוס טענת "כשל תמורה" כטענת הגנה בתביעה שטרית.
בהסכם לסילוק החוב צויין שלנתבע אין כל הערות בהקשר לחבותו ואוסיף שמהוראות ההסכם עולה שמדובר בהסכם מיטיב עם הנתבע כאשר סכום החוב הופחת (בפרט בהיתחשב ברכיב ריבית, אף ללא ריבית פיגורים), כך שיש לראותו, כטענת התובעת, כהסכם פשרה בנוגע לחוב שנוצר בגין הסכם ההלוואה.
הסכם פשרה לסילוק חוב הוא חוזה; אם יוכח כי יסוד מהותי בו – קרי קיומו של חוב קודם – שגוי מחמת הפרת הדין באשר להסכם ההלוואה, הרי ממילא שניתן להעלות טענת הטעה וטעות; בנוסף ואם יוכח שמדובר בהסכם שנועד לעקוף הוראות חוק קוגניטי, הרי ניתן לראות בכך גם כהסכם הנגוע באי חוקיות וסותר את תקנת הציבור, ועל כן לטעון שמדובר בחוזה בטל (סעיף 30 לחוק החוזים).
...
למול עדותו זו של ברלין, אשר היתה בעלת הגיון פנימי, לא הובאה עדות אחרת ומכאן שאני סבור שיש לאמצה.
לאור האמור ועל בסיס הראיות שלפני מדובר אפוא בהלוואה שנתנה התובעת לעמוס והטענה שלפיה התובעת עצמה היתה בעלת החוב (ולא ברלין), נדחית.
לפיכך אני מורה על קבלת התביעה ומכאן שעל הנתבע לשלם לתובעת סך של 250,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

לדברי התובע, על הנתבע להשיב לידיו את הסכום שקבל בגין הפרת ההסכם, מכח חובת ההשבה, בהתאם לחוק החוזים תרופות.
גם במסגרת דיון ההוכחות מיום 1.11.22, ולאחר שמיעת התובע ונוכח העובדה שהוא לא הרים את נטל הראיה בדבר זכאותו לאיזושהי תמורה, ניסיתי לגשר על הפערים בין הצדדים, ואפילו הוכתב לפרוטוקול הסכם פשרה שהיה מקובל על הצדדים ועל ב"כ, אולם במהלך הטיעונים לעניין ההוצאות גבר יצר המחלוקת וההסכם בוטל.
כאמור, אין ענייננו אלא בתביעה שהיא בגדר "הקדמת תרופה למכה". דברים אלה נלמדים בין היתר מהעובדה כי התובע בעצמו פירט בכתב התביעה את דבר ביטול ההמחאה מיום 10.3.20 וטען כי הנתבע מסר לו שאם לא יפרע את ההמחאה הוא (הנתבע) ייאלץ להגיש אותה ללישכת ההוצל"פ (סעיפים 19 ו-24 לכתב התביעה).
...
דיון והכרעה אקדים אחרית לראשית ואומר כי דינה של התביעה להידחות, בהיותה תביעה שאין לה כל אחיזה במציאות ושכל מטרתה - "הקדמת רפואה למכה". ואבאר דבריי והכרעתי בקצרה, כמצוות מתקין תקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן: התקנות, בתקנה 82(ב)) בהמשך הילוכי.
סוף דבר ותוצאה עולה מן המקובץ כי דינה של התביעה שלפניי להידחות ודינו של תיק ההוצאה לפועל להמשיך כנגד התובע, הוא החייב בתיק ההוצאה לפועל.
אשר על כן אני מורה כדלקמן: התובע יישא בשכר טרחת ב"כ הנתבע בסך של 6,000 ₪, וזאת, בגין ניהול הליך התביעה העיקרית על סך של 42,000 ₪, תביעה שנדחתה על כל עילותיה ויסודותיה, כאשר התובע פעל בעניין שלא בתום לב ותוך הסתרה של פרטים מהותיים (העדר יידוע של המותב כי אין מדובר בעסקה ראשונה בין הצדדים, העדר המצאת ההודעה בדבר מצבן של המכולות, כמו גם העדר המצאה של חשבוניות בגין עסקאות קודמות).
כמו כן אני מורה על שפעול תיק ההוצאה לפועל 519102-10-90 מושא הליך ההתנגדות לביצוע שטר בת"ט 51917-02-21; כאשר יתרת הקרן בתיק זה תועמד על הסך של 1,872 ₪, וזאת, בהתאם לחישוב יתרת סכום החוב של התובע לנתבע בגין שלוש המכולות, כמפורט לעיל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על פי הסכם הביטול, בוצעה השבה.
הסעד המבוקש בתביעה הוא השבת סכום הפצוי ששילמה התובעת לנתבעת 1 בחודש יוני 2013 בסך של מיליון ₪ בתוספת מע"מ (1,180,000 ₪) בתוספת הפרישי הצמדה וריבית ובסך הכל 1,370,760 ₪.
בית המשפט העליון אף הכיר בכך שהפרה יסודית של הסכם פשרה שקבל תוקף של פסק דין יכולה להיות עילה לתביעה לביטולו: "לפיכך, גם הפרה יסודית של הסכם פשרה על ידי בעל הדין שכנגד עשויה בנסיבות המתאימות להוות עילה לביטול פסק הדין שאישר אותו" (ראו ע"א 8129/06 מאיר פרץ נ' עריית ירושלים – הועדה המקומית לתיכנון ובניה (27.10.09) וכן ראו בע"מ 4820/12 פלוני נ' פלונית (19.7.12)).
...
לכן, לאור האמור, הטענה שפסק הבוררות מקים מעשה בית דין שחוסם תביעה זו נדחית.
התוצאה הבקשה לדחיית התביעה על הסף נדחית.
הנתבעים ישלמו לתובעת הוצאות ושכר טרחת עו"ד בסך של 5,000 ₪ שישולמו בתוך 30 ימים מהיום שאם לא כן, יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כדין החל ממועד החלטה זו ועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נטען כי ההלוואות שניטלו אינן מנוגדות לחוק אשראי הוגן, התשנ"ג-1993; כי הושגו הסכמות לאחר הגשת התביעה שכללו ויתור של הנתבעים על סכום גדול שהגיע להם; כי אסף הוא משקיע עסקי מתוחכם; וכי התובעים מפרים את התחייבויותיהם להשיב את כספי ההלוואה משך זמן רב. הנתבעים טענו שמאזן הנוחות וסכויי התביעה כאחד מטים את הכף לדחיית הבקשה.
מעבר לכך, המבקשים הודו בחוב, ולאחר ההודאה, הסכום שהם התחייבו לשלם בהסכם הפשרה היה נמוך בסך של 512,000 ש"ח מהסכום שהם הודו בו. לכאורה בלבד הקף הויתור הוא גבוה מסכום הריביות שניטלו ביתר, והמבקשים לא נתנו מענה לכך בשלב זה. לכך יש להוסיף כי הסכם הפשרה אכן בוצע במובן זה שהמשיבים הסירו עיקול על הנכס בדובנוב, והתובענה לביטול ההסכם הוגשה בחלוף מעל שנה מאז שניתן לו תוקף של פסק דין, כאשר היה עליהם לבטל את ההסכם תוך זמן סביר מעת הסרת הכפייה הכלכלית הנטענת.
...
אלה טענו שיש לדחות את הבקשה והתובענה על הסף מהטעם שקיים פסק דין חלוט; שהמבקשים הודו מפורשות במסגרתו בגובה החוב; המבקשים כבר פעלו בהתאם להסכם הפשרה: בוטל עיקול שהוטל על הנכס בדובנוב, הנכס נמכר, והמבקשים שילמו חלק מהסכם הפשרה.
המשיבים סירבו, וטענו לגוף העניין שיש לדחות את הבקשה משום שמדובר ב"מקצה שיפורים" שמקורו בהחלפת ייצוג; לשון יש שלושה נכסי מקרקעין המושכרים לצדדים שלישיים; והמשיבים עומדים על זכותם להיפרע את ההלוואות שנתנו בהתאם להסכם שיקבל תוקף של פסק דין כבר עתה.
סוף דבר מכל המקובץ לעיל, הבקשה לסעד זמני נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו