מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה לביטול דרישת החזר דמי אבטלה בשל הכנסות עצמאיות

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעניננו בחר פקיד הגביה של הנתבע לאמץ את עמדת פקיד השומה, בלא שנבדקו על ידו הנתונים העומדים בבסיס השומה, ללא שהופעל על ידו שיקול דעת עצמאי ובלא שנתן דעתו לשאלה האם אכן קיימים פערי שכר בין השכר שדווח על ידי התובעת לשכרם בפועל של עובדי התובעת בכלל והמרצים והחוקרים שקבלו כספים מהקרן בפרט (ר' סעיפים 49-47 לכתב התביעה).
על חשיבות הגדרת הכנסת המבוטח נכתב זה מכבר: "להכנסת המבוטח וסוג הכנסתו, חשיבות לענין זכאותו לגמלה ושיעורה, אף מעבר לאותן גימלאות כמו בנפגעי עבודה, אבטלה ודמי לידה, בהן הגמלה הנה נגזרת מהכנסתו של המבוטח מעבודה או משלח יד. כך למשל, הזכאות לקיצבת זיקנה בגיל המותנה לגבי גבר, או לקצבת שאירים לגבי אלמן, או הבטחת הכנסה וכו' – מותנית בהכנסת המבוטח לא רק מעבודה או ממשלח יד.ב
(ר' פרוטוקול עמ' 10 שורות 33-24) אף אם נאמר שלאור קביעתו של בית הדין הארצי לעבודה בפרשת גדות, כי "חזקה היא כי פקיד השומה פועל כהלכה בקביעה האם הוצאות מסוימות של מעביד הן בגדר "הוצאות עודפות", ועל כן יש מקום לכך שקביעה זו תכובד על-ידי המוסד" (שם בעמ' 526) ראוי כי טרם יאמץ הנתבע ויחיל, בצורה דווקנית ואוטומטית, את קביעת מס הכנסה בעקבות ביקורת נכויים שנערכה על ידו וידרוש כי ישולמו דמי ביטוח בגין אותם רכיבים שמוסו כהכנסת עבודה, על המוסד להפעיל את שיקול דעתו ביחס למימצאי ביקורת הנכויים.
על פי פשוטו של מקרא איפוא, לבית הדין תהיה סמכות ייחודית לידון בתובענה כאשר: א) התובענה מוגשת על ידי מבוטח, מי שהיה מבוטח, הנתבע לשלם דמי ביטוח או הטוען שהוא מבוטח; ב) וכאשר התובענה היא נגד המל"ל "בכל ענין הנוגע לביטוח לפי חוק זה". מן האמור לעיל עולה, אפוא, כי תביעות לתשלום דמי ביטוח כמו גם תביעות להחזר דמי ביטוח כמו גם ביטול והפחתת קנסות, אשר יונקות חיותן מהוראות החוק, מצויות בתחום סמכותו הבלעדית של בית הדין לעבודה.
...
לאור כל האמור לעיל סברנו, כי הגביה הקולקטיבית וחוסר היכולת (או הרצון) של הנתבע לתמוך בראיות טענתנו, כי דמי הביטוח שנגבו יוחסו לכלל עובדות ועובדי התובעת, מהווה פגם בשיקול הדעת של הנתבע.
"השתק הפלוגתא משרת את היעילות בדיעבד (ex post). לאחר שפלוגתא כלשהי נדונה והוכרעה לגופה על ידי בית משפט מוסמך, שוב אין מאפשרים לדון בה פעם נוספת במסגרת הליך נוסף, ובכך מונעים את בזבוז המשאבים הכרוך בדיון חוזר ונשנה בפלוגתות שכבר נדונו והוכרעו מתוך הנחה שהן נכונות. לעומת זאת, אם הפלוגתא הועלתה לדיון על ידי אחד הצדדים אך לא נדונה לגופה על ידי בית המשפט או לא הוכרעה בממצא פוזיטיבי, שוב אין הטעם של יעילות בדיעבד מצדיק שלא לדון בה (שכן אין כל ערובה לנכונותה) ולכן צריך לאפשר לבעל הדין להעלות אותה לדיון פעם נוספת במסגרת הליך אחר" (ר' בעמ' 490-489) ומסכם פרופ' רוזן-צבי סוגיה זו בכותבו: "אני סבור כי על בית המשפט לאמץ את הגישה הצרה ולא להחיל השתק על פלוגתות שעליהם הוסכם בפסק דין הנותן תוקף להסכם פשרה, אלא אם כן הסכימו הצדדים מפורשות כי על פלוגתות אלו יחול השתק פלוגתא. זוהי גם הגישה השלטת בארצות הברית. אסביר מדוע: הבחירה בגישה הרחבה תפגע הן במוסד הפשרה, שכן צדדים ייטו שלא להתפשר, הן באינטרס הציבור בהקטנת עומס ההתדיינויות והן באינטרס עשיית הצדק עם בעלי הדין. צדדים רבים ימצאו את עצמם מנועים מלדון בפלוגתא שעליה הסכימו במסגרת הסכם פשרה מבלי שהתכוונו לוותר על זכותם להתדיין עליה במסגרת הליך עתידי, אשר את קיומו כלל לא צפו, וגם אם צפו לא התכוונו להיות קשורים בהסכמות שנועדו אך ורק כדי להביא את ההליך לסיומו. נוסף על כך, גדל הסיכוי שהממצאים העובדתיים והטענות המשפטיות שינוידו להליך המאוחר יהיו שגויים, שכן במקרים לא מעטים הצדדים מסכימים לממצאים ולטענות שהצד שכנגד טען להם רק על מנת לסיים את ההליך בפשרה ומבלי להודות בנכונותם". (ר' בעמ' 570) אין חולק, בעניננו, כי בהסכם הפשרה שנחתם בין התובעת לפקיד השומה נכתב, ברחל ביתך הקטנה, כי "הצדדים מעונינים להגיע להסכם בגין שנות המס שבהסכם בלבד, וזאת, מבלי שקיבלו האחד את טענות הצד השני" (ר' נספח 8 לתצהיר התובעת).
בנסיבות אלה מצאנו לדחות את טענת הנתבע כי חל בעניננו כלל השתק הפלוגתא.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

מחד גיסא, לגבות מס הכנסה בגין רכיב האמהות ורכיב האבטלה, שהיא עצמה מודה שמהווים "תחליף שכר", ומאידך גיסא להיתנגד להכרה בהוצאה בגין רכיבים אלו, שהוצאו ליצירת אותו "תחליף שכר". אין בסיס לטענת המשיבה לפיה הכרה בדמי הביטוח הלאומי כהוצאה עשויה לגרום למעגל שוטה, שכן אין בעובדה שמס משולם כאחוז מסוים מההכנסה כדי למנוע מהבאתו בחשבון לצורך חישוב ההכנסה.
לא ניתן להקיש מההסדר שבסעיף 47א לפקודה, המתייחס לאפשרות ניכוי הוצאות ביטוח לאומי שהוציא יחיד עצמאי, הסדר שלילי לפיו עובדים שכירים במשק בישראל אינם זכאים כלל לנכוי הוצאות שהוציאו בגין דמי ביטוח לאומי, אלא, לכל היותר, כי יחיד עצמאי רשאי לנכות מהכנסתו החייבת במס אך ורק 52% מסך הוצאות דמי הביטוח הלאומי והוא מנוע מלדרוש את יתרת הוצאות הביטוח הלאומי המשולמות על ידו מכוח סעיף 17 לפקודה.
סעיף 47א נועד לבטל חוסר שיויון זה, בהתירו לעצמאי לנכות מהכנסתו חלק מתשלומי הביטוח הלאומי המשקפים את חלק "המעביד", ובהדגישו כי ניכוי זה יותר אך ורק כנגד הכנסה שאינה הכנסת עבודה.
הוא הדין בהתייחס לטענת המבקש כי כשם שדמי האבטלה וקיצבת לידה מהוים "תחליף שכר" וחייבים במס, כך אף רכיבים אלה בתשלומי הביטוח הלאומי ראוי שייחשבו כהוצאה לצורך קבלת אותה הכנסה.
ועוד בבחינת למעלה מן הצורך אציין, כי בכל מקרה נראה לי כי הסוגיה נשוא הבקשה אינה ראויה להתברר בהליך של תובענה ייצוגית, שהרי אף אם תאושר הבקשה, הרי שלצורך קביעת הזכות להחזר מס ולשיעורו, יהיה צורך לערוך חישוב פרטני ונפרד לכל אחד ואחד מהנישומים, בהתבסס על גובה הכנסתו, על מדרגת המס שלו, על הזיכויים האישיים להם הוא זכאי ועל יתר הנתונים האישיים הרלוואנטיים לקביעת ההכנסה החייבת והמס.
...
עם זאת סבורני כי עדיין היה לצפות שהמבקש יתמודד עם "פשט" הכתוב - "הכנסה שאינה הכנסת עבודה" - בטרם יעבור אל "הדרש". פנייה מוקדמת בנסיבות ענייננו, גם אם לא הייתה מביאה לקבלת עמדת המבקש, יכולה הייתה, לכל הפחות, להביא לחידוד המחלוקות הקיימות בין הצדדים ולמקד את טענותיהם באופן שהיה תורם ליעילות ההליך (ראו: עניין מי הגליל בפסקאות ל' ו-ל"ו לפסק דינו של המשנה לנשיאה כבוד השופט א' רובינשטיין).
ועוד בבחינת למעלה מן הצורך אציין, כי בכל מקרה נראה לי כי הסוגיה נשוא הבקשה אינה ראויה להתברר בהליך של תובענה ייצוגית, שהרי אף אם תאושר הבקשה, הרי שלצורך קביעת הזכות להחזר מס ולשיעורו, יהיה צורך לערוך חישוב פרטני ונפרד לכל אחד ואחד מהנישומים, בהתבסס על גובה הכנסתו, על מדרגת המס שלו, על הזיכויים האישיים להם הוא זכאי ועל יתר הנתונים האישיים הרלוונטיים לקביעת ההכנסה החייבת והמס.
הבקשה לאישור התובענה כייצוגית – נדחית.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בנוסף האב הסתיר ורק מחקירתו - ₪ הנגדית עלה, כי קיימת לו הכנסה נוספת כעצמאי ובעל מניות בחברה, 5,000 10,000 ₪ נוספים בחודש.
דיון והכרעה יובהר כבר בראשית הדברים – חרף כותרת כתב התביעה "ביטול מזונות" כמו גם חלק מהסעדים הנתבעים בסיכומי האב, וחרף טענות האם הבוחנות שינוי בנסיבות ממועד פסק – הדין מיום 12.7.16 המסגרת הדיונית שלפני, כפי שהוגדרה בפסק דינו של כב' ביהמ"ש המחוזי בעירעור מיום 22.11.17 על יסוד הסכמת הצדדים, הינה קביעת חלוקת צרכי .
האב נישאל על כך בחקירתו הנגדית והסביר כי הביא בחשבון תקופה בה היה בין עבודות וקיבל דמי אבטלה, חישוב הסכום הוא בממוצע עבור ארבע שנים אחורה (פרוטוקול 5.11.20 , עמ' - 11.
האם כלל לא התייחסה לכך בסיכומיה, למרות ששני הצדדים נדרשו לעשות כן. אני סבורה כי אין מקום לחייב את האם בהחזר תשלומי המזונות ששולמו על פי פסק הדין .
...
אני דוחה את טענת האב כי יש להותיר את הקביעה בעניין קייטנות וחוגים בהתאם לפסק הדין משנת 2016 .
האם כלל לא התייחסה לכך בסיכומיה, למרות ששני הצדדים נדרשו לעשות כן. אני סבורה כי אין מקום לחייב את האם בהחזר תשלומי המזונות ששולמו על פי פסק הדין .
12 תשלומים חודשיים שווים ורצופים החל מחודש אוגוסט סוף דבר בתביעה להרחבת זמני שהות – נפסק כמפורט בסעיף 22 לעיל.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

בעיניינו של החייב אושרו 14 תביעות חוב ומצבת הנשייה עומדת על סך כולל של 1,540,250₪, מתוכו סך של 19,411 ₪ בדין קדימה.
נטען עוד כי מימצאי התיק מלמדים כי החייב פוטר (לכאורה) מהעסק (ממתקי משמש) בשנת 2019, אולם לא דיווח על הכנסה מעבודה או מדמי אבטלה במשך שנתיים, כאשר רק בחודש נובמבר 2021 הישתלב החייב בשוק העבודה והחל לעבוד כמנהל תחנת דלק (הוצגו תלושים חלקיים).
במהלך ההליך נילקחו הלוואות המסתכמות בסך של 132,000 ₪, בגינן נושא התא המשפחתי בהחזר בסך של 6,000 ₪ בעוד מדווח על החזר הלוואות של 2000 ₪ בלבד.
לאימו של החייב אין יכולת ניהול עסק: כן עולה מעדות אמו של החייב כי אין לה כל מושג אמיתי בניהול העסק, היא מעולם לא הייתה עצמאית ומאז שנות השמונים של המאה הקודמת היא עבדה בעבודות ניקיון (עמ' 5 שורות 22-24).
מבחן השליטה בעסק של האם– כשיקול המצדיק קבלת טענות המנהל המיוחד לביטול הליך דו"ח המנהל המיוחד וטענות הכונ"ר ביקשו להורות על ביטול ההליך בשל חשד למעורבות החייב בעסק של אמו ואי התאמה בין דיווחיו לדיווחיה בפני המל"ל. בית המשפט סבר כי נדרשים יותר מחשדות כדי להגיע לתוצאה הדרמטית מבחינת החייב בדבר ביטול ההליך.
...
אגב דברים אלה אציין, כי אף כיום כאשר החייב עובד כשכיר במקום עבודה אחר (ובמקביל בעסק של אמו) אני סבור שתפקידו הוא מרכזי ביותר באותו עסק והוא הרוח החיה והשולטת בו. 12.12.
סבורני כי העובדה שהחייב ממשיך ומתמיד בכזביו ובגרסאותיו חסרות הבסיס מצדיקה תקופת צינון משמעותית ביותר, הרבה יותר משנה אחת.
לפיכך ולאור כל האמור לעיל, אני מורה על ביטול ההליך וצו הכינוס כנגד החייב על כל ההשלכות הכרוכות בכך.

בהליך תלה"מ בתי המשפט לענייני משפחה0785-02023-19, תלה"מ שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

על פי הנטען בתביעה - האב מפר את חלוקת זמני השהות שנקבעו באופן מתמשך; האב הודיע לה בחודש 8/18 כי לא יגיע לשהות עם הקטינות בימי חמישי עד להודעה אחרת; האם ויתרה על רכוש במסגרת ההסכם ולקחה על עצמה חובות משותפים; על בסיס זה וזמני השהות שהוסכמו נקבע סכום המזונות אשר כולל את צרכי הקטינות מכל סוג לרבות חינוך ורפואה; הנטל הכלכלי על כתפיה בתוספת הימים בהם האב לא נפגש עם הקטינות גרם להדרדרות כלכלית במצבה; האב מבטל מפגשים עם הקטינות מבלי לתאם מועד חלופי, מגיע לשהות עם הקטינות רק מתי שנוח לו, אינו שותף בפעילות הקטינות במוסדות החינוך, אינו שוהה עם הקטינות בימי מחלה; האם נידרשת להיות זמינה עבור הקטינות כל הזמן לרבות הסעות, היעדרויות מעבודה, ויתור על קידום בעבודה; האם החסירה ימי עבודה רבים בשל אי קיום זמני השהות, משלמת לבייביסיטר; האב העתיק את מקום מגוריו והתרחק מהקטינות, משלם לצד ג' שתאסוף את הקטינות להוריו, בפועל גם בזמנים שלו מי ששוהה עם הקטינות זה הוריו ולא האב.
במועד הגשת התביעה החברה אינה פעילה, האב מועסק כשכיר והכנסתו 9,700 ₪ לחודש; האב לא הצליח לעמוד בהחזר החובות שנטל עליו בהסכם, נצברו לחובתו חובות נוספים וכלל החובות מסתכמים לסך של מעל 3 מיליון ₪; לאורך כל התקופה האב הקפיד לשהות עם הקטינות בימים שנקבעו בפסק הדין על יסוד ההסכם; בפועל מקיימים הצדדים אחריות הורית משותפת וחלוקת זמני שויונית; לאב נכות צמיתה של כ-70% בעקבות היתרסקות מטוס בשנת 1999; לאם יכולת כלכלית טובה, הכנסתה 7,000 ₪ לחודש, אקדמאית, עמידה ואיתנה כלכלית.
האב פוטר בחודש 8/2021 והציג אישור על קבלת דמי אבטלה לחודשים 9-10/2021.
מדובר במענקים שהתקבלו לידו בגין תקופת הקורונה, כעצמאי בשנים 2020-2021 על יסוד הכנסותיו הגבוהות בשנת 2019 (חקירתו בפרוטוקול 14.4.22 עמ' 38).
...
שוכנעתי כי שינוי אופן חלוקת צרכי הקטינות בין ההורים כפי שמתנהלים בפועל, באופן בו האב משלם לאם סכום גלובאלי עבור השתתפותו בצרכי הקטינות, יעצים את הסכסוך ביניהם וירחיב את גדר המחלוקות בהתנהלות השוטפת ביום יום דבר שאינו לטובת הקטינות.
שוכנעתי כי האם משתמשת בכספים שמשלם האב עבור צרכי הקטינות.
סוף דבר נקבע בשתי התביעות כדלקמן: א. האב ישלם לידי האם עבור מזונות הקטינות סך 5,200 ₪ לחודש (2,600 ₪ עבור כל קטינה).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו