רקע נידרש
מבקשת האישור, חברת איתן חברה לתמ"א 38 (להלן – איתן), היא יזמית שהתקשרה בשנת 2014 עם בעלי הדירות בבניין ברחוב מרים החשמונאית בתל-אביב לבצוע פרויקט התחדשות עירונית, והתקשרה בשנת 2018 עם קבלן ביצוע - מבקשת הביטול ט.ר. הנדסה אזרחית (להלן- הקבלן) לצורך הוצאתו אל הפועל של פרויקט התמ"א. אין מחלוקת שהתמורה הפאושלית שהובטחה לקבלן בגין עבודתו לא הייתה, כמקובל, כספית, אלא התבטאה בקבלת שלוש (3) דירות מבין חמש (5) הדירות הנוספות שאמורות היו להיבנות (להלן- דירות התמורה), כך שהקבלן נשא למעשה בנטל מימון הבניה.
הצדדים פנו להליך גישור בפני שמאית, שלא צלח, וניסיונות למינוי המגשרת או שמאי אחר שישמש כבורר לא צלחו גם הם.
ביום 01.08.2021 הגיש הקבלן לבית המשפט המחוזי "תובענה לאכיפת הסכם ומינוי בורר...", ולצידה "בקשה בהולה לצוו מניעה זמני... המונע לחלט את הערבות הבנקאית ע"ס 300,000 ₪... צו איסור דיספוזיציה ב... יחידות הקבלן... המסומנות במספרים 12,15, ו-16 בהיתר הבניה... למסור בידי המבקשת תכניות מעודכנות כנדרש לצורך השלמת הפרוייקט..." (ת"א 218-08-21)
לאחר דיון שהתקיים בבית המשפט ביום 05.08.2021, שבסופו לא הושגו הסכמות , חתמו ב"כ איתן וב"כ הקבלן על מיסמך הנושא תאריך 07.11.2021, והמופנה, לפי נסוחו, לבעלי הדירות, לפיו "הצדדים הסכימו למנות כבורר את עו"ד עודד גרוס... הוסכם כי הבורר יכריע בכל מחלוקת בין הצדדים, ובילבד שהעבודות תימשכנה בתקופת הבור[ר]ות כסדרן... הכרעת הבורר חייבת להסתיים בתוך 90 יום. למען הסדר הטוב וכדי להמנע ממחלוקות, נבקשכם לאשר בחוזר, בשם מרשיכם, כי אין להם היתנגדות להסכמות הנ"ל וכי תאפשרו את הוצאתן אל הפועל. בנסיבות העניין נמתין לאישורכם בחוזר עד ליום 15.11.2021" (ההדגשה במקור) (להלן, כפי שכונה ע"י הצדדים- הסכם נובמבר).
בדיון בע"פ שהתקיים ביום 14.02.2023 הדגיש הקבלן כי ליבת הסכם נובמבר 2021 אינה תנית הבוררות כי אם קביעת הוראות בדבר המשך הבניה, כי הבוררות נועדה ליפתור "כל מחלוקת" שעניינה בקידום הבניה, ולא בהפסקתה.
...
פסק בוררות ביניים
הבוררות החלה להתנהל, וביום 28.07.2022 הוציא הבורר תחת ידיו את מסמך ה"החלטה" נושא הדיון, מפורט ומנומק, המשתרע על פני 36 עמודים [במהלך הדיון הסכים ב"כ הקבלן, שלא כפי שטען ארוכות בבקשתו, כי המדובר בפסק-ביניים] בו קבע כי "הקרע בין הצדדים אפילו העמיק עד כדי שיתוק הפרויקט"; כי פעורה ביניהם "תהום עמוקה" עד כי "אכיפת שיתוף פעולה על הצדדים נראית כמשימה בלתי אפשרית". הבורר ציין כי הקבלן הסתמך על רישום הערות האזהרה על דירות התמורה כדי שיוכל להמשיך ולקבל מימון לביצוע העבודות, אלא שהוא לא היה זכאי עדיין לרישומן, כך שבאי המשכת העבודה, ובהינתן שהקבלן אינו יכול להשלים את חלקו בהסכם, יש לראותו כמי שהפר את הוראות ההסכמים, ומשכך "קמה ליזם זכות להורות על סילוק ידו של הקבלן מהאתר".
מתוך כלל ההוראות האופרטיביות שנקבעו בפסק הביניים, שלוש הן במוקד הדיון: אחת- "אני מורה על סילוקו של הקבלן מהאתר" ; שתיים- חיוב היזם "לרשום הערות אזהרה לטובת הקבלן על דירות 12 ו-16", ושלוש - "תוך 30 ימים מיום מתן החלטה זו, הקבלן ישלם ליזם סך של 209 אלף ₪ בגין החזר הוצאות היזם", תוך הכפפת רישום ההערות לביצוע התשלום, ללא זכות קיזוז.
גם טענה זו דינה להידחות משהחיוב הכספי בסך 209,000 ₪ בו חויב הקבלן אינו תוצר של סעד שנתבע על ידי היזם, אלא חיוב ישיר ומתבקש הנובע מבקשת הקבלן לסעדים זמניים.
אני דוחה, אפוא, את בקשת הביטול.