לפיכך, גם הקמת מיתקני השידור הזעירים מחייבת קבלת היתר בנייה, פשיטא שהמתקן נשוא הדיון, חייב בהיתר על פי הוראות התמ"א.
(6) סעיף 202ב לחוק התו"ב קובע, כי תנאי למתן היתר בנייה להקמת "מיתקן שידור לתקשורת בשיטה התאית" הוא כתב שיפוי מפני תביעה.
(11) ביהמ"ש קבע, כי לאור העובדה שהציוד הנילווה הוקם בתוך הבניין, לפי עדותו של מפקח אגף ההנדסה, תוך פתיחת דלת בקיר, חציבת דלת בקיר, התקנת פלדלת, הקמת קירות הפרדה, הכנת מסילות לצנרת חשמל ומסילות קבועות על הקיר, ולאור העובדה שהוא אינו שינוי "שאינו פוגע בזולת" נוכח נזקי הקרינה שנפלטים ממתקן זה כי אז הציוד הנילווה אינו בגדר "שינוי פנימי" עפ"י ההגדרה בסעיף 145(א)(2) לחוק ולפיכך גם הוא אינו פטור מהיתר בנייה.
במקרה דנן הרשויות טוענות כי מרכיביו העיקריים של המיתקן הוקמו בחדר המצוי בתוך הבניין ואילו האנטנות המהוות רק חלק ממיתקן השידור עצמו הוקמו על גג הבניין ו"הוצנעו" ע"י הסתרתן ב"קופסא" מברזל במימדים שלא עולים על המימדים הקבועים בחוק.
אוסיף גם כי תמ"א 36א "תוכנית מתאר ארצית לתקשורת למיתקני שידור קטנים וזעירים" (להלן: "תמ"א 36") דורשת היתרי בנייה למיתקני שידור קטנים וזעירים כהגדרתם בתמ"א וקובעת הנחיות להקמת המתקנים הנ"ל באופן שיתאפשר כיסוי וקליטה של תיקשורת אלחוטית בכל שטח המדינה תוך מניעת מפגעי קרינה ומזעור הפגיעה באיכות הסביבה והנוף.
...
בית המשפט בערכאה הדיונית דן בסוגיה במותבים שונים (ב"ש (הרצליה) 6/06 סלקום בע"מ נ' הוועדה המקומית לתו"ב הרצליה,תק-של 2006(2)1670, ב"ש (אילת) 2881/04 סלקום בע"מ נ' עיריית אילת תק-של 2004(3) 18809, ב"ש (קרית ביאליק) סלקום בע"מ נ' יעקוב בן חמו, תק-של 2005(1) 34641) ותוך התבססות המותבים הנ"ל על לשונו של החוק הם קבעו כי המיתקנים אינם דורשים היתר בניה וחל עליהם הפטור הקבוע בסעיף 266ג לחוק התו"ב.
לאור האמור לעיל, המערערות טוענות, כי הפירוש לחוק, שהוצע על ידם הוא יותר מאשר פירוש סביר, שהרי שלושה מותבים שונים הגיעו למסקנה זו. לפיכך לא ניתן להטיל עליהן אחריות פלילית כאשר הן פעלו בהתאם לפירוש סביר של הוראות הדין.
בנסיבות דנן, משהוכח כי מתקן הגישה היה בדירה 25 ומשהוכח כי דירה 25 הממוקמת בקומה השביעית +הגג הינה בבעלותו של המערער או בשימושו (באמצעות נסח רישום ותשלומים לעירייה) כי אז דינו של העירעור להידחות בנימוקים הקשורים לזיהוי, ואילו הניתוח המפורט לעיל לעניין הצורך בהיתר בניה, יפה גם לגבי מערער זה.
סוף דבר:
נוכח הקביעה שלעיל לפיה המתקנים שהקימו החברות הסלולאריות על גגות הבניינים היו טעונים היתר בנייה לפי חוק התו"ב ואינם נכללים בפטור שבסעיף 266ג', הרי שתוצאות הערעורים שבפניי הינם:
הערעור בעפ"א 80217/06-מתקבל ולפיכך צו ההריסה שהוציאה הרשות הוא בתוקף ויבוצע תוך 30 יום.
איזון כזה יכול להעשות רק לאחר עבודת תשתית נרחבת ואני סבורה שעל כל הגורמים הרבים המעורבים בנושא להציג את עמדתם בפני מחלקת החקיקה, אשר עליה לתת מענה קונקרטי לכל הבעיות ולהבהיר את המצב על ידי חקיקה חד-משמעית וברורה.
אומנם, בסמוך למועד מתן פסק דין זה, הוגש לי סיכום דיון שנערך בלישכת היועץ המשפטי לממשלה, בתאריך 1/5/08 ולאחר שעיינתי בו הגעתי למסקנה כי אף הוא סבור כי למרות ניירות העמדה וחוות הדעת שהיו בפניו "נותרו לא מעט חסרים במידע ושאלות ללא מענה" על כן מסקנתו היא:
"מן הראוי כי בחינה מקצועית זו תערך על ידי צוות מקצועי בין משרדי, משותף למשרד התקשורת, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הפנים, אשר יערוך בחינה מעמיקה של הנושא, ישמע גורמים נוספים הנוגעים בדבר, ויבסס תשתית עובדתית ומקצועית בשאלות השונות בסוגיה הנדונה...