בית משפט השלום בכפר סבא
ת"פ 49122-03-20 המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה נ' ששה יהורם בע"מ
22.3.22
לפני
כבוד השופט אביב שרון
בעיניין: המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה
ע"י ב"כ עו"ד אמיר ברק
נ ג ד
ששה יהורם בע"מ
ע"י ב"כ עו"ד יצחק פרץ
גזר דין
ראיות לעונש וטיעוני ב"כ הצדדים
ב"כ המאשימה הגיש כראיות לעונש את המסמכים הבאים:
תע/1 – דוח פקוח מיום 6.12.21 לפיו באותו היום הגיע המפקח למקרקעין מושא כתב האישום המתוקן בשנית ודווח לו על ידי אלמליח שהנאשמת הפסיקה את פעילותה במקום והעבירה פעילותה לאיזור התעשיה ברמלה.
תע/3 – מכתב מיום 20.11.19 מאת עורך-דינו של אלמליח ובו דרישה לפינוי מושכר (המקרקעין מושא כתב האישום המתוקן בשנית).
עוד נטען שהטלת קנס נמוך מהקנס המינהלי תיפגע בעיקרון השויון כלפי אלה שבחרו לשלם את הקנס המינהלי, להפסיק את השמוש האסור ולפנות את המקרקעין, והפחתה בגובה הקנס בעיניינם של מי שממשיכים לבצע את העבירה תביא לתוצאה של "חוטא שיוצא נשכר".
לפיכך, עתר ב"כ המאשימה להטיל קנס כספי הגבוה מהקנס המינהלי הקבוע לצד העבירה, כאשר על פי חישוב כלכלי שערך, הפיקה הנאשמת רווח כתוצאה מחיסכון בעלויות שכירות חודשית ושנתית במקרקעין שייעודם מאפשר איחסנה כפי שביצעה, בסך של כ-800,000 ₪.
עוד נטען שהנאשמת זכתה להקלה בכך שהמאשימה בחרה להגיש כתב אישום רק נגד הנאשמת (התאגיד) ולא נגד בעליה (יהורם ששה, היחיד), כך שלו היה מואשם גם בעלי הנאשמת כנושא משרה בתאגיד, הקנס המינהלי שהיה מוטל עליו היה בגובה של 300,000 ₪ (מחצית מהקנס המינהלי שמוטל על תאגיד), וזאת בנוסף לקנס המינהלי שהוטל על הנאשמת.
ברור שכענין של מדיניות משפטית ראויה, ונוכח תכלית חוק העבירות המנהליות שעניינה מניעה והפסקה של עבירות על דיני התיכנון והבניה – עבירות שזה מכבר הפכו ל"מכת מדינה" של ממש – במהירות וביעילות, יש לעודד אזרחים להפסיק פעילות עבריינית על ידי מתן התראות לפני הטלת קנסות מינהליים, מתן אורכות סבירות להפסקת עבודות אסורות ולפינוי מקרקעין שנעשה בהם שימוש אסור; ולאחר הטלת הקנסות המינהליים – לעודד אזרחים לשלם את הקנסות המינהליים מבלי להגיע להתדיינות משפטית ארוכה וכזו הגוזלת זמן שפוטי יקר.
...
לדידי, אני סבור שחוק העבירות המנהליות והתקנות שהותקנו מכוחו, בניגוד לחוקים פליליים אחרים, קובעים "עונשי מוצא", זאת תוך "קיטלוג" עבירות על פי מפתח קטיגורי הלוקח בחשבון את מידת חומרתן, היקפן ומידת הפגיעה שלהן בערכים חברתיים מוגנים, ועל פי אלה נקבעו קנסות המוצא.
יחד עם זאת, ובסופו של יום, מצא בית המשפט להתחשב במצבם הכלכלי של הנאשמים שהושפע מהתפרצות נגיף הקורונה.
לאור האמור לעיל אני גוזר על הנאשמת קנס כספי בסך 200,000 ₪ אשר ישולם ב-80 תשלומים חודשיים, רצופים ושווים החל ביום 15.5.22.