לפנינו תביעת התובעת לקבוע כי הפגיעה ממנה היא סובלת (מחלת הפיברומיאלגיה) נגרמה כתוצאה מהארוע המיוחד בעבודה מיום 20.2.2018.
מן הסביר, שהתאונה הזו הביאה בעיקר לתלונות של החמרה בכאב ראש ותסמיני המגרנה ושינויי התחושה ועייפות וחולשה וגם התפרצויות של אפטות בפה, והצריכו פניות וביקורים במישור הנורולוגי (ביקור אחד) והראומטולוגי (שני ביקורים) או הפסיכולוגי/פסיכיאטרי (לא תועד ביקור).
לאור המחקרים שצוינו כמפורט– האם יש מקום להכיר בגרימה או החמרה בשים לב כי אין כל ממצא ראומטולוגי טרם התאונה?
ביום 8.3.21 המומחה ענה לשאלות ההבהרה, כמצוטט:
"במענה שאלות בעיניין התיק שבנדון, מדובר במקרה שלפי התעוד, של פיברומיאלגיה. מחלה זו הנה מחלה המשלבת תיסמונת כאב כרוני מפושט יחד עם שלושה מרכיבי פגימה כמו בעיות שינה, בעיות זיכרון, ובעיות אנרגיה, וגם מרכיב רביעי חשוב של שילוב תיסמונות פונקציונאליות לרבות תסמינים ממישורים שונים ברפואה ואשר אין להם פתולוגיה אורגאנית, כולל מעורבות המעי, דרכי השתן, ביטויים נוירולוגים, פסיכולוגיים וגם ממישור אאג כגון טנטון וכבדות שמיעה וסחרחורות, כלי דם ושינויים בחושים לרבות אי סבילות לריחות וטעמים ורעשים למיניהם ועוד. בתקנות המל"ל העדכניים בפרק 11, סעיף החדש, פריט 92, ניתנה איזושהי היתייחסות למרכיב הרביעי בתת הסעיף (6), והערות בדבר "פגימות נילוות לתיסמונת" כפי בהערה (2).
התובעת הגישה את סיכומיה בהם טענה כי בנגוד לעמדה המומחה לפיו מחלת הפיברומיאלגיה התפתחה עובר לארוע המיוחד, הרי שלתובעת אין תעוד רפואי בתחום הראמטולגיה עובר לארוע המיוחד וכן התובעת לא אובחנה עם המחלה עובר לארוע המיוחד ומשכך שגה המומחה עת קבע כי המחלה התפתחה עובר לארוע המיוחד.
...
ביום 23.11.2021 ניתנה החלטת בית הדין , שקבעה: "לאחר שעיינתי בבקשה ובתגובה לה, מצאתי כי דין הבקשה להתקבל למעט שאלה 4.לעניין השיקולים המנחים את בית הדין בבואו להתיר או לפסול הצגת שאלות הבהרה למומחה נקבע בפסיקה כי: "הצגת שאלה צריכה היתר של בית הדין, והיתר כזה ינתן כל אימת שהשאלה היא רלוונטית ומכוונת להבהיר את חוות הדעת או להשלימה, ואין היא מהשאלות הבאות לבחון את מומחיותו של הרופא או מקורות מדעיים למסקנתו" (ר' דב"ע לו/4-0 המוסד נ' מרדכי מחבובי, פד"ע ז' 368; דב"ע נז/186-0 שלמה אוחנה נ' המוסד (לא פורסם)).לאור האמור, אני מתירה את הפנית השאלות המבוקשות על ידי התובעת למומחה, שכן הינן רלוונטיות ויש בהן בכדי להבהיר או להשלים את חוות דעת המומחה וזאת למעט שאלה 4 שמתייחסת לחוות דעת שלא קשורה לתובעת.
בית הדין נעתר חלקית לבקשה זו לאחר קבלת תגובת הצד שכנגד.
בנסיבות המקרה דנן, ד"ר סוהיל אעמר בחן את נתוניה הרפואיים של התובעת כפי שהם עולים מהמסמכים הרפואיים שהועברו לעיונו, וכן בחן את המאמרים שב"כ התובעת הפנה במסגרת שאלות ההבהרה וכן אף בחן מסמכים רפואיים שנשלחו אליו והגיע למסקנה כי אין לקבל את התביעה.
וכך מתוך העולה בתיעוד הרפואי בפרק הרקע, ניתן ללמוד שתסמינים אופייניים של מחלה זו היו כבר במרוצת השנים וגם ציון חשיפה לגורמי סיכון וגם למשברים אישיים"
וכן בהמשך ציין על סמך האמור :
"על סמך החומר הרפואי שהוצג לו , נראה כי ישנם שלל סיבות וגורמי סיכון להתפתחות המחלה הזו, ואשר כנראה התפתחה לאורך השנים ובעוד שהאירוע המדובר מפברואר 2018 היה אכן טראומתי וסביר מאוד שהוסיף לתחלואתה בסבירות של מעל 50 אחוזים בין תנאי עבודה והאירוע בעבודה לבין החמרה במחלתה הראומטית, הפיברומיאלגיה על כלל ביטוייה הגופניים , תיפקודיים, סומאטיים ונפשיים. כפי שציינתי קודם, בתשובות לשאלות ההבהרה, להערכתי מידת השפעתו של האירוע הטראומטי על נכותה מפיברומיאלגיה הינה סביב 10 אחוזים לעומת שלל גורמים אחרים התורמים לתחלואתה זו ולנכותה ממנה".
משכך לא שוכנענו כי אין הצדקה עובדתית או משפטית שלא לקבל את חוות הדעת.
סוף דבר
לאור האמור לעיל, ובהתאם לחוות דעתו של ד"ר סוהיל אעמר , התביעה נדחית.