לפניי תביעה כספית בגין ניזקי רוכש לרכב התובעת, לטענתה בעקבות תאונה בין רכב הנתבעים לרכב המבוטח על ידי התובעת.
לדברי הנתבע 1, הבחין כי נהגת רכב התובעת נסערת מאד, והציע לה – על מנת ליישב את העניין – שתפעיל את פוליסת הביטוח של רכבה, תוך שהוא יישא בעלות ההישתתפות העצמית שתדרש לשלם; זאת, תמורת המנעות מכל תביעה נוספת.
מנגד, נטען כי עושת השטר – בעלת הרכב – הייתה מיוצגת, שכן בעלה, עורך דין במקצועו, הוא זה שבא בדברים עם הנתבע 1, תוך שהוא מציין כי הוא עו"ד ותיק; בנסיבות אלו, נטען, אין מקום להפעלת החזקה הפרשנית האמורה.
ההלכה היא כי "משנערך הסכם פשרה בין המזיק ובין הניזוק המבוטח בטרם שולמו תגמולי הביטוח כלומר בטרם עברה הזכות למבטח מישתחרר המזיק מאחריות, והמבטח אינו זכאי להגיש נגדו תביעת שיפוי" (רע"א 7817/99 אבנר איגוד לביטוח נפגעי רכב בע"מ נ' קופת חולים מכבי, נז(3) 49 (2003))".
התובעת תישא בהוצאות הנתבעים בסך 3,000 ש"ח, לרבות הגשת כתב ההגנה, ההתייצבות לדיון ושכ"ט עו"ד. בהקשר זה יצוין כי אני ערה לטענה שהגשת התביעה הסבה לנתבע 1 נזק קשה, בכך שייקרה את הפרמיות שנידרש לשלם עבור ביטוח רכבו במשך תקופת היותה של התביעה תלויה ועומדת.
...
בסעיף 2 לשטר הסילוק נכתב:
"אני מאשר כי עם קבלת הסך של 2,160 לא תהיה לי ו/או למי מטעמי כל טענה כלפיך או כלפי חברת הביטוח מטעמך (להלן: AIG) בגין כל נזק שנגרם לרכבי כתוצאה מהתאונה שלטענתי התרחשה..."
ובסעיף 3 לשטר נכתב:
"אני מאשרת כי קבלת הסך הנ"ל מהווה סילוק סופי ומוחלט של כל תביעה ו/או דרישה ו/או הוצאות ו/או נזקים ישירים או עקיפים מכל מין וסוג שהוא... בקשר לתאונה לרבות נזקים לרכבי, אבדן ערך לרכבי ושכ"ט שמאי".
לשונו של השטר אינה מותירה מקום לספק: השטר נועד להוות חסם לתביעה, של בעלת הרכב (שחתמה על השטר) או של מי מטעמה.
התוצאה
משעה שמצאתי כי בנסיבות המקרה ולאור השתלשלותן, החתימה על שטר הסילוק מנעה את היווצרות זכות התביעה של התובעת מכוח תחלוף – דין התביעה להידחות.