השאלה המתבקשת הנה: האם הצדדים צפו את העיכובים שנוצרו עקב השינויים שהתבקשו על ידי התובעים בדירות שנרכשו, התפרצותו של המבצע הצבאי "צוק איתן" והאם ישנו קשר בין השביתה שהחלה ברשות לכבאות והצלה לבין המועדים בהם נימסרו דירותיהם של התובעים בפועל?
"מבחן הצפיות" נדון רבות בפסיקה, וביישום ההלכה על המקרה שאנו דנים בו כעת, יש לבחון האם לקבלן הייתה שליטה על הנסיבות המעכבות, קרי האם היה יכול למנוע את היתרחשות הנסיבות או את השפעתן על מועד המסירה בפועל, בהשוואה למועד החוזי המתוכנן? (ראו לעניין זה ע"א 6328/97 רגב נ' משרד הבטחון, פ"ד נד(5) 506, 517 (2000) (להלן: "פרשת רגב"); סעיף 18(א) לחוק התרופות (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970).
יפים הדברים של כב' השופט אמיר לוקשינסקי-גל בפרשת פלסים:
"איחור במסירה, יש לזכור, הוא פונקציה לא רק של קצב ביצוע הבניה, אלא גם של המועד שנקבע מראש כמועד המסירה. לוח הזמנים המתוכנן ומועד המסירה החוזי נקבעים על ידי הקבלן ונתונים לשליטתו. הקבלן הוא שקובע כמה זמן להקצות לכל שלב בפרויקט הבניה, והוא שקובע את מועד מסירת הדירה. ברצות הקבלן, הוא יקבע לוח זמנים הדוק ומועד מסירה קרוב, אשר אפשר שיהא עליו להשקיע משאבים מיוחדים כדי לעמוד בו; וברצותו הוא יקבע לוח זמנים מרווח ומועד מסירה רחוק יותר, שאפשר שיוכל לעמוד בו גם בהשקעת משאבים פחותה. לקבלן יש אינטרס להציג בפני הרוכשים מועד מסירה קרוב במידת האפשר, שכן ככל שמועד המסירה קרוב יותר, שווי הזכויות הנמכרות עולה וניתן לגבות מחיר גבוה יותר בגין הדירה. בשל אינטרס זה עולה חשש שהקבלן יציג בפני הרוכשים מועד מסירה לא ריאלי, המבוסס על לוח זמנים הדוק מדיי המקצה זמן בלתי סביר לבצוע עבודות ושירותים על ידי צדדים שלישיים שהקבלן תלוי בהם. בנסיבות שבהן הקבלן קבע לוח זמנים הדוק מדיי, איחור שייגרם במסירת הדירה אינו תוצאה בהכרח של התרשלות של צדדים שלישיים, אלא הוא עשוי לנבוע כל כולו מלוח הזמנים הבלתי סביר שהקבלן קבע, שהנו נסיבה המצויה בשליטתו המלאה. בנוסף, קבלן סביר יכול וצריך לצפות שבמהלך ביצוע הפרויקט יתרחשו אירועים בלתי מתוכננים, כגון איחורים של צדדים שלישיים בהשוואה למוסכם בהסכם עימם, עיכובים של גופים צבוריים במתן שירות ועוד."
יתרה מכך, הפסיקה קובעת, כי במצבים שבהם נידרש לאתר את הגורם האחראי לעיכוב בלוח-זמנים של פרויקט בניה, יש למנות מומחה ללוחות זמנים (רע"א 9172/17 בולווארד נדל"ן שותפות מוגבלת נ' ע.ע. אבו ראס חברה לבנין ופיתוח בע"מ [פורסם בנבו] (15.02.18) ו-ת"א 1145/07 משה שפונשיק מערכות בע"מ נ' רשת מלונות אטלס בע"מ [פורסם בנבו] 08.08.07).
המסגרת הנורמאטיבית - זכות תיקון למוכר:
באשר לזכות התיקון, הנחת המוצא היא שיש ליתן לקבלן לבצע תיקונים, בטרם תוגש תביעת פיצוי כספי בגין ליקויים אלו.
...
בתביעת קושבצקי: הנתבעות ישלמו לתובעים קושבצקי פיצויים באופן הבא: עבור איחור במסירה לתובעים קושבצקי ישולם סך של 48,334 ₪ , בגין הליקויים ישולם סך של 26,815 ₪, בגין זיכויים ואי התאמות ישולם סך של 13,538 ₪, בגין עוגמת נפש ישולם סך של 8,000 ₪, ובסה"כ: בגין איחור במסירה, ליקויים, אי התאמות ועוגמת נפש ישולם סך של 96,687 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מיום מתן חוות-הדעת המתייחסת לכל רכיב ורכיב ועד התשלום בפועל.
בעניין רכיב ההוצאות- ישלמו הנתבעות לתובעים את האגרה בהתאם לסכום הפסוק בכל תיק ובכפוף להצגת קבלה על תשלום האגרה, וכן את שכ"ט מומחה ביהמ"ש ששולם ע"י התובעים (בכפוף להצגת קבלה).
כמו כן, ישלמו הנתבעות עבור שכ"ט עו"ד סך של 60,000 ₪ (כולל מע"מ).