מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה ייצוגית של רוכשי דירות נגד יזם פרויקט נדל"ן

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו ת"צ 55129-04-18 זרוצ'ינסקי ואח' נ' גרופית יסודות יזום ובניה בע"מ מספר בקשה:7 לפני כבוד השופטת מיכל עמית - אניסמן המבקשים 1.רועי זהר זרוצ'ינסקי 2.מור זרוצ'ינסקי ע"י ב"כ עו"ד חאיק המשיבה גרופית יסודות יזום ובניה בע"מ ע"י ב"כ עו"ד ירון אלון פסק דין
לפניי בקשה מוסכמת להסתלקותם של המבקשים מבקשתם לאישור תובענה כייצוגית כנגד המשיבה, וזאת בהתאם להוראות סעיף 16 לחוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו-2006 (להלן: "חוק תובענות ייצוגיות").
לטענת המבקשים, כפי שבאה לידי ביטוי בבקשת האישור, המשיבוה, חברה קבלנית, גובה מלקוחותיה תשלום נפרד ובלתי חוקי בגין תשריטים הנדרשים לצורך רישום זכויותיו של הרוכש בלישכת רישום המקרקעין, וזאת כאשר כבר גבתה מן הרוכש סך של 5,000 ₪ בתוספת מע"מ בגין שכ"ט עו"ד. זאת, לטענת המבקשים, בנגוד לתיקון 7 של חוק המכר (דירות), התשל"ג-1973 (להלן: "חוק המכר"), אשר קבע תשלום מאקסימאלי בגין "הוצאות משפטיות". במסגרת בקשת האישור ביקשו המבקשים מבית המשפט להגדיר את הקבוצה כך: "כל לקוחות המשיבה אשר התקשרו מולה בעיסקה לרכישת דירה בישראל, החל מיום 10.1.2015 (יום כניסתן לתוקף של תקנות חוק המכר (דירות) (הגבלת גובה ההוצאות המשפטיות, התשע"ד-2014) וחויבו בתשלומים עבור שכר טירחת עורך דין בסך של 5,000 ₪+ מע"מ בתוספת סוכמים נוספים בלתי חוקיים בגין "הוצאות רישום לבית משותף", לרבות עבור תשריטים והוצאות שונות, בנגוד לסעיף 6ג' לחוק המכר (דירות), התשל"ג-1973 והתקנות שהותקנו מכוחו".
בסיום הדיון קבעתי, כי לאחר שהוברר כי המשיבה מנהלת פרויקט אחד בלבד של 78 דירות הרי שמקומה של התובענה להתברר בבית משפט השלום, כפי שנטען על ידי המשיבה.
לטענת המבקשים, היתחייבותה של המשיבה אינה דבר של מה בכך, בין היתר בשים לב לכך כי המשיבה היא חברת נדל"ן פעילה ולא הוקמה אך לצורך הפרויקט מושא התובענה, ובכוונתה להקים פרויקטים נוספים בעתיד, וכאמור עצם ההיתחייבות, שהיא ראשונה מסוגה של חברה קבלנית במסגרת הליך משפטי, תשדר מסר ראוי אף לחברות אחרות אשר נגד חלקן מתנהלות תובענות בעילה דומה.
...
בנסיבות העניין, בהתחשב בטרחת המבקשים ובתועלת הטמונה במתווה המוסכם, כמו גם בסכומים הנמוכים יחסית המבוקשים על ידי המבקשים, אני מאשרת את הסכמת הצדדים לעניין הגמול למבקשים ושכר טרחת בא כוחם.
סוף דבר ההסתלקות מבקשת האישור שבכותרת מאושרת בזאת.
תביעתם האישית של המבקשים כנגד המשיבה נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המשיבה היא חברה יזמית וקבלנית בתחום הנדל"ן המיתמחה בהקמת שכונות מגורים ומרכזי מסחר.
ההנחה תהיה מהמחיר המוצע של הדירה לציבור גם במקרים בהם מוצעת הנחה לציבור מסויים אליו משתייך הרוכש הרלוואנטי; על מנת להפוך ההטבה לאפקטיבית – הזכות להטבה תפורסם באתר האנטרנט של המשיבה, בו מוצגים הפרויקטים הרלוואנטיים כולם, ועל פי שיקל דעת המשיבה גם בשלט שיוצב באתר המכירות בכל פרויקט רלוואנטי של המשיבה; תנאי לקבלת ההטבה הוא הצגת תעודת נכה תקפה (שהונפקה על ידי המוסד לביטוח לאומי או האגף לשקום במשרד הבטחון) בתחילתו של המו"מ לרכישת הדירה; ההנחה לא תחול בפרויקטים בהם נמכרות דירות במסגרת "מחיר למישתכן". בהתאם להסדר זה, מבקשים הצדדים להורות על מחיקת בקשת האישור ודחיית תביעתו האישית כנגד המשיבה, וכי המבקש ומי מטעמו מוותר באופן מוחלט על כל טענה מכל סוג שהוא ומתחייבים כי לא יהיו מעורבים בהגשה או בניהול של הליכים מכל סוג שהוא נגד המשיבה בגין עילות וטענות דומות או זהות לעילות הנטענות בבקשת האישור.
דיון והכרעה כידוע, הסתלקות מהליך ייצוגי, כחלק מהסכמה בין המבקש למשיבה, נבדלת מהסכם פשרה רגיל בכך שאינה יוצרת מעשה בית דין כלפי כלל חברי הקבוצה, אלא רק כלפי התובע המייצג המסוים (ראו לעניין זה – אלון קלמנט "פשרה והסתלקות בתובענה ייצוגית", משפטים מא 5, 31 (התשע"א) ; וע"א 4714/13 דיאב נ' חברת איי דיגיטל סטור בע"מ, פורסם בנבו, 29.9.2013).
...
סוף דבר מכל האמור לעיל עולה, שאין יתרון ממשי בהמשך ניהול ההליך לאור ההסכמות שהושגו בין הצדדים ושפורטו בבקשה, כך שאני מאשר את הבקשה ונותן לה תוקף של פסק דין.
בהתאם, התביעה האישית של המבקש – נדחית; בקשת האישור – נמחקת.
המשיבה תשלם למבקש גמול בסך כולל של 2,000 ₪ ולבא כוחו ישולם שכ"ט בסך של 7,000 ₪ כולל מע"מ אשר ישולמו בתוך 14 ימים ממתן פסק הדין, כקבוע בהסדר.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

את הדירות הם רכשו על בסיס המצג שהוצג להם לפיו קבוצת חג'ג' מובילה את מימוש הפרויקט, והינה נימסר להם כי לקבוצה זו "אין שום חלק בפרויקט", וזאת למרות שעו"ד חג'ג' הוא, לשיטתם, "הפנים" שלו, ולמרות שקבוצת חג'ג', המגדירה עצמה כחברת נדל"ן ציבורית המיתמחה בייזום שיווק וניהול פרויקטים, דיווחה עליו כפרויקט הדגל שלה באתר האנטרנט שלה.
כך, לשיטתם, המשיבים הסתירו מהמבקשים מידע הנוגע להחלטות מעין-שיפוטיות בהליכים משפטיים, למרות שאלה ננקטו, לכאורה, "בשמם". בנגוד לטענת המשיבים, אין לסלק את התובענה על הסף נגד המשיבה 2 מאחר שמהפרסומים הפומביים שלה, בעלוני פירסום ובאתר האנטרנט שלה, עולה שהיא היזמית האחראית על הקמת מגדלי הצעירים כפרויקט הדגל שלה.
כפי שציינה לאחרונה כב' הנשיאה חיות (רע"א 3277/17 לוטונט מועדון חברים בע"מ נ' זילברג (פורסם במאגרים; 2017)): "תנאי למתן צו לגילוי ועיון במסמכים בהליך אזרחי לרבות הליך ייצוגי הוא שהמסמכים המפורטים בו נמצאים בחזקתו או בשליטתו של אחד מבעלי הדין בהליך [...]. לכלל זה מספר חריגים. כך, למשל, ניתן להורות על גילוי ועיון נגד חברה שבבעלותו או בשליטתו של צד להליך, או נגד צד שלישי אשר רקח קנוניה עם אחד מבעלי הדין [...]. כמו כן, במקרים נדירים ניתן להורות לתאגיד בנקאי לאפשר לעיין במסמכים הנוגעים לחשבונו של מי שאינו צד להליך [...]. חריגים אלו אינם מתקיימים בעניינינו. העובדה שחברות התיקשורת סיפקו שירותים לנתבעים אין די בה בהקשר זה" (פסקה 3 להחלטה).
במקרים רבים חברי הקבוצה אינם מוגנים בהגנות הקבועות בחוק המכר (דירות), התשל"ג – 1973, וגם לא באלה המצויות בחוק המכר (דירות) (הבטחת השקעה של רוכשי דירות), התשל"ה - 1974, המעניקות מזור מסוים, במקרה של קריסת חברה קבלנית או של יזם, והסיכונים מגולגלים אל עבר חברי קבוצת הרכישה עצמם.
...
יחד עם זאת, ולאור חשיבות המידע המבוקש, נראה לי כי ראוי לבחון את עניינו של פריט מידע זה לגופו.
לאחר שתם פרק הניתוח המשפטי והתייחסות לפריטי המידע שבפסק הדין, מתבקשת המסקנה שאין צורך להכריע בבקשת המשיבים למחיקת הפרקים האמורים.
פסק דין זה התווה את העקרונות לאורם יש להכריע במחלוקות העתידיות, וככל שאלה תמשכנה ללוות את הצדדים, נראה לי כי להבא כדאי יהיה לשקול להכריע בהן באמצעות מנגנון הבוררות המהיר והיעיל שהצדדים עצמם הסכימו עליו.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מוסיפה המשיבה וטוענת כי בכתבה הנוספת נכללה אמירה סתמית באשר "לשמועות על מצבה הכספי של החברה, תוך היתייחסות לעצירת עבודות תיקונים בכ – 20 דירות שנרכשו בפרויקט אחר של קבוצת אורבנקרופ שגם לגביהן נימסרה תגובה המציינת יום ספציפי בו יחודשו עבודות התיקונים". לטענת המשיבה, ככל הנראה, הכתבות הנזכרות לא אותרו, חרף העובדה "שהאנליסטים שביצעו את הדרוג פעלו לאיתור מידע אודות החברה גם באופן יזום (לא רק במפגשים עם גורמים רלבאנטיים, אלא גם באמצעות חפוש מידע פומבי, ב"גוגל" ובמקורות אחרים), ואיתרו מידע וכתבות על החברה, אשר מתייחסות לפרויקט Kings Club, אשר הועבר לחברה המנפיקה, ואשר לגביו מידרוג דרשה וקיבלה תשובות מניחות את הדעת".
מוסיפה המשיבה וטוענת כי אפילו היו אנשיה מאתרים את הכתבות האמורות, "ברור שהדבר לא היה משפיע על דו"ח הדרוג בדרך כלשהיא". לטענת המשיבה, הכתבות האמורות "נסובו סביב עיכוב זמני בהחזר כספי לכמות מצומצמת מאוד של רוכשים שביטלו את הרכישה בגלל החלטת הערייה, בעוד שחבריהם בוחרים להמשיך בהתקשרות למרות השינוי בתכנון, והכל בפרויקט שכלל לא היה חלק מנכסי החברה המנפיקה". לטענת המשיבה, הכתבות האמורות לא היו צריכות לגבור "על המידע הרב שהיה בידי מידרוג והעיד על מצבה הפינאנסי היציב של אורבנקרופ" או על "המידע שבדו"חות הכספיים בקשר לאי-קיומן של תביעות תלויות ועומדות של רוכשי דירות". בהקשר זה מדגישה ומבהירה המשיבה כי "תיאור החוזקות בדו"ח הדרוג, המציג את דעת המשיבה, שקבוצת אורבנקרופ היא בעלת Track Record חיובי, היא חיווי דיעה המבוסס על עובדות שאינן שנויות במחלוקת. ודאי כך, על פי מה שעלה מהמידע שהיה בידי המשיבה, לרבות דו"חות כספיים ומידע רב שהועבר אליה מהחברה המדורגת, עליו הייתה רשאית להסתמך. חיווי דיעה זה הוא קודם כל חיווי דיעה, ואיננו פרט ולכן איננו יכול להוות "פרט מטעה", אך העובדות מהן הסיקה מידרוג את קיומו של ה - Track Record החיובי תאור זה הוא נכון, ואינו בגדר "פרט מטעה", אפילו אם מביאים בחשבון את המידע שהובא בכתבות.
באשר להנחות המודל צוין בדוח הדרוג: "יש לציין כי בניתוח ושיקלול כלל הגורמים המשפיעים על הדרוג, מידרוג נשענת על מספר הנחות מרכזיות, כפי ששוקפו על ידי החברה יחד עם תרחישי רגישות, בין היתר, הדרוג לוקח בחשבון את ההנחות הבאות: העברת הזכויות של כלל הנכסים המפורטים בתשקיף לחברה, לאחר קבלת כלל האישורים הנדרשים מהגורמים הרלוואנטיים. זאת תוך פרק זמן סביר ממועד הגיוס; שימוש בכספי האג"ח לצורך פרעון חובות, מזנין, בהתאם לאסטרטגיית החברה; הזרמת הון נוסף במזומן בסך של 12 מ' דולר קנדי מבעל השליטה; המשך פיתוח מצבת הפרויקטים הקיימים ואפשרות לרכישת קרקעות נוספות; החברה טרם פירסמה מדיניות חלוקת דיבידנדים, אך בהתאם למדיניות כפי שהוצגה למידרוג ע"י החברה ניתן לצפות לשעור חלוקה משוער אשר עשוי להגיע עד ל – 50% מהרווח ללא שערוכים (רווח על בסיס תזרים); בכוונת החברה לשמור על יחסי איתנות הולמים לדרוג; בהתאם למידע שהוצג ע"י החברה, מידרוג מצפה לשמירת נזילות התואמת את רמת הדרוג, כך שהחברה תפעל שנה מראש לשמירה על מקורות מספקים של שירות חוב אג"ח; הפעילות העתידית בתחום ייזום המגורים של הקבוצה תתבצע באמצעות החברה (בהיתחשב במיגבלות הקיימות במסגרת זכות הסרוב הראשונה של החברה לפרויקטים חדשים של הקבוצה)". בהמשך דוח הדרוג מתארת המשיבה את ענף ייזום המגורים בטורונטו ואת כלכלת קנדה וטורונטו בכלל ובתחום הנדל"ן. בהמשך דוח הדרוג מפרטת המשיבה את השיקולים העקריים לדרוג, כדלהלן: "דרוג החברה מושפע לחיוב מתיק הפרויקטים לייזום נכסי דיור להשכרה ומכירה הממוקמים באיזורי ביקוש בטורונטו התורמים ליכולת ונראות הפקת התזרים, לרבות שעורי מכירות גבוהים מראש. לחברה שיתופי פעולה בפרויקטים המרכזיים עם שותפים מהמובילים בתחומם בשוק הקנדי, באופן התומך בפרופיל העיסקי; מרמות המינוף הבולטות לחיוב ביחס לדרוג, הבאות לידי ביטוי בחוב ל – cap שעומד על כ – 61% ויחס הון למאזן בניטרול מקדמות שעומד על כ – 28%. כמו כן, גיוס האג"ח אינו צפוי להשפיע לרעה על יחסי האיתנות, לאור כוונת החברה להחליף הלוואות על קרקעות בחוב אג"ח. בהמשך לכך, בכוונת בעל השליטה להזרים הון במזומן בהקף של 12 מ' דולר קנדי עם השלמת הגיוס, באופן שתומך בשמירה על יחסי האיתנות, גם בשיקלול אפשרות לגידול בחוב בגין הלוואות לווי; מוותק הפעילות של החברה בשוק טורונטו, הבא לידי ביטוי בהקף מסירות משמעותי של מעל ל – 5,500 יח"ד. כמו כן, תמהיל הפרויקטים הנוכחי הולם את הניסיון היזמי של החברה בעבר; מהלימה טובה של מועד קבלת התזרים העתידי ביחס למועד והקף פירעונות האג"ח, התומך ביכולת החברה לרכוש קרקעות לפיתוח עסקי וכן ממתן תלות במחזור חוב; טורונטו מהוה שוק יחסית מפוזר ובעל מאפייני חוסן לאירועים כלכליים פנימיים וחיצוניים ועל כן מספק לחברה סביבת פעילות נוחה". בהמשך דוח הדרוג פורטו הנסיבות השליליות שהשפיעו על דרוג החברה, החוזקות של החברה בהם: ייזום מגורים להשכרה, ייזום מגורים למכירה, עתודות קרקע לפיתוח, הכנסה קבועה, רמות המינוף, וותק בפעילות.
כן נכללו בדוח המיידי פרטים על אירועים נוספים שהתרחשו לאחר פירסום דוח הדרוג, בהם: הודעת טריון מיום 4.3.2016 "המצביעה על כוונה לסרב לחדש את רישום החברה תחת ה – "Home Warranties Program", התפטרות הדירקטור ג'יימס סומרוויל שהיה בעל מומחיות חשבונאית והגשת תביעה ייצוגית נגד החברה בסך של כ – 23 מיליון ₪ בשל הפרת התחייבות תשקיפית של בעל השליטה להעביר לחברה 12 מיליון דולר קנדיים ובשל הודעת טריון.
...
נראה לי שלא כך במקרה כאן, בו הסתמכה המבקשת על כתבות עיתון שמצאה בדיעבד ועל תוכנו של הדוח המיידי שפורסם כחמישה חודשים לאחר ההנפקה, תוך שהיא מלקטת ממנו רק חלק מהנושאים שדווחו.
סוף דבר הבקשה לאישור תובענה ייצוגית נדחית.
המבקשת תשלם למשיבה את הוצאות הבקשה, ושכ"ט עו"ד בסך 80,000 ₪.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

המשיבה 1 היא חברה פרטית העוסקת בתחום הנדל"ן. המשיבות 2 ו-3 הן חברות שהקימה לצורך מכירת דירות בפרוייקטים "מגדלי הלאום" ו"גרנדס", בהתאמה.
המשיבה 3 צורפה כמשיבה לתובענה נושא הבקשה לאחר שהחלטתי על מחיקת בקשה לאישור תובענה ייצוגית מאוחרת יותר (ת"צ 13847-07-15), שהוגשה במקור בבית המשפט המחוזי בת"א נגד גרנדס, ועסקה באותו עניין.
הקבוצה הוגדרה בבקשה לאישור: "כל מי שרכש דירה מחברת גינדי החזקות בע"מ ו/או גינדי מגדלי הלאום בע"מ ו/או כל חברה קשורה לגינדי החזקות בע"מ ו/או בפרויקט המפורסם ע"י גינדי החזקות בע"מ באתר האנטרנט שלה, כפרויקט שלה, החל מיום 20.5.10 ואילך ונידרש לשלם עבור "מסנני אב"כ" למרחב מוגן דירתי מיום 20.5.10 ועד למועד הגשת התובענה הייצוגית לאחר שאושרה".
התגובה מתיחסת גם לטענות המשיבות בדבר גודל הקבוצה; למעמדו המשפטי של "ועד הפעולה" של הרוכשים בפרויקטים של המשיבות שהגיע להסכם הפשרה המוקדם;לידיעת שאר הרוכשים אודות הסכם הפשרה המוקדם; ולמעמדו של כתב הוויתור שעליו נדרשו הרוכשים לחתום.
אלו עקרי ההסכם: המשיבה 1, גינדי החזקות בע"מ תימחק ותחתיה תבוא כמשיבה גינדי ישראל 2010 בע"מ. לטענת המשיבות, המשיבות 2 ו-3 יזמו את פרויקט מגדלי הלאום ואילו גינדי ישראל 2010 בע"ר יזמה את פרויקט גינדי גרנדס .
...
בתגובתן טענו המשיבות כי דין הבקשה להידחות שכן הסכמי המכר קובעים במפורש כי עלות התקנת מתקן הסינון אינה נכללת במחיר הדירה; והטעות נוגעת רק לוודאות בדבר הצורך להתקין את מתקן הסינון.
אישור ההסדר בהמשך להחלטתי מיום 18.7.2017, לאחר ששקלתי את עמדות הצדדים, ובהעדר התנגדות, החלטתי לאשר את הסדר הפשרה, שהוא לדעתי ראוי, הוגן וסביר בהתחשב בעניינם של חברי הקבוצה, ועונה לדעתי על דרישות סעיף 19 (א) בחוק תובענות ייצוגיות שזו לשונו: "בית המשפט לא יאשר הסדר פשרה אלא אם כן מצא, כי ההסדר ראוי, הוגן וסביר בהתחשב בענינם של חברי הקבוצה, ואם הבקשה לאישור הסדר הפשרה הוגשה לפני שאושרה התובענה הייצוגית – גם כי קיימות, לכאורה, שאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה וכי סיום ההליך בהסדר פשרה הוא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות הענין". נראה כי התביעה עומדת בתנאים לאישור תובענה ייצוגית לפי סעיפים 3, 4 ו-8(א) בחוק תובענות ייצוגיות בהתאם לסעיף 19(א) בחוק תובענות ייצוגיות.
מינוי בודק: אני מקבלת את המלצת הצדדים שלא למנות בודק במסגרת הסדר הפשרה.
בשים לב לאמור, אני מאשרת את גובה הגמול, ומעמידה את שכר הטרחה על 15% מן הסכומים שישולמו בפועל, ולא מסכום הפשרה המוסכם.
סיכום אני מאשרת את הסדר הפשרה, שעומד בדרישות חוק תובענות ייצוגיות, כפי שהבהרתי לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו