עוד נטען כי הסכומים שנגבו מלקוחות ישרוטל בגין "החופש לתרום" לא הועברו "לתרומות אלא שימש את רשת ישרוטל כמעין "קופה קטנה"" וכי "רשת ישרוטל משתמשת בכספי התרומות אותן גובה שלא כדין מלקוחותיה לשם תשלום למיני עסקים ולא להעברתן לעמותות כתרומה: כגון רכישת תוי קנייה... רכישת כרטיסי טיסה... עריכת מסיבות סיום... רכישת מחשבים... שירותי אבטחה, רכישת פרטי מזון... וכיוצ"ב" (סעיף 62 לסיכומי המבקש).
סעיף 17ד לחוק הגנת הצרכן מופיע בפרק ד' לחוק הגנת הצרכן העוסק בהסדרת "סימון טובין והצגת מחירים". סעיף 17ז(א)(3) לחוק, המצוי אף הוא בפרק ד' לחוק, קובע כי הוראות הפרק לא יחולו על "נכס או שירות המפורט בחלק א' של התוספת הראשונה ובתנאים הקבועים בה". מעיון בתוספת הראשונה לחוק הגנת הצרכן עולה כי המחוקק החריג את תחולת הוראות פרק ד' מתחולה על "שירותי מלונאות בישראל המוצגים בבית מלון והניתנים לתייר, ובילבד שהמחירים יוצגו בהתאם לתקנות שקבע השר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, בהתייעצות עם שר התיירות". ומיהו "תייר"? לפי פרט 3 לתוספת הראשונה לחוק הגנת הצרכן תייר הוא מי שעונה על הגדרת "תייר" כאמור בחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975: "יחיד השוהה בישראל על פי אשרה ורישיון לישיבת מעבר או לישיבת ביקור, לפי פסקות(1) או (2) של סעיף 2(א) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, או מי שהוראות החוק האמור אינן חלות לגביו מכוח סעיף 17 לאותו חוק, למעט מי ששוהה בישראל על פי אשרה לישיבת ביקור כדי לעבוד זמנית בשכר בישראל".
לאחרונה נדונה שאלת היחס בין תקנה 19 לתקנות שירותי תיירות לבין סעיף 17ד לחוק הגנת הצרכן במסגרת הדיון בבקשה לאישור תובענה כייצוגית שהוגשה בעיניין צביה (ת"צ (ת"א) 9139-05-18 צביה נ' Agoda Company Pte.
הליכי תובענות ייצוגיות הם ההליכים ה"יקרים ביותר" מבחינת משאבי הזמן השפוטי (גלי אביב ודליה ארנטל עומס העבודה השיפוטית במערכת בתי המשפט בישראל 46 (2021)), והגשת כמויות של תובענות ייצוגיות לבתי המשפט המחוזיים בלי לבסס את הערכת סכום התביעה בצורה נאותה, מביא לעיכובים בבירור תיקים אחרים שמקומם בבית משפט מחוזי, וזאת בשל הצורך להקדיש זמן רב ביותר להליכים שראוי היה להם להתברר בבית משפט השלום: "גם מימוש זכות דיונית צריך להעשות על-פי עיקרון המידתיות, במידה שאינה עולה על הנידרש במכלול הנסיבות... חריגה ממשית מעיקרון המידתיות עלולה במקרים מסוימים לעלות כדי שימוש לרעה בהליכי משפט ועילה לחיוב בהוצאות, אף לאוצר המדינה, שכן מהלך כאמור גורם לעומס מיותר על מערכת המשפט ולפגיעה באותם מתדיינים המנהלים הליכים לגטמיים והממתינים ליומם בבית המשפט, כשהטיפול בעיניינם משתהה ונדחה נוכח הצורך לעסוק בהליכי סרק. זו המשמעות האמיתית של הביטוי השחוק "זמנו היקר של בית המשפט", שלאמיתו של דבר הוא זמנו היקר של ציבור המתדיינים ולא של בית המשפט, שאינו אלא נאמנו של ציבור זה, וזמנם של אותם בעלי דין נימסר כפיקדון בידיו ואין הוא רשאי למחול בשמם על השחתתו לשוא" (רע"א 646/14 אשטרום חברת קבלנות בע"מ נ' ניו קופל בע"מ, פסקה 8 (8.5.2014)).
...
סוף דבר
כפי שציינתי לעיל, בקשת האישור מתקבלת בחלקה:
הקבוצות בשמן תנוהל התובענה כייצוגית:
לקוחות ישרוטל אשר התארחו במלונות ישרוטל בתקופה של שבע שנים עובר להגשת בקשת האישור ועד למועד אישור התובענה כייצוגית, ובמהלך שהותם נכלל בחשבונם חיוב בגין "החופש לתרום" מבלי שניתנה מראש הסכמתם המפורשת לכלול חיוב זה בחשבונם.
בהתאם לסעיף 25(א) לחוק תובענות ייצוגיות אני מורה לצדדים לפרסם על חשבון המשיבה הודעות בדבר החלטת אישור התובענה כייצוגית.
בשים לב להערותיי בפסקאות 63-65 להחלטה דנא, אני מורה לישרוטל לשלם בשלב זה שכ"ט לב"כ הקבוצה, כאמור בסעיף 23(ג) לחוק תובענות ייצוגיות בסכום מתון של 15,000 ₪.