בעניינינו, הודתה הרשות כי בשיקולי קביעת תעריפי החניה נשקלו שקולי הגרעון הכללי בפעילות שדה דב, נוחות הגביה, מחאה חברתית ואוירה ציבורית, הצע וביקוש ועצם קיומה של תובענה ייצוגית זו.
ראיה לכך שהחניה אינה מהוה פעילות מסחרית רגילה ולפיכך דמי החניה אינם מהוים "מחיר" עבור תמורה מפעילות מסחרית, היא כי את תעריפי החניה קובעת הרשות באופן בלעדי, ולמפעיל או לזכיין אין זכות לשנות מחיר זה. לעומת זאת, ביתר הזיכיונות המסחריים בנתב"ג, הרשות מותירה לזכיין את שיקול הדעת בקביעת מחיר המוצרים לצרכן הסופי.
לכן יש לקבוע כי שירותי החניה לטווח קצר ולטווח ארוך בנתב"ג ובשדה דב מהוים שוק רלוואנטי מובחן (ואף הם מהוים שווקים נפרדים זה מזה, לנוכח הייעוד השונה והצרכים השונים ביניהם, וכן לנוכח התעריף השונה), וכי הרשות היא בעלת מונופול בתחום זה.
המשיבה גבתה תעריפי חניה מופקעים, בלתי הוגנים ובלתי סבירים ביחס לעלויות המושתות עליה בגין שירותי החניה.
בבסיס הטענה עומדת הנחת מוצא שגויה, שכן כאמור, בעיניין מנירב נפסק כי לעיתים יכול שגם שירות מונופוליסטי ייחשב "מחיר".
הרשות אינה גובה מחיר מופקע
אין בסיס לעילה של גביית מחיר מופקע/בלתי הוגן לפי סעיף 29א(ב)(1) לחוק התחרות הכלכלית (יצוין כי פרט 4 לתוספת לחוק תובענות ייצוגיות שעניינו תביעה בעילה לפי חוק התחרות הכלכלית לא נזכר בבקשת האישור), שכן כאמור, הרשות אינה בעלת מונופולין בשוק הרלוואנטי (תנאי סף הכרחי הנידרש בבדיקה הדו שלבית של עילת התימחור המופרז).
לסיום פרק זה אציין כי לו היה צולח המבקש את המשך הדרך, לא הייתי רואה כשל בכך שמבחן הרווחיות והתשואה נערך על ידי מומחה המבקש במאוחד לגבי כלל החניונים לציבור בנתב"ג (כולל החניונים לטווח ארוך) וכן לגבי חניוני שדה דב. טענת המונופול לא התקבלה אמנם לגבי החניונים לטווח ארוך בנתב"ג ולגבי חניוני שדה דב, אך אין מקום לידרוש בשלב בקשת האישור להכין חוות דעת נפרדת לגבי כל אחד מסוגי החניונים, מה גם שנראה כי החניונים לטווח קצר מהוים את עיקר שירותי החניה הניתנים בנתב"ג. אילו היה מאושר המשך ניהול התביעה כתביעה ייצוגית, לא הייתה מניעה להגשת כתב תביעה מתוקן אליו הייתה מצורפת חוות דעת המתייחסת לחניונים לטווח קצר בלבד בנתב"ג.
מבחן ההשוואה
מומחה המשיבה ביצע מבחן השוואה למחירי חניה בחניונים של שדות תעופה בחו"ל ולמחירי חניה בחניונים שונים בארץ.
...
אני סבור כי ראוי שמי שמבקש לטעון למחיר מופרז לא יסתפק בבחינת מבחן אחד בלבד, וכי כל עוד הדבר אפשרי, יבחן לפחות עוד מבחן אחד נוסף, וזאת נוכח הזהירות המתחייבת טרם קביעה כי מחיר הוא מופרז.
סיכום
לאור כלל האמור לעיל נדחות עילתו העיקרית של המבקש וכן העילה החליפית.
בקשת האישור נדחית, אפוא, וכן תביעתו האישית של המבקש.