ראו והשוו לדברי כב' השופט דותן בה"פ (מרכז) 47790-05-10 תחנת דלק "שיאונה" בע"מ נ' תחנת אורלי לדלק וסיכה בע"מ [2013], בפיסקה 49:
"אפתח בכך, שהשערוך של חיוב חוזי (מקום שנעשה שיערוך) נעשה ע"י בתי המשפט באותם מקרים שבהם היתה תחושה קשה של חוסר צדק משווע, אם החיוב לא ישוערך... מדובר במקרים קצוניים, שבהם קודם כל תחושת הצדק היא שהכתיבה את הפיתרון.
מכאן החלטתו של בית המשפט, כי "המבקש לא הציג הסכם חתום עם בנק לאומי או בכלל המעגן את טענותיו כי תעריף דמי הניהול שיגבה בנק לאומי, בגובה 0.5% יהיה לעד. אין זה הגיוני שחברה מנהלת תוכל להתחייב לנצח לדמי ניהול קבועים, אשר מהוים הכנסה לחברה המנהלת, בעוד שדמי השירותים מאמירים משנה לשנה. ההסתמכות על כך שבמשך תקופה מסוימת נגבה סכום ניהול בגובה 0.5% בלבד, אינה מחייבת מסקנה חד משמעית, שלא ניתן להעלות סכום כזה" (שם, בעמ' 6), ולפיכך רשאית הראל לפעול בהתאם לתקנונה המאפשר גביית דמי ניהול עד לגובה של 2% (שם, בעמ' 7).
לכל זאת יש להוסיף, כי עצם הותרת כספי הצבירה של העמיתים בחזקתה של המשיבה עשוי לטמון בחובו יתרונות עבורה, אף אם אינה גובה בגינם דמי ניהול, שהרי הדבר מאפשר לה לנהל נכסים פינאנסיים בהקף גדול ולהאדיר בצורה כזו את סך רווחיה (ראו: פס"ד הדר הנ"ל, בפיסקה 15).
משכך ונוכח פער המידע הקיים בנושא זה בין הצדדים, מועבר נטל הבאת הראיות מן המבקש 1 אל המשיבה להראות כי עניינו של המבקש אינו חורג מדלת אמותיו (ראו: פסק דינו של כב' המשנה לנשיאה רובינשטיין בע"א 7187/12 צמח נ' אל-על נתיבי אויר לישראל [2014], פסקות פ"ג ואילך; אלון קלמנט "קוים מנחים בפרשנות חוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו-2006" הפרקליט מט 131, 144-145 (תשס"ו)).
...
סוף דבר
אני נעתר לבקשה לאישור התביעה כייצוגית, זולת לחלקה העוסק בעובדי בנק הפועלים הנדחה בזה.
על-פי דרישת סעיף 14(א) לחוק תובענות ייצוגיות, אני קובע כדלקמן:
הגדרת הקבוצות היא כמפורט בסעיף 1 לעיל (זולת עובדי בנק הפועלים).
המשיבה תשלם לב"כ המבקשים את הוצאות הבקשה ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 88,500 ש"ח. סכום זה יובא בחשבון, אם אתבקש לכך, במסגרת פסק הדין הסופי.