לטענת התובעים, הנתבעים שילמו בגין שכר הטירחה הבסיסי ושכר הטירחה על פי התוספת להסכם, סך 82,963 ₪ + מע"מ בלבד, ונותר חוב בסך 32,009 ₪ + מע"מ.
נטען כי על פי ההסדר שהושג לסילוק החוב, תמורת סך 3,375,000 ₪, הופחת חוב הנתבעים לבנק ב 4,027,828 ₪.
שכר טירחת עורך דין בנסיבות שבהן הופסק הייצוג – מסגרת נורמאטיבית
בת.א מחוזי ת"א 1468-06 עו"ד גרנות יוסף ואח' נ' בנייני המשתלה , כב' השופט אבי זמיר, נסקרה התפתחות הפסיקה בעיניין:
"הלכה מרכזית בהקשר זה גובשה בע"א 136/92 ביניש-עדיאל-עורכי דין נ' דניה סיבוס חברה לבניין בע"מ, פ"ד מז(5) 114, 124 (1993) (להלן: "הילכת ביניש-עדיאל"): "בהתקשרות שבין עורך דין ללקוח, ככל שמדובר בשכרו של עורך הדין, אם לא הוסכם במפורש אחרת, יש לקרוא תנאי מכללא, ולפיו רשאי הלקוח לנתק את הקשר עם עורך הדין ולחדול מלהזקק לשירותיו בכל עת, אפילו טרם הושלמה העיסקה שבקשר אליה נתבקשו שירותיו של עורך הדין, ובתנאי שיובטח שכר ראוי עבור השרות שכבר ניתן. בכך יש כדי ליצור את האיזון הראוי שבין זכות הלקוח לייצוג תוך שמירה על יחסי אמון מלאים בינו לבין פרקליטו, לבין זכותו הלגיטימית של עורך הדין לקבל שכר בגין טירחתו".
בהמשך פסק הדין נקבע, כי הבסיס הנורמאטיבי לקביעת שכר ראוי מעוגן בהוראת סעיף 46 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג - 1973, לפיה: "חיוב לתשלום בעד נכס או שירות שלא הוסכם על שיעורו, יש לקיים בתשלום של סכום שהיה ראוי להשתלם לפי הנסיבות בעת כריתת החוזה", ואילו באשר לאופן קביעת השכר הראוי, נקבע כי: "קביעת השכר הראוי בגין טירחת עורך-דין צריך שתעשה בכל מקרה ומקרה לפי נסיבותיו. שיעורו של השכר הראוי אינו בגדר ידיעה שיפוטית, ואין בית המשפט מוסמך לקובעו על-פי שיקול דעתו בלבד, בלי שקביעותיו תתבססנה על ראיות שהובאו לפניו... שכר טירחת עורך-דין יכול שייקבע על-פי שיטות שונות: שכר לפי אחוז מסוים משווי העיסקה נושא הטירחה; שכר לפי שעות העבודה שהושקעו בפועל לצורך מתן הטיפול המשפטי; שכר לפי ישיבות בבית-משפט או בבוררות שכר על בסיס חודשי או שנתי ועוד. שיעורו של שכר הטירחה, לפי כל שיטה ושיטה, גם הוא אינו קבוע, אלא תלוי במכלול של גורמים שיש לשקללם. בין הגורמים המשפיעים על קביעת שיעורו של השכר, ניתן למנות שיקולים כגון: הקף העיסקה שבה מדובר, הקף העבודה המשפטית שבוצעה בפועל, מידת מורכבותה, סוג העבודה - טכנית ושיגרתית או יצירתית ומקורית, טפול עבור לקוח קבוע או מקרי, הכישורים, הותק ומעמדו של עורך הדין, וכן המוניטין שיצא לו כמומחה בנושא... בתחום האזרחי יש לקחת בחשבון גם את התוצאות שהושגו. עקב הרב-גווניות, המורכבות והדינמיות של הטיפול המשפטי-מקצועי, לענפיו השונים, יש להוכיח את אמות המידה והשיקולים הרלוונטיים לקביעת השכר הראוי, בכל מקרה ומקרה לגופו, באמצעות מומחים אשר, על סמך ניסיונם המקצועי, מחווים את דעתם על הנוהג הקיים בקשר לכך באותו מגזר מקצועי" (עמ' 125 – 126).
קזוז עבור חווד חשבונאית
סעיף 3א להסכם שכר הטירחה קבע כי "שכר הטירחה כולל גם חוות דעת מומחה חשבונאי לדבר בדבר גובה חוב הפיגורים לבנק, שתצורף לבקשה לצוו מניעה זמני – חוות הדעת הנ"ל תוכן על יסוד החומר הבנקאי שבידי הלקוח. במקרה שנקבל מסמכים בנקאיים מהותיים נוספים, ותידרש הכנת חוות דעת מומחה חדשה/ נוספת, יסוכם על תוספת שכר טירחה".
טענתם של הנתבעים, כאילו לא קיימת חוות דעת חשבונאית כפי שנקבע בהסכם נדחית.
לטענת הנתבעים , שילמו סכומים נוספים עבור חוות דעת חשבונאית לעו"ד צברי ( סעיף 68 לתצהיר הנתבעת 1) אך לא צירפו אסמכתות ופירוט של אותם סכומים, כך שלא ניתן לקזז סכומים אלו מסכום התביעה.
...
אני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד , לשלם לתובע סך 399,653 ₪ , הסכום יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מיום 9.5.10 ( המועד בו קיבל ההסדר תוקף של פס"ד), ועד לתשלום בפועל.
אני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובע את ההפרש שנותר לתשלום בגין שכר הטרחה הבסיסי בסך 32,009 ₪, הסכום יישא הפרשי הצמדה וריבית החל מיום 15.10.07 (המועד האחרון לתשלום ) ועד לתשלום בפועל.
אני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובע הוצאות דיון, כולל בגין אגרה, בסך 12,500 ₪ , וכן שכר טרחת עו"ד בסך 17.55% מהסכומים שנפסקו בסעיף 2 ו- 3 לעיל, הסכום יישא הפרשי הצמדה וריבת מהיום ועד לתשלום בפועל.