בנוסף, בהתאם להחלטה מיום 23.8.21 הגישו הצדדים להסכם הענפי, לישכת המסחר תל אביב והמרכז (להלן – לישכת המסחר) מחד והסתדרות העובדים הכללית החדשה (להלן – ההסתדרות) מאידך, עמדותיהן בהתייחס לפרשנות ההסכם הענפי בכל הנוגע למועד בו קמה זכאות לבצוע הפקדות לתגמולים על-פי ההסדר המעוגן בהסכם האמור.
בפסיקה עניפה ומושרשת הוכרו עמלות, המשולמות בעד עבודתו הרגילה של העובד ואינן מותנות בתנאי שככל שאינו מיתקיים הן אינן משולמות – כחלק מהשכר הקובע לתשלום זכויות שונות [ר' למשל בג"צ 5572/92 זכאי ואח' נ' בית הדין הארצי לעבודה ואח' (20.7.93); דב"ע מב/44 – 3, גולדברג - עריית בת-ים, פד"ע יג 338; עב' (ארצי) 3-141/מט בלבול - מפעלי מאיר בע"מ, כא(1) 439, פס' 11 (5.4.90); תב"ע (ארצי) 3-78/מא ברזילי נ' אלבני ישראל פרייט בע"מ, יג(1) 021 (18.10.81) ועב"ל (ארצי) 129/10 המוסד לביטוח לאומי - פרידמן (20.6.11)].
בעב"ל (ארצי) 543/09 פלונית - המוסד לביטוח לאומי (4.5.11) למשל, פירש בית הדין הארצי לעבודה את הגדרת השכר הקובע לתשלום דמי לידה בהתאם לתקנות הביטוח הלאומי (תשלום ופטור מתשלום דמי ביטוח), התשנ"ה-1995 (להלן – תקנות דמי הביטוח), לצורך ההכרעה בשאלה אם רכיב שכונה "מענק ריבעוני" נכלל בהגדרה זו, אם לאו.
יתרה מכך, צוין כך:
" ... דרך חישוב אחרת עלולה להביא להפלייתן לרעה של עובדות המקבלות את שכרן או חלקו בדרך של עמלות. במקרים אחרים שדנו בעובדים המקבלים את שכרם על בסיס עמלות, ננקטה על ידי בית דין זה פרשנות תכליתית על מנת להגיע לתוצאה שויונית. כך, וכדוגמא, בהתייחס לחישוב תגמולי מילואים לעובדים המועסקים על בסיס עמלות – הותוה על ידי בית דין זה פיתרון, תוך לקיחה בחשבון של סכומי העמלות, גם בהיעדר תקנות מתאימות (עניין גימלשטיין). כך נעשה, טרם שהיה פיתרון חקיקתי לכך, גם בעיניין החלת חוק שכר מינימום על עובדים שהכנסתם נגזרת מעמלות (דב"ע שן/3-171 פלתורס נסיעות ותיירות בע"מ – יהודה פדן, פד"ע כב 356 (1990)).
לגישת החברה, לאור הסעד המבוקש בהליך הנוכחי (אשר אינו כולל פיצוי בגין פגיעה ביטוחית) הרי שפסק הדין שיינתן בתביעה ייצוגית הנוגעת להפקדות לתגמולים יחסום את דרכם של חברי קבוצה לתבוע בגין פגיעה ביטוחית, ככל שיארע בעיניינם ארוע בטוחי (נכות או מוות חו"ח), עקב מעשה בית דין [ס' 152-156 לתגובת החברה לבקשות לאישור].
...
בייצוגם המשותף של חברי הקבוצה מצאנו אף מזור לניסיונו המצומצם יחסית, לכאורה, של ב"כ המבקשת בכל הנוגע לייצוג בבקשות לאישור תובענות ייצוגיות במשפט העבודה ו/או בירורן (טענות החברה בהקשר זה לא הוכחשו או נסתרו).
אלא שפסק הדין בהליך המקביל ניתן ביום 30.8.20 ולא מצאנו כי המבקשת טענה מאז, בהליך הנוכחי, כי בוצעו בעניינה הפקדות בשיעור הנמוך מ-5% על ידי החברה.
סוף דבר
הבקשות לאישור תובענה ייצוגית מתקבלות בחלקן, בתנאים המפורטים להלן:
חברי הקבוצה: כמפורט לעיל;
התובעים המייצגים: גב' שני ויסלבט מזרחי ומר מאיר ספיר;
באי כוח המייצגים: עוה"ד משה וקרט ועוה"ד אריק שלו;
עילות התביעה בגינן מאושרת התובענה הייצוגית: אי ביצוע הפקדות לתגמולים מכוח ההסכם הענפי באיזה מששת חודשי העבודה הראשונים (מר ספיר); אי ביצוע הפקדות לתגמולים בגין מלוא השכר, לרבות העמלות במלואן, ולגבי התקופה שבין 2011-2013 – אי ביצוען גם בשיעורים המתחייבים מן ההסכם הענפי (גב' ויסבלט מזרחי); אי הכללת עמלות בחישוב דמי החופשה ודמי המחלה עד לחודש דצמבר 2016 (כולל) (גב' ויסבלט מזרחי); אי הכללת עמלות בחישוב ההפקדות לפיצויי פיטורים מכוח הצו המשקי עד לחודש יולי 2017 (כולל) (גב' ויסבלט מזרחי).