רקע כללי
עסקינן בתביעת התובע (להלן – המשיב) לקבלת פיצויים בגין ניזקי גוף, לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 (להלן – החוק).
טענות המבקשת
תוקף הפוליסה מותנה בכך כי במועד התאונה היה למשיב/הנהג רישיון נהיגה תקף לנהוג ברכב המעורב בתאונה, וזאת כעולה מהוראות החוק, מהוראות פקודת ביטוח רכב מנועי [נוסח חדש], תש"ל-1970 ומהוראות הפוליסה עצמה.
יפים לענייננו, דבריו שלהלן של כב' השופט אור בפרשת קרנית:
"...דוגמה להגבלה המתייחסת לממדיו הפיזיים של הרכב היא הגבלה שעניינה משקל הרכב. סעיף 7(3) לחוק יחול במקרה של נהג המחזיק רישיון נהיגה דרגה 2, הרשאי לנהוג ברכב מנועי מסחרי שמשקלו הכולל המותר לפי רישיונו אינו עולה על 4,000 ק"ג (תקנה 178(א)(2) לתקנות), ואשר נפגע בתאונת דרכים שעה שנהג ברכב מנועי מסחרי שמשקלו הכולל המותר על-פי רישיונו עולה על משקל זה, ועל-כן על-פי התקנות הוא נידרש להחזיק לצורך נהיגה בו ברישיון נהיגה דרגה 3 (תקנה 179(א)(1) לתקנות)...".
יודגש ויובהר, כי כאשר מוכח כי רישיון הנהיגה לא תאם את ההגבלות או התנאים בכלי הרכב, וכי ההגבלות או התנאים האמורים נוגעים לממדיו הפיזיים האינהרנטיים של כלי הרכב ויש בהם כדי להשליך על סוג הרישיון הנידרש לצורך הנהיגה בו, אין לבית המשפט שיקול דעת בעיניין.
מעיון ברישיון הנהיגה המצורף לכתב התביעה, נראה כי המשיב החזיק ברישיון דרגה B (עם היתר לנהוג במלגזה בעלת כושר נשיאה עד 20 טון).
מעיון בתקנה 271א [תק' (מס' 10) תשס"ח-2008] לתקנות התעבורה, עולה כי בעל רישיון נהיגה דרגה B רשאי לנהוג ברכב מסחרי מסוג N1, קרי, כלי רכב מסחרי שאינו עולה על 3,500 ק"ג. מעיון בנספח ב' לבקשה ומעיון ברישיון הרכב אשר צורף מטעם המשיב, הרכב נשוא התאונה הוא מסוג N2, קרי, כלי רכב מסחרי השוקל מעל 3,500 ק"ג. הנוהג בסוג הרכב האמור, נידרש על פי תקנה 181(א)(1) להחזיק ברישיון נהיגה מדרגה 1C.
בעניינינו, השיב נהג ברכב מסחרי מסוג פורד תורכיה (שנת ייצור 2011) השוקל 3,550 ק"ג, שלשם נהיגתו, לפי הוראות תקנה 181(א)(1) ותקנה 271א [תק' (מס' 10) תשס"ח-2008] לתקנות התעבורה, נידרש רישיון נהיגה דרגה 1C.
במילים אחרות, ביום התאונה, רישיון הנהיגה של המשיב לא תאם את רישיון הנהיגה הנידרש לצורכי הנהיגה ברכב מסוג הרכב המעורב בתאונה.
...
תחילה אדגיש, כי מאחר וענייננו בבקשה לסילוק על הסף הרי שלצורך ההכרעה בבקשה אצא מתוך הנחה כי העובדות הנטענות בכתב התביעה במישור החבות והיריבות, נכונות הן. שכן, הלכה פסוקה מקדמת דנן היא שבית בית המשפט ייטה להיעתר לבקשה לסילוק על הסף, כאשר הוא משתכנע כי גם אם התובע היה מוכיח את המסכת העובדתית של כתב תביעתו, עדיין מסכת זו לא הייתה מקימה לו סעד ]ראו: ע"א 154/04 הרב אמנון יצחק שליט"א נ' שרה נוימן, (13.2.2005) (להלן – פרשת שרה נוימן) ו- י' זוסמן, סדרי הדין האזרחי (מהדורה שביעית, תשנ"ה), עמ' 140].
מהמקובץ לעיל, דומה כי המקרה העומד לנגד עיניי הוא מקרה קלאסי של נהיגה ללא רישיון מתאים, לפי סעיף 7(3) לחוק הפלת"ד והמשיב אינו זכאי לפיצויים מכוח החוק ואין לו עילת תביעה כנגד הנתבעת.
בנסיבות, דין הבקשה להתקבל.