כללי:
לפני תביעה בגין הפרת חוק איסור לשון הרע, הפרת חובה חקוקה של חוק יסוד כבוד האדם וחרותו, פגיעה בקניין, פירסום לשון הרע בזדון, הפצת שקר במפגיע, פגיעה בפרטיות והטרדה מאיימת.
לא מומלץ להכנס עם אור נבעה לפינות כאלה!
הוא יעשה לכם שיימינג ברמה של ילדה בכיתה ד' שלא רוצה
לבוא עם גשר בשיניים לבית הספר מחשש לחרם
18/3/16, 20:43:16: שאולי דעאש: עמית בכבוד שלך צא אני עוד
רחמן אור יגרם לך לתלות את עצמך עם רצועה של רייזר"
(להלן: "הפירסום הששי").
הסעד הכספי:
סעיף 7א' לחוק איסור לשון הרע קובע:
(א) הורשע אדם בעבירה לפי חוק זה, רשאי בית המשפט לחייבו לשלם לנפגע פיצוי שלא יעלה על 50,000 שקלים חדשים, ללא הוכחת נזק; חיוב בפצוי לפי סעיף קטן זה, הוא כפסק דין של אותו בית משפט, שניתן בתובענה אזרחית של הזכאי נגד החייב בו.
(ב) במשפט בשל עוולה אזרחית לפי חוק זה, רשאי בית המשפט לחייב את הנתבע לשלם לנפגע פיצוי שלא יעלה על 50,000 שקלים חדשים, ללא הוכחת נזק.
עמדתי על כך בענין עו"ד ברנד, שכבר הוזכר, לאמור:
"תביעה מופרזת מצדיקה את שיפויו של הנתבע, אפילו שהפסיד בה, בגין הוצאות-יתר שהוציא בהגנתו. אף אין מקום להניח לפתחו של נתבע את סכומה, המופרז בעקבותיו של סכום-התביעה, של אגרת-ההליך. כימעט על כורחו ייאלץ בית-המשפט לבוא 'חשבון' עם תובעים, שהפריזו בתביעתם וככל שההפרזה רבה יותר כך תהא התוצאה טובה פחות לאלה. כך הוא בגריעה מסכומה של הזכייה או מן ההוצאות ומשכר-הטירחה, שאלה הוציאו בניהול-תביעתם המוצדקת; כך הוא, בנסיבות חריפות יותר, בחיובם של תובעים אשר זכו, לשלם, בכל זאת, הוצאות לנתבעים אשר הוציאו את דיבתם" (ת"א 39556-08-18 הנ"ל, [פורסם בנבו] בפיסקה העשירית לפסק-דיני).
...
משהובהר לתובעים שהנתבעים אינם מבקשים להעיד את העד, באפשרותם היה לבקש להעידו מצדם והם לא עשו כן.
לאור המפורט לעיל, תביעתה של התובעת ברכיב נזק זה נדחית.
נראה לי שבבואנו לפרש מונחים בחוק הזה, יש לתת להם את הפירוש הרחב ביותר כדי לבטא את תכליתו של החוק כפי שממליצה המלומדת פרופ' רות גביזון במאמרה המאלף: 'הזכות לפרטיות ולכבוד' (פורסם באוסף מאמרים לזכרו של כב' השופט חמן שלח ז"ל, הוצ' עידנים - ידיעות אחרונות, בעמ' 80-61) באמרה:
'המבחן של החוק הזה, ומידת היכולת שלו להגן על הפרטיות, תלויים בנכונות של ביהמ"ש כשהוא מישם את החוק הזה, לגלות גמישות מחשבתית מספיק גדולה וערנות מספיק גדולה למטרות העומדות מאחורי החוק, כדי לפרש את החוק הזה לא רק לפי מילותיו אלא לפי הרוח שהביאה לחקיקתו.
סוף דבר:
לסיכומם של דברים, תביעתם של התובעים מתקבלת אך בחלקה.