בבחינה בדיעבד, השירותים המשפטיים כללו בפועל: פתיחת תיק הוצל"פ ברשות האכיפה והגבייה ב"בקשה לבצוע שטרות והמחאות" (לבצוע 12 שיקים; להלן: "תיק ההוצל"פ" ו-"רשות האכיפה"), פתיחת מספר בקשות במסגרת תיק ההוצל"פ לעיקולים (בנקים, חברות אשראי, רכבים ונכס אחד), הגשת תביעת חוב לנאמן בפש"ר (לה צורפה התביעה להוצל"פ בתוספת 19 שיקים נוספים), והוצאת שני מכתבי דיווח ללקוח.
ובכן, אם זו אכן היתה דעתו והבנתו של עורך הדין בעת החתימה על ההסכם הראשון, דוקא בשל חובתו של עורך הדין לוודא שהלקוח "יודע ומבין" את תוכנו של ההסכם, אין ספק שהיה עליו להצביע ללקוח באופן מפורש, שלטעמי ראוי שהיה מקבל ביטוי בהסכם בכתב, על כך שבמקרה של גבייה בשיעור נמוך, יוצא הלקוח וידיו על ראשו, ולא מקבל אגורה, בעוד עורך הדין - מזוכה בכ-180% מהשכר שנחזה לפי הוראת סעיף 1 להסכם שיקבל - לו היה גובה את הסכום כולו.
אפנה לכך, שהסיכול של מאמצי הגבייה איננו תוצאה של שינוי דעתו של הלקוח, ומאידך, שעל מנת להמשיך במאמציו לשמור על סיכוי לקבלת כספים בגין אובדן חובותיו הצפוי של החייב (פשיטת הרגל), היה על הלקוח לפעול משפטית בפניה לנאמן בפש"ר.
בין טענות עורך הדין מצויה גם הטענה, כי הפנית תביעת החוב שהובילה לקבלת של דיווידנד לטובת הלקוח, מקימה לו זכות לשכר טירחה – גם לפי ההסכם הראשון, באשר הוסכם בסעיף 1 לאותו הסכם, כי יקבל שכר טירחה "עבור גביית שיקים בהוצאה לפועל ו/או באופן אחר"; והפניה לנאמן בפש"ר היא, לשיטתו, גבייה "באופן אחר". אני מוצא כי יש לדחות טענה זו. מדובר בטענה הנטענת בדיעבד, כשעולה מהראיות והעדויות - על פניו -שעורך הדין לא סבר שיש בה ממש "בזמן אמת". בנסיבות, אין לעורך הדין זכות, מיחד - להסכים בהסכם חדש מול הלקוח שבו הוא מציע לשנות את התנאים מול הלקוח – ההסכם השני, ומאידך - לחזור לאחור ובראייה בדיעבד ולטעון כי ההסכם הראשון עדיין מחייב את הלקוח.
...
שאלתי את עורך הדין בדיון האם להבנתו ההסכם הראשון בטל בחתימת ההסכם השני, והוא השיב - שלא, אך הסכים שאין לגבות פעמיים [עמ' 4 לפרו']: "אני מסביר שלא הייתי גובה פעמיים, אלא השאלה הזו היא תיאורטית וגם כשאינה רלוונטית, אני חלילה לא נותן ל ביהמ"ש ציונים או הערכות, אין זה מתפקידי. יחד עם זאת, בהסכם השני כמו בראשון, מצויין כי מה שנגבה בשכט' יהיה שלי ואני יכול לקזז את זה".
טרם אפנה להסכם השני, אעצור לדיון ביניים ואבהיר כי, בנסיבות, אינני מקבל את עמדת עורך הדין בסיכומים מטעמו כי הוא זכאי להיפרע מהלקוח על פי הוראת סעיפים 7 ו-8 להסכם הראשון.
לאור ממצאי וניתוחם בדיון לעיל, אני קובע כי הלקוח בענייננו זכאי לבטל את סעיף 2 בהסכם שכר הטרחה השני - עקב פגם ברצון, וזאת משהתקשר בהסכם שכר הטרחה עקב טעות שהיא תוצאת הטעיה מצד עורך הדין.
סוף דבר
התביעה הנדונה מתקבלת בחלקה, כך שהנתבע ישלם לתובע סך של 10,622 ₪.