רקע
לפניי שתי תביעות זהות בניסוחן, שהדיון בהן אוחד, לפצוי בגין עוגמת נפש בגין בעיות וכשלים הנטענים באשר לאותו טיול מאורגן; תביעת בני מישפחת דודי, שני הורים ושני ילדים בוגרים, לתשלום פיצויים בסך 24,000 ₪ [4X6,000 ₪], בגין "פיצוי הולם לעוגמת הנפש הרבה שגרמתם לנו ולמפח הנפש הגדול לכלל חברי הקבוצה, למרבה הצער, הטיול הזה רחוק מלהיות "כשר", ורחוק מלהתאים למטיילים שומרי דת ומסורת.
עם זאת, אין להטיל על מארגן הטיול אחריות בגין תקלות או שבושם, שעשויים להתרחש בטיול מאורגן, ושלא היה בהם כדי לשנות מאופי הטיול ורמתו או בגין תקלות או שבושם המהוים זוטות [סעיף 4 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש], המוחל על מערכת היחסים החוזית מכוח עיקרון תום הלב שבסעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1793); סעיף 4 לתזכיר חוק דיני ממונות, לפיו "לא תוגש תובענה בשלב מעשה קל ערך שאדם סביר לא היה מלין עליו"; ח"א (י-ם) 804/07 דיזנהויז יוניתורס נסיעות ותיירות (1979) בע"מ נ' היועץ המשפטי לממשלה (13.10.2009), סעיף 38 לפסק הדין, עמ' 32].
על פי הדין, זכאי הנוסע לתבוע פיצוי הן בגין נזקיו הישירים (פיצויים בגין ניזקי ממון) והן בגין נזקים לא ממוניים, כאמור בסעיף 13 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשל"א-1970 (להלן – "חוק התרופות"), כל זאת - בהתאם לשיקול דעת בית המשפט ו"בשיעור שייראה לו בנסיבות העניין".
...
עם זאת, שוכנעתי כי נתור, באמצעות המדריך מטעמה, עשו כמיטב יכולתם כדי לספק למשתתפים בטיול את מה שהוזמן, וכי הכשלים המעטים שמצאתי שהיו היו קטנים, ולא היה בהם משום שינוי מהותי למה שהוזמן.
לאור כל האמור לעיל, אני מוצא כי דין התביעה הנדונה להידחות.
יפים דבריה של כבוד השופטת דודקביץ אסתר, ב-תא (ת"א) 10431/05 אסתר בוסתן נ' אל-על נתיבי אויר לישראל בע"מ (פורסם בנבו: 13.07.06), המזכירה שטיולים אינם חפים מתקלות; וכי במדינות משפטית נכונה בנסיבות של תיקים אלו - לא כל תקלה מקנה זכות לפיצוי נזיקי; כדבריה:
"...הסכום שנתבע נראה לי כחורג מהסביר, באשר, כאמור, על כל נוסע סביר לצפות תקלות כאלה או אחרות ואין הוא יכול להתעלם מאפשרויות שכאלה. זאת ועוד. ביהמ"ש כבר התריע, כי לאחרונה תביעות בגין עוגמת נפש מתפשטות כאש בשדה קוצים וכי יש למדוד את הפיצוי בגין עגמת נפש במשורה (ראה: ת.א. (ת"א) 103072/98, רם און נ' סנאורה בע"מ, תק- של 2004(1), 5574)...".
סוף דבר
התביעות, שתיהן - נדחות.