כן דורש התובע פיצוי בלתי ממוני בסך 12,000 ₪ בגין עוגמת נפש בהתאם לסעיפים 10 ו- 13 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א- 1970.
סעיף 19ו(א) לחוק מיפרט איסורי הפלייה וקובע בסעיף קטן (א) שמי שעיסוקו במתן שירותי צבורי, בהפעלת מקום צבורי או בהספקת מוצר לא יפלה אדם מחמת מוגבלותו באמצעות סרוב בכל אחד מאלה: א) לאפשר לו גישה למקום צבורי או לחלק ממנו; (ב) לתת לו שירות צבורי; (ג) לספק לו מוצר; (ד) לאפשר לו שימוש בשירות צבורי או הנאה משירות צבורי;
כן קובע סעיף 19ו(ב) לחוק איסור לקבוע "תנאי שלא ממין הענין המונעים או המגבילים, במישרין או בעקיפין, שימוש בשירות צבורי או במקום צבורי, או הנאה משירות צבורי, ממקום צבורי או בהספקת מוצר".
סעיף 19סה(א) לחוק קובע כי אם הוכיח תובע בהליך אזרחי לפי סעיף 19ו אחד מאלה, חזקה שהנתבע פעל בנגוד להוראות אותו סעיף, כל עוד לא הוכיח הנתבע אחרת:
1) הנתבע סרב לספק מוצר או שירות צבורי, מנע כניסה למקום צבורי או סרב לתת שירות במקום צבורי לאדם עם מוגבלות, לאחר שבירר פרטים הנוגעים למוגבלותו;
(2) הנתבע סרב לספק מוצר או שירות צבורי, מנע כניסה למקום צבורי או סרב לתת שירות במקום צבורי, לאדם עם מוגבלות, ולא סרב או מנע כניסה כאמור, באותן נסיבות, למי שאינו אדם עם מוגבלות;
(3) הנתבע היתנה הספקת מוצר או שירות צבורי, כניסה למקום צבורי או מתן שירות במקום צבורי, לאדם עם מוגבלות, בקיום תנאי אשר אינו נידרש ממי שאינו אדם עם מוגבלות.
לעניין מעמדו של פסק דין פלילי כראייה במשפט אזרחי ראה י. קדמי על הראיות, חלק שלישי, תש"ע – 2009, עמ' 1553, 1558, שם נקבע, בין היתר, "לא רק הממצאים המרשיעים מהוים ראיה, אלא הפסק המרשיע כולו".
משכך הונחה התשתית לחזקה הקבועה בסעיף 19סה(א) לחוק והנטל עבר אל כתפי הנתבע להוכיח, שסירובו להסיע את התובע נבע ממניעים עינייניים.
...
עוד פסק בית המשפט "מצער בעיני כי המתלונן אשר נפצע במהלך שירותו הצבאי נאלץ להיחשף להתנהלות משפילה על לא עוול בכפו, וזאת משום שלנאשם רכב חדש המיוחד להסעות "איכותיות"או לחילופין, משום שהנאשם חווה תסכול או בעיה רפואית אשר לדבריו מנעה ממנו לסייע בידי המתלונן. כאמור, לא קיבלתי את גרסת הנאשם ולא מצאתי כל הצדקה להשארת המתלונן ללא מענה".
בפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א-197, נקבע בסעיף 42א(א) כי הממצאים והמסקנות של פסק דין חלוט במשפט פלילי, המרשיע את הנאשם, יהיו קבילים במשפט אזרחי כראיה לכאורה לאמור בהם אם המורשע או חליפו או מי שאחריותו נובעת מאחריות המורשע, ובכלל זה מי שחב בחובו הפסוק, הוא בעל דין במשפט האזרחי.
משנשאל הנתבע מדוע לא פרס שמיכה שתאפשר לשים את כסא הגלגלים על המושב האחורי, טען לפתע כי כן הציע לתובע לפרוס שמיכה או מעיל על המושבים האחוריים על מנת שכיסא הגלגלים לא ישרוט את הריפוד, אלא שהתובע סירב להצעה זו. כך שבסופו של דבר לטענתו, הנתבע רצה להסיע את התובע אך התובע סירב (עמ' 24 שורות 13-26).
ראה גם ת"א (שלום אש') 53348-03-17 שמעון שגיא רפאל אסייג נ' אגד תעבורה בע"מ (18.12.2018) שם נקבע "חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח- 1998 קובע בסעיף 19 נא (ב) פיצוי ללא הוכחת נזק בסכום של 50,000 ₪. פיצוי ללא הוכחת נזק, משמעותו, כי מהתובע נחסך הצורך להוכיח את נזקיו. לפיכך, אין מקום לפסוק פיצוי גם בגין הנזק הממשי שנגרם וגם את הפיצוי ללא הוכחת נזק."
סוף דבר
התובע ישלם לנתבע סך של 15,000 ₪, כאשר סכום זה יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת כתב התביעה ועד למועד התשלום בפועל.