מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה אזרחית בהסתמך על מעשי מח"ש ומחלקת חקירות שוטרים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בתל אביב - יפו ת"א 3252-11-15 בימרו נ' המחלקה לחקירת שוטרים ואח' לפני כבוד השופטת אידית קליימן-בלק התובע: ג'ג'או בימרו ע"י ב"כ עו"ד אביתר קנולר -נ ג ד- הנתבעים: 1. המחלקה לחקירת שוטרים 2. מדינת ישראל- משרד המשפטים 3. משטרת ישראל ע"י ב"כ עו"ד יוסי צדוק פרקליטות מחוז תל אביב אזרחי פסק דין
ואולם, אף לא מי מהצדדים בתובענה זו העלה טענה כזו במסגרת טענותיו או ראיותיו, ועל כן אין מקום לידון בה. במצב דברים זה, לא נותר לי אלא לקבל את גרסת התובע שהייתה אמינה עליי, לפיה הלה הותקף באמצעות אקדח הטייזר, כפי הנראה על ידי מי מבין השוטרים שהיו מעורבים בארוע המעצר בסביבת הקיוסק, ולקבוע כי בעניינינו היתקיימו יסודות עוולת התקיפה כמשמעה בפקודת הנזיקין, אף אם זהות התוקף לא הובררה עד תום במסגרת חקירה שנעשתה על ידי מח"ש בעקבות התלונה שהגיש התובע.
לאור כל המקובץ דלעיל, באתי למסקנה כי החקירה נעשתה בשקידה ובמסירות הראויה מתוך מאמץ כן ואמיתי להגיע לחקר האמת ולמצות הדין מול מי מהשוטרים האחראים לפגיעה בתובע ואולם חרף מאמץ זה נותרו פערים גדולים בחומר החקירה באופן שאינו מאפשר העמדה לדין פלילי או משמעתי בסף הראייתי הדרוש לכך, בהתאם למסקנה אליה הגיעו הגורמים המשפטיים של מח"ש כפי שידון להלן; הטענה בנוגע לקבלת החלטה שגויה על ידי פרקליטות מח"ש עת הורתה על סגירת התיק בנוגע לסוגיה זו, העידו מטעם הנתבעים שני הפרקליטים שהיו מעורבים בקבלת ההחלטה על סגירת התלונה על סמך מימצאי החקירה: עו"ד ליאת יוננאין אשר עברה על חומרי החקירה והמליצה על סגירת התיק בהיעדר אפשרות לבסס כתב אישום על בסיס התלונה וממצאי החקירה.
באשר להחלטה על סגירת התיק מחוסר ראיות מספקות להעמדה לדין פלילי או משמעתי, העיד עו"ד אלון בעמ' 132 לפרוטוקול: "... אנחנו מחלקה פלילית, אנחנו בודקים את התשתית הראייתית שיש בפנינו. את מה שיש בפנינו, זה מה שאנחנו בודקים, האם יש לנו אפשרות להגיש כתב אישום. חומר החקירה שהיה בפני לא היתה לי המלצה להגיש כתב אישום, כי לא היו ראיות מספיקות. היו תהיות, לכן התיק ניסגר מחוסר ראיות ולא מחוסר אשמה. אבל לא היתה תשתית ראייתית להגשת כתב אישום..." וראה מקבץ דבריו בעמ' 137 ו- 140 לפרוטוקול: "...אני אומר לך את הסיפור, איך אנחנו ראינו את הסיפור. זה ארוע מתגלגל שבו יש קטטה בין שיכורים, כוח מישטרה מגיע, עוצר חלק מהאנשים, הארוע ממשיך הלאה לכיוון הקיוסק, יש שם עכשיו הליך של מעצר של אותו דוד שהחברה שלו קצת מנסה להפריע ולתוך הארוע הזה התובע בעצמו אומר, אני ועוד אנשים הלכנו למקום ההוא... הוא הולך עם עוד אנשים לקראת הארוע לטענתו כדי לצלם את הארוע אבל ברור שמבחינת השוטרים האחרים זה יכול להיראות כאילו הם הולכים לאיים עליהם, לכן גם טארק הפעיל את הגז מדמיע, זה הסיפור שאנחנו ראינו, אנחנו לא יודעים לתאר בדיוק...לא יודעים לתאר בדיוק באיזה שלב הוא נפגע אם הוא נפגע מחשמול, באיזו סיטואציה עם המצב הזה, אין לנו תשתית ראייתית לפלילים נגד מי מהשוטרים ... אני אומר לך עוד פעם, בכל חומר הראיות, אף אחד מהעדים שהיו שם לא ראה את התובע מחושמל... לא ראה שחשמלו את התובע. כל מה שהם יודעים שהתובע חושמל, ממה שהם שמעו ממנו..." לעניין מבחן סבירות מעשי הרשות החוקרת במישור הנזיקי יפים דבריה של כב' השופטת חיות (כתוארה דאז) בעיניין עז' חגי יוסף: "...ככל שבסבירות התנהלותם של גורמי החקירה עסקינן, יש לבחון את הדברים תוך מתן הדעת על כך שבמקרים רבים דומה מלאכתם של גורמים אלה להילוכו של אדם המגשש את דרכו באפילה והמחפש אחר נקודות אחיזה ראייתיות שיאירו את תמונת המצב ויאפשרו לו להביא את האשמים לדין. לא כל טעות הנעשית במהלך החקירה ובזמן אמת מהוה על כן הפרה של חובת הזהירות והתרשלות מצד גורמי החקירה. אכן, חוכמה 'קטנה' בהקשר זה היא 'החוכמה שלאחר מעשה', אותה מציג מי שהתמונה הניצבת בפניו כבר מוארת, בהעלותו כנגד גורמי החקירה טרוניה על כך שלא הבחינו או לא ייחסו חשיבות לרסיס מידע כזה או אחר. לטעמי, בחינת הסבירות של היתנהלות גורמי החקירה בהקשר זה ראוי לה כי תבחן בהיתחשב במכלול הנתונים שנגלו או שיכולים היו להתגלות בזמן אמת..." (הדגשות אינן במקור).
...
באשר לנזקי התובע בגין עוולת התקיפה, באתי למסקנה כי סכום של 40,000 ₪ משקף נכונה את מלוא נזקיו של התובע, הן בשל הכאב וסבל הפיזי שנגרם לו כתוצאה מהחשמול פלג גופו העליון באמצעות הטייזר והן בשל רגשות שליליים המלווים אירוע תקיפה מסוג זה לרבות עלבון צורב ומפח הנפש, שחווה באירועי אותו לילה כפי שמצינו לעיל.
לאור התוצאה אליה הגעתי לפיה דין תביעתו של התובע להידחות בכל הנוגע לעוולת הרשלנות ובשים לב לעלויות ההליך בגין בירור טענה זו, הריני פוסקת כי התובע יישא בהוצאות משפט שנגרמו לנתבעים בסך 30,000 ₪.
סוף דבר ולאחר קיזוז, ישלמו הנתבעים, ביחד ולחוד, סך של 10,000 ₪ בתוספת 20% שכ"ט עו"ד מגובה הפיצוי כפי שנקבע בסעיף 86 לעיל, וכן הוצאות אגרת פתיחת ההליך ושכר העדים שזומנו על ידי התובע בכל הנוגע לעוולת התקיפה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים בפני כב' השופט ארנון דראל 19 יולי 2018 עת"מ 48467-04-18 מרצבסקי נ' משטרת ישראל בעיניין: יאנה אור מרצבסקי ע"י עו"ד יואל שמלה העותרת משטרת ישראל ע"י עו"ד תמר זילברפלד, פרקליטות מחוז ירושלים – אזרחי המשיבה פסק דין
במהלך תקופת הניסיון, שנמשכת 24 חודשים, עלה מתוך פניה אנונימית למחלקה לחקירת שוטרים במשרד המשפטים כי מסדרה של הודעות שנכתבו ביישומון "וואטס-אפ", נלמד שהעותרת הייתה קורבן לסחיטה מקצין מישטרה, שהטריד מינית פקודה שלו.
נימוקי הפיטורים היו: "החלטתי התקבלה בשים לב, מחד לשלל טענותייך והסברייך בשימוע באשר למעשים בגינם נחקרת במח"ש ומאידך לחומרת המעשים המיוחסים לך, לגרסתך במח"ש ובשים לב לכך שהמעשים שביצעת ובהם הודית אינם מתיישבים עם היתנהגות המצופה מאיש מישטרה ואינם מתיישבים עם ערכי המישטרה. אופן התנהלותך מצביע על כשל חמור בהבנתך את הנורמות המצופות מאיש מרות ומעידה עליך כמי שאינה מתאימה להמשיך ולשרת בחיל. המישטרה אינה יכולה להשלים עם היתנהלות כאמור.
מכאן העתירה שלפני, שהוגדרה "תביעה למתן פסק דין הצהרתי ולצו עשה", בגדרה התבקש בית המשפט להורות על ביטול פיטורי העותרת ועל החזרתה לאותו תפקיד ולאותם תנאים.
עמדת העותרת היא כי לא ניתן להסתמך על אירועים שקדמו לתקופת הניסיון כדי להביא לפיטורי העותרת במהלך תקופת הניסיון מכוח סעיף 12 לפקודה, שכן תקופת הניסיון היא "תקופת הניסיון בעבודת המישטרה". עוד טענה העותרת כי מאז משלוח ההודעות חלפו מספר שנים, ובשנים אלה הספיקה העותרת להתבגר, לעבור קורסים, ולשרת שירות משמעותי.
...
מאחר ולהבנתי די היה במסרונים כדי להגיע למסקנה שאליה הגיעה ראש אגף משאבי אנוש ובהתחשב בכך שהעותרת לא נדרשה להתייחס לכך בשימוע לא ראיתי לנכון להתייחס לכך.
העתירה נדחית.
העותרת תשלם למשיבה שכר טרחת עורך דין בסכום של 5,000 ₪.

בהליך ערעור על קובלנה פלילית ע"י הקובל (עק"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המערערים הגישו תלונה למחלקה לחקירות שוטרים (להלן: "מח"ש") על כך שהמשיב עשה שימוש לרעה ושלא כדין במאגרי המישטרה, וזאת על מנת לקדם את עניינם של הוריו.
לטענת ב"כ המשיב, החלטת בית משפט קמא לזכות את המשיב על סמך הוראת סעיף 6 של חוק הגנת הפרטיות היא סבירה, שכן לא הייתה פגיעה כלשהיא, ואין מקום להתערב בקביעה זו במסגרת ערכאת העירעור, מה עוד שגם הרשויות האחרות שחקרו את העניין סברו שאין מקום לנהל הליכים כנגד המשיב.
לטענתו, פרקליטות המדינה ומשטרת ישראל לא מצאו ראיות לעבירה במעשיו של המשיב, ולא הוגש כנגדו אף הליך משמעתי, שכן לא קיימת כל פגיעה בפרטיות המערערים (אעיר, כי בעוד שבקובלנה נטען שמח"ש המליצה על העמדת המשיב לדין משמעתי, הרי שבעדותו טען המשיב שהעניין מושא הקובלנה הועבר למחלקת משמעת במישטרה, שבחנה לדבריו את הנושא "ובסופו של דבר נקבע שיהיה מדובר בריאיון הדרכה" (עמ' 77 לפרוט', ש' 2-1), וכי "אין בזה לצדו ענישה כלשהיא" (שם, ש' 5)).
כאמור לעיל, קבע בית משפט קמא, כי על אף שהמשיב הֵפֵר את הוראת סעיף 2(7) של חוק הגנת הפרטיות, הוא מזכה אותו, נוכח הוראת סעיף 6 של החוק, לפיה: "לא תהיה זכות לתביעה אזרחית או פלילית לפי חוק זה בשל פגיעה שאין בה ממש." השאלה שיש להכריע בה היא: האם היה מקום להחיל הגנה זו לפי סעיף 6 של חוק הגנת הפרטיות, בשעה שבית משפט קמא קבע, שהמשיב הֵפֵר את הוראת סעיף 2(7) של החוק (פִסקה 81 של הכרעת הדין), פעל בחוסר תום לב (פִסקה 82 של הכרעת הדין), עשה כן בארבע הזדמנויות שונות, ופגע בפרטיותם מעצם החדירה למערכות המידע (פִסקה 85 של הכרעת הדין)? כמו כן, עולה השאלה האם היה מקום לקבוע שמתקיימת גם הגנת "זוטי דברים", הקבועה בסעיף 34יז של חוק העונשין, לפיה: "לא יישא אדם באחריות פלילית למעשה, אם, לאור טיבו של המעשה, נסיבותיו, תוצאותיו והאנטרס הצבורי, המעשה הוא קל ערך"? באשר לשאלה מה הן הנסיבות בהן מתקיימים תנאי סעיף 6 של חוק הגנת הפרטיות, כתב כב' השופט ע' פוגלמן ב-ע"א 1697/11 א. גוטסמן אדריכלות בע"מ נ' ורדי, בפִסקה 24 (23.1.2013): "בהקשר זה יש להראות כי הפגיעה בפרטיות לא בוצעה על דרך "מעשה של מה בכך", שכן פגיעה שכזו לא תקנה זכות לסעד (עניין האגודה לזכויות האזרח, בעמ' 863).
...
מעבר לדרוש אוסיף, כי אני סבור כי החלופה שבסע' 5+2(7) לחוק הגנת הפרטיות היא עבירת תוצאה.
המסקנה הנקודתית באשר לעבירה שקיבלה ביטוי בסע' 2(4)+5 לחוק הגנת הפרטיות מקורה בלשון החלופה לפיה "עלול הפרסום להשפילו או לבזותו" - זו נסיבה השוללת דרישת התוצאה (להרחבה ראו : גבריאל הלוי, תורת דיני העונשין, כרך א', עמ' 740-741(להלן: הלוי).
א' בולוס, שופט השופט מ' דאוד: לאחר שעיינתי בחוות דעתו של חברי, השופט העמית י. גריל, ודעתו החולקת של חברי השופט א. בולוס החלטתי לצרף דעתי, בכל הקשור לקביעותיו שהמשיב ביצע את העבירה המיוחסת לו עבירה בניגוד לסעיף 5 לחוק הגנת הפרטיות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 377/21 בג"ץ 494/21 לפני: כבוד המשנה לנשיאה (בדימוס) נ' הנדל כבוד השופט י' עמית כבוד השופט י' אלרון העותרת בבג"ץ 377/21 והמשיבה 11 בבג"ץ 494/21: פלונית העותר בבג"ץ 494/21: פלוני נ ג ד המשיבים בבג"ץ 377/21 ובבג"ץ 494/21: 1. נציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות 2. אגף בכיר דוברות, הסברה ותקשורת, משרד המשפטים המשיבים בבג"ץ 494/21: 3. פרקליט המדינה 4. המחלקה לחקירות שוטרים 5. היועץ המשפטי לממשלה 6. פלוני 7. פלוני 8. פלוני 9. פלוני 10. פלוני 11. פלונית 12. פלוני עתירות למתן צו על תנאי וצו ביניים תאריך הישיבה: כ"ג באייר התשפ"א (05.05.2021) בשם העותרת בבג"ץ 377/21 והמשיבה 11 בבג"ץ 494/21: עו"ד זילברמן לירן בשם העותר בבג"ץ 494/21: עו"ד דב גלעד כהן בשם המשיבות 2-1: עו"ד יוסף בנקל; עו"ד ענבל רז; עו"ד גרי גורודצקי בשם המשיבות 6-3: עו"ד רועי כהן בשם המשיב 7: עו"ד יאיר נדשי בשם המשיב 8: עו"ד שמואל הורביץ בשם המשיב 9: עו"ד אורית חיון בשם המשיב 10: עו"ד מרק פרי; עו"ד אפרת נחמני-בר בשם המשיב 12: עו"ד אורון שוורץ ][]פסק-דין
אכן, נקודת המוצא היא כי אף שנציב התלונות אינו מוסמך לברר תלונה שאינה על מעשה של מייצג המדינה בערכאות (סעיפים 12(א), 15(ב) ו-16(א)(1) לחוק הנציבות), בידיו "להסתמך בהחלטתו על מידע הנוגע לפעולותיהם ומעשיהם של מי שאינם מייצגי המדינה בערכאות, ככל והדבר נידרש לצורך ההכרעה בעיניין המתברר לפניו" (בג"ץ 893/19 כרמית נ' נציג תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות, פסקה 11 לחוות דעת השופט נ' סולברג [במיעוט לעניין התוצאה, אך לא במישור העקרוני.
למצער במתכונתה הנוכחית, התייחסותה לעותרים משמשת אך כמצע לבירור המהותי של ההיבטים החוץ-שפוטיים האמורים – החורגים מגבולות הדיון בעיניין אלקיען, ובתביעה האזרחית שהגישו בני מישפחת המנוח – כך שאין בה משום הפרה של הוראות סעיפים 16(א)(4) ו-(6) לחוק הנציבות.
. (4) התלונה היא על מעשה שמתקיים בשלו הליך משפטי, ובכלל זה הליך אזרחי, הליך פלילי החל משלב החקירה, או הליך משמעתי, לרבות הליך לפי חוק לישכת עורכי הדין, התשכ"א-1961, או על מעשה שהתקיים בשלו הליך כאמור ובית המשפט הכריע בו לגופו; .
אציין כי המשיב נידרש לעניין בעקבות פנייתו של שר המשפטים דאז, חבר הכנסת אבי ניסנקורן, שפנה בבקשה כהאי-לישנא: "בימים האחרונים עלו טענות שונות בנוגע לארוע הטראגי ולאופן הטיפול בו. לפיכך, ובהתאם לסמכויות הנתונות לך, אבקש כי תערוך בירור בנוגע לאופן שבו טיפלו פרקליטות המדינה והמחלקה לחקירות שוטרים בטענה שהועלתה בזמנו ולפיה אל קיעאן ז"ל ביצע פיגוע במסגרת הארוע שבו מצא את מותו". פנייה זו של השר, היא בגדר "תלונה" לאור הוראת סעיף 12(ב) לחוק הבקורת הקובע כלהלן: פנה השר או היועץ המשפטי לממשלה בכתב אל הנציב ובקש ממנו לערוך בירור לגבי מעשה כאמור בסעיף קטן (א) של מייצג המדינה בערכאות, יראו את הפנייה כאילו היתה תלונה שהוגשה לפי פרק זה. אציין כי רק תמצית ההחלטה פורסמה לציבור, מה שמקהה עוקצן של חלק מטענות העותרים דנן.
...
אף אני סבור כי לא נדרש להכריע האם הדין מחייב להעניק לעותרים זכות טיעון בהתאם לסעיף 21(ד) לחוק.
השופט י' עמית: כמו חברי, המשנה לנשיאה (בדימוס) השופט נ' הנדל והשופט י' אלרון, אף אני סבור כי דין העתירות להידחות ואוסיף מילים מספר משל עצמי.
לגופה של פנייה, הגיע המשיב למסקנה כי תכתובות המייל: "אין כל קשר בינן לבין סוגיית ההכרעה בדבר היותו של המנוח מפגע אם לאו, ובצורה חד משמעית ניתן לומר, כי התכתובות אינן מלמדות על קשר בין ההחלטות שהתקבלו ו/או המחלוקות המקצועיות – שנתעוררו בפרשה בין מח"ש לפרקליט המדינה דאז – לענייניו של ראש הממשלה או לאופן ניהול תיקי חקירותיו

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בירושלים ת"א 31455-07-19 פלוני נ' מדינת ישראל ואח' בפני כבוד השופטת מירית פורר תובע פלוני ע"י ב"כ עוה"ד יוספי מור נתבעים 1. מדינת ישראל ע"י ב"כ פרקליטות מחוז ירושלים אזרחי 2. בילאל טראד ע"י ב"כ עוה"ד סארי חלאילה פסק דין
הנתבע הודה בעבירות המיוחסות לו בהסדר הטיעון בה נגזר עליו 5 חודשי מאסר שריצה בשירות לציבור, קנס בסך 500 ש"ח, ופצוי לתובע בסך 2,500 ש"ח. טענות הצדדים התובע מסתמך בתביעה, על נסיבות הארוע שפורטו בפסק הדין וכתב האישום ומבקש להוסיף עליהן נסיבות שלטענתו לא דן בהן בית המשפט בהליך הפלילי.
המדינה לא הזמינה את נופר להעיד, למרות שהיתה עדה לארוע והסתמכה על עדותה בהליך הפלילי והודעתה במחלקה לחקירות שוטרים, שהתובע היה שתוי, סרב לשתף פעולה עם הנתבע, התריס בו וקיללו.
סעיף 13 לפקודת הנזיקין קובע, שמעביד חב על מעשה עובדו, כשנעשה תוך כדי עבודתו, גם אם בוצע באופן לא נאות, במהלך ביצוע תפקידיו הרגילים של העובד לטובת מטרת וענייני המעביד.
...
לאור זאת ולנוכח עדויות עדי התובע, שחלקם שמעו קולות רמים בלבד והשאר לא ציינו את תוכן האמירות שנאמרו בזמן הויכוח, נדחית הטענה.
עם זאת, נדחית טענת התובע שגניבת טלפון סלולארי על ידי הנתבע, בה הודה בנוסף בהסדר הטיעון, היתה אמורה לשמש התראה למדינה על אופי הנתבע, כי לפי פסק הדין בוצעה הגניבה כתשעה ימים לאחר האירוע נשוא התביעה ולכן אינה נוגעת לענייננו.
סוף דבר אשר על כן, המדינה תשלם לתובע 21,500 ש"ח (לאחר שהופחת 20% אשם תורם מהפיצוי ובניכוי הסכום ששילם הנתבע בהליך הפלילי, שהינו חלקו של הנתבע בפיצוי) בצירוף שכ"ט עו"ד בשיעור 23.4% והוצאות המשפט.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו