לפנינו תביעה כנגד החלטת הנתבע כי אין להכיר בפציעתו של התובע במשחק כדורגל מיום 13.1.17 (להלן: התאונה) כתאונת עבודה.
לכן, הציע בית הדין ארבעה שלבים לבחינת יחסי העבודה בין שחקן לקבוצת כדורגל, ופסיקה זו אומצה לאחר מכן בבתי הדין האיזוריים: שלב ראשון- "האם מטרת ההיתקשרות בין הצדדים הנה יצירת יחסי עובד מעביד"; שלב שני- בדיקת "אופיו של הקשר בין הצדדים בהיבטים הבאים: פקוח ומשמעת וגם מעבר לשעות האימון עצמו, מידת המחויבות של השחקן כלפי הקבוצה ושאלת תשלום השכר"; שלב שלישי- "מהו הקף השעות המוקדש לאימונים ולהשתלבות בקבוצה, מתי נערכים האימונים, והאם מתאפשר לספורטאי לעבוד במקביל להיותו חבר הקבוצה"; שלב רביעי- "האם מפיקה קבוצת הכדורגל רווח כלכלי מההשתתפות של הספורטאי בה".
לפסק דין זקן צורפה היתאחדות הכדורגל אשר הסבירה כי "פעילותו של שחקן בקבוצה חובבנית היא תחביב בלבד, ופרנסתו אינה מהקבוצה. ככל שמשולמים לשחקן תשלומים כלשהם מאת הקבוצה הם מיועדים לכסוי הוצאות נסיעה וכדומה. אשר על כן ומבלי להביע עמדה בנסיבותיו הספציפיות של ההליך דנא, עמדת ההתאחדות היא שמערכת היחסים בין קבוצה חובבנית לבין שחקן חובב, ככלל, אינה מקימה יחסי עובד-מעביד. זאת למעט מקרים חריגים שאין בהם כדי ללמד על הכלל. עמדה זאת מושתתת על בחינת יחסי הצדדים בראי המבחנים שנקבעו בפסיקה לבחינת קיומם של יחסי עבודה, המעלה כי בדרך כלל אין בין הצדדים התקשרויות חוזיות, אין מחויבות למסגרת הקבוצתית ואין מרות, פקוח או שליטה מצד הקבוצה על שחקניה."
בעיניין ב"ל (ב"ש) 51093-10-13 שריקי נ' המוסד לביטוח לאומי (01.09.2016( צורפה עמדת ההתאחדות ושם נקבע בשונה מהעמדה שהוצגה בפסק דין זקן כי "בהתאחדות חברות כל קבוצות הכדורגל הנוטלות חלק בתחרויות המאורגנות ע"י ההתאחדות. במסגרת ההתאחדות פעילות 250 קבוצות בוגרים ובוגרות הפועלות בחמש ליגות: ליגת העל, ליגה לאומית, ליגה א', ליגה ב', ליגה ג'; בהתאם לקבוע בסעיף 1 (א) לתקנון הרישום של ההתאחדות, קבוצת הבוגרים בליגת העל ובליגה הלאומית הנן קבוצות מקצועיות וכל השאר אינן מקצועיות. השוני בין שני סוגי הקבוצות בא לידי ביטוי בכל הקשור לקבוצות מקצועיות מול קבוצות חובבים: כך תחום הפיקוח והבקרה על התנהלותן הכספית והתקציבית, מעמד השחקן ונוהלי המשחק, הגשת בטוחות להבטחת ביצוע תקציב, חתימה עם כל השחקנים והמאמנים, על הסכמים בנוסח הקבוע בתקנון והגשתם לאישור יו"ר הרשות, הגשת דוחות כספיים שנתיים מבוקרים ע"י רואה חשבון. בקבוצת חובבים לא מונהגים כללי היתנהלות כמו בקבוצות מקצועיות. אין פקוח ובקרה תקציבית, אין צורך בהגשת תקציבים ואישורם, ואין הוראה המחייבת לחתום הסכמים בין קבוצה לבין שחקן או מאמן. על כן, שאלת מעמד של שחקן בקבוצת חובבים הנה עניין שבין הקבוצה והשחקן, וההתאחדות אינה מיתערבת בכך. כך ישנן קבוצות אשר השחקנים בהן משחקים כתחביב ויש להם מקור פרנסה אחר. התשלומים המשולמים להם, אם בכלל, מיועדים לכסוי הוצאות. יש גם כאלו שניתן לומר כי מתקיימים יחסי עובד מעסיק בין השחקן לקבוצה. מדובר בעיניין הנתון לשיקול הדעת של הקבוצה. בליגת החובבים הבכירה, ליגה א', שחקנים בעלי פוטנציאל קידום או רקע קודם בקבוצה מקצועית, לא מן הנמנע שהנטייה תהיה להעסיקם כעובדים. על כן, ההתאחדות סבורה כי יש לבחון את שאלת יחסי עבודה בין שחקן כדורגל לקבוצה חובבנית לפי ההקשר התעשייתי, כוונות הצדדים ולאור נסיבותיו של כל מקרה ומקרה."
דיון והכרעה
לאחר שעיינו בחומר הראיות, ושמענו את העדויות הגענו למסקנה כי בין התובע לקבוצת הכדורגל לא היתקיימו יחסי עובד-מעסיק, ולהלן נימוקינו.
...
מנגד, בענייננו, שוכנענו כי התגמול ששולם לתובע לא היה בבחינת שכר אלא דמי כיס/החזר הוצאות, אשר לא עוגנו בהסכם כתוב, ואף לא הובאה ראיה כי גובהו היה קבוע וכי שולם בעקביות מדי חודש.
סוף דבר
על יסוד כל האמור לעיל, התובע לא עמד בנטל להוכיח כי התקיימו בינו לבין הקבוצה יחסי עובד-מעסיק, בזמנים הרלוונטיים לתביעה, בהתאם למבחנים שנקבעו בפסיקה.
לפיכך, התביעה נדחית.