אפנה בהקשר זה אל משה וייסמן ,"חבות מעבידים" עמ' 29-30: "האחריות משפטית היא תולדה של אי עמידה ברמת הזהירות הראויה. על המעביד הנושא בחובת זהירות כלפי עובדיו לכלכל צעדיו תוך שקילת הוצאות המניעה של נזק אפשרי מול תוחלת הנזק כפי שהיא ניתנת לצפייה באופן סביר. ההנחה היא שבידי המעביד נמצאים המשאבים הנחוצים והידע על מנת למנוע תאונות עבודה וכי הוא מהוה מונע הנזק היעיל ביותר. זאת ועוד , על המעביד מוטלת אחריות מוסרית להבטיח את שלום המועסקים על ידו, באמצעות הקצאה נאותה של משאביו, ושימת דגשים מספיקים על רווחתם ובטחונם. חובה מוסרית זו אין מקורה בפערי הכוחות הכלכליים או בשאלות הקשורות לפערי מעמדות. המדבור כאן באיזון של פערי ידע. על המעביד לקבוע הוראות בטחון מספקות ולהשגיח על ביצוען."
לאור האמור לעיל אין חולק כי הנתבעת מס' 1 הפרה את חובת הזהירות והתרשלה במעשיה בנוסף הפרה חובה חקוקה לפי סעיף 54 לפקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], תש"ל-1970- "כל ריצפה, דרגה, מדרגות, מסדרון ומדרכת מעבר יהיו ממבנה טוב ויקויימו כראוי."
התובע והעד מטעמו אשר העידו בפני מסרו גרסה תואמת לגבי נסיבות התאונה שיש לקבלה, עובדות אלו הן המקימות את אחריות הנתבעות לניזקי התאונה.
"רק אם יצליח המעביד המזיק להראות, שהעובד הפעיל שיקול-דעת עצמאי באופן שהוא יצר את הסיכון כתוצאה מהחלטתו החופשית ולא רק פעל בתוך דל"ת אמות הסיכון שיצר המעביד על-ידי הפרת חובתו החקוקה, עד שפגיעתו הייתה פועל יוצא מאותו סיכון, רק אז ייחס בית המשפט אשם תורם לעובד ויאמר, כי עליו לשאת בחלק מן הנזק" עא 435/85 מחמור בע"מ נ' אסתר אטדגי (פרחן) , מא (4) 524 (19.11.1987)
אמנם, התובע לא יצר את הסיכון שכן היתנהל בעבודתו לפי השיגרה המתנהלת במקום העבודה, אולם אופן ההתנהלות לא היה זר לתובע; ניתן לצפות, מעובד ותיק ובכיר, אשר משה שנים רבות עוסק בתחום הקצבות, שיהא מודע לסיכונים הקיימים בסביבת העבודה של מיפעל לייצור ועיבוד בשר, אחד מהם, הנו אותם נפלים עליהם מעד.
...
לטענת התובע, הנזק נגרם ע"י נכס שלנתבעת מס'1 היתה שליטה מלאה עליו וכי נסיבות אירוע התאונה מתיישבות יותר עם המסקנה שהנתבעת מס'1 לא נקטה זהירות סבירה כדי למנוע את התאונה או את הנזק אשר נגרם לו.
לטענת התובע נתבעת מס '1 הפרה את חובתה המוטלת עליה לפי הוראות פקודת הבטיחות בעבודה (נוסח חדש) התשל"ה- 1970 וכן את ההוראות המוטלות עליה מכוח חוק ארגון הפיקוח על העבודה, התשי"ד 1954 ו/או מכוח תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכות עובדים) התשנ"ט 1999, וכן הפרה את תקנות הבטיחות בעבודה( ציוד מגן אישי) התשנ"ז 1997.
אני מקבל את חוות דעתו של המהנדס מטעם התובע יעקב עשת לעניין רשלנות הנתבעת, שכן התרשם מהכשלים הבטיחותיים במקום אירוע התאונה ואף פירט את השתלשלות העבודה באולם הייצור, ובהתאם אני קובע כי הפרת חובת הזהירות המוטלת על המעבידה, היא זו אשר גרמה לתאונת ולנזקו של התובע.
הגם שמדובר בעובד כפיים, תובע נטול השכלה פורמלית, בוגר 8 שנות לימוד בלבד, סבורני כי מגבלה תפקודית בהנעת אחת מהידיים, אולם בנכות שאינה ניכרת מאוד, אינה מהווה מגבלה המצדיקה לייחס נכות תפקודית שהינה גבוהה מן הנכות הרפואית.
סבורני כי הנכות שנגרמה לתובע בעקבות התאונה אכן מגבילה אותו אך לא באופן שהוא מתאר – כפי שמפורט בסעיף 29 לתצהירו, הפגיעה הינה בכתף שמאל שאיננה הדומיננטית לתפקוד התובע ,ולשיטתי יוכל לבצע את פעולות היומיומיות הפשוטות והבסיסיות לרבות רחצה, הלבשה אכילה וכיוצ"ב. ייתכן כי עם חלוף הזמן והתבגרות התובע המגבלה בכתף שמאל תקשה יותר על תפקודו וכן יצטרך עזרה מוגברת בביצוע פעולות יומיומיות.