התובע ופועל נוסף עמדו על פיגום נייד עם גלגלים וריתכו יחדיו צד אחד של הפרופיל למסגרת הריצפה, כשבמקביל אליהם בנו של הנתבע ופועל נוסף ריתכו את הפרופיל למסגרת בקצה השני.
בשלב הבא, אמור היה התובע להזיז את הפיגום לכיוון מקום החיבור של החגורה ולשחרר אותה ורק אחר כך יכול היה המנוף לעקוף את הברזל, אך עוד לפני שהתובע הספיק להגיע לכיוון הפרופיל ולשחרר את החגורה, החליק הפרופיל, שהיה באלכסון על גבי ריצפת הברזל, יצא מתוך החיבור של החגורה ופגע בפיגום הנייד עליו עמדו התובע והפועל הנוסף.
דיון והכרעה – מאורע שניגרם עקב ניצול הכוח המכני של הרכב
סעיף 1 לחוק הפיצויים, המגדיר מהי "תאונת דרכים", קובע כי יראו כתאונת דרכים גם -
"מאורע שניגרם עקב ניצול הכוח המכני של הרכב, ובילבד שבעת השמוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי".
החזקה של "ניצול הכוח המכני", חלה במקרים בהם מדובר ברכב בעל ייעוד מקורי דו-תכליתי: יעוד תחבורתי וייעוד נוסף, כאשר הנזק נגרם עקב ניצול הכוח המכני לייעודו הלא תחבורתי של הרכב.
אמנם, ניתן לומר קשר סיבתי עובדתי מיתקיים - שכן אילמלא היה הפרופיל מורם ומונח על ידי המנוף כפי שהונח, תוך ניצול הכוח המכני של הרכב, הוא לא היה מחליק ופוגע בפיגום וגורם לפגיעה בתובע, אך קשר סיבתי משפטי לא הוכח: על מנת שקום קשר סיבתי משפטי, על פי "מבחן הסיכון", צריך להוכיח כי הנזק שניגרם הוא בתחום הסיכון אשר יוצר ניצול הכוח המכני לייעודו המקורי הלא תעבורתי של הרכב (ע"א 9474/02 "אבנר" אגוד לביטוח נפגעי רכב בע"מ נ' האחים לוינסון מהנדסים בע"מ ואח' (19.10.03); ע"א 6000/93 עיזבון המנוח פואז קואסמה ואח' נ' האשם רג'בי ואח' (28.11.96), פורסמו במאגרים המשפטיים).
...
הנתבע טוען כי התאונה נשוא כתב התביעה מהווה "תאונת דרכים" על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה - 1975 (להלן "חוק הפיצויים") ומשכך, דין התביעה נגדו להידחות.
כאמור, לא הובאו עדות מומחה או מסמך אחר שבאמצעותם ניתן יהיה להגיע למסקנה מושכלת שבקונסטלציה כזו או אחרת עגורן מהסוג הנדון, כשהוא מהווה חלק בלתי-נפרד מרכב-משא, מיועד להיות מנוצל כפי שהיה במקרה זה".
"
לסיכום - הנתבע לא הוכיח כי ניצול הכוח המיכני של הרכב במקרה דנן, היה במסגרת הייעוד המקורי הלא תעבורתי של הרכב.
על כן, בקשתו לדחיית התביעה נגדו נדחית.