מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תאונת דרכים של הולך רגל ללא מגע עם כלי הרכב

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעניינינו נידרשת הבחינה האם המקרה דנן, בו לא היה מגע פיזי בין התובעת לרכב, ניכנס לגדרה של "תאונת דרכים", דהיינו האם קיים קשר סיבתי ישיר בין הרכב שהגיע ממול התובעת לבין התאונה שנגרמה ופגיעתה של התובעת, כאשר על פי הפסיקה, על בית המשפט להשתכנע כי אכן קיים קשר סיבתי ממשי בין הרכב לבין הנפילה, וכי נסיעת הרכב הוותה את הסיבה הממשית לארוע, כפי שנקבע, בין היתר, בת.א 29238/99 סלוצקי מאור נ' קרנית (14/6/01) (להלן: "עניין סלוצקי"): "אמנם הכלל הוא כי לא חייב להיות מגע בין כלי הרכב לבין הנפגע. ודי בכך שהתאונה תגרם כתוצאה מבהלה או להבדיל מכעס (ראה למשל ת.א 1093/90 חיפה עיזבון המנוח עבדאו ז"ל ואח' נ' הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ, ראה גם ספרו של א. ריבלין "תאונות דרכים" מהדורה 3, עמוד 47 ואילך), אולם, על מנת להראות את הקשר הסיבתי שבין נפילה מאופניים ללא מגע עם כלי רכב יש להוכיח כי הרכב או הצפירה שהשמיע הרכב, קשורים בקשר סיבתי ממשי, אם כי לא בלעדי או מכריע, לנפילה".
כך, אם רוכב אופניים בשעת עקיפת מכונית, מתנגש בהולך רגל, אין לייחס אחריות למכונית הנעקפת בגלל עצם היותה אחד הגורמים לארוע התאונה .
מאחר שהצלקת של התובעת שנמצאת בסמוך לנחיר השמאלי הייתה היפרטרופית, נעשה בתאריך 16/9/14, מהלך של הקפאת הצלקת עם חנקן נוזלי תחת הרדמה מקומית, ואף לאחר טפול זה הומלץ לתובעת להמנע מחשיפה לשמש למשך 6 חודשים ושימוש בקרם הגנה.
...
בנסיבות העניין, בשים לב לכך שבמרבית המישורים יכלה התובעת לתפקד גם בתקופת הנכות המלאה, אני קובעת פיצוי על דרך האומדנה בסך 2,000 ₪ בראש נזק זה. נזק לא ממוני התובעת עותרת לפסוק לה פיצוי לפי 16% נכות ו- 4 ימי אשפוז בסך 30,593 ₪.
סיכומם של דברים התביעה מתקבלת.
סוף דבר - הנתבעת תשלם לתובעת סכום של 70,309 ₪ בתוספת שכ"ט עו"ד בשיעור 15.21% וכן החזר האגרה כפי ששולמה בתוספת הצמדה מיום התשלום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

האם הארוע מהוה תאונת דרכים התובע טען בסיכומיו כי הארוע מהוה תאונת דרכים, שכן אין בחוק הפלת"ד דרישה לקיום מגע פיזי בין הרכב המנועי לניזוק וניתן להכיר בסביבתיות בין השמוש ברכב לבין הנזק, ללא מגע פיזי ישיר.
הכלל הוא כי לא חייב להיות מגע בין כלי הרכב לנפגע ודי בכך שהתאונה תגרם כתוצאה ישירה של בהלה (ראו א. ריבלין, תאונות הדרכים , סדרי דין וחישוב פיצויים, (מהדורה רביעית)בעמ' 501) "החלופה האחרונה כוללת בהלתו של אדם מעצם הופעתו הפתאומית של רכב או מנסיעתו הפרועה. אולם, בהיעדר דרישה למגע פיסי, עלינו לתחום את גבולות המושג "גורם ממשי" שמתפקידו לכונן את הסיבתיות המשפטית, בהבדל מן העובדתית.
כך, אם רוכב אופניים בשעת עקיפת מכונית, מתנגש בהולך רגל, אין לייחס אחריות למכונית הנעקפת בגלל עצם היותה אחד הגורמים לארוע התאונה" יוצא, כי התנאי להכרה בארוע כתאונת דרכים בנסיבות של העידר מגע בין הרכב בו נעשה ה"שימוש" לבין הניזוק, הוא סיבתיות עובדתית ומשפטית הנלמדת מזיקה מידית וישירה בין השמוש לבין הנזק.
...
באשר לטענת הנתבעת, לפיה עדות התובע הינה עדות יחידה של בעל דין, שכן גם לבנו של התובע וגם לנתבע 1 יש אינטרס ולפיכך נדרש סיוע לקבלתה, הרי שאין בידי לקבל טענה זו שכן יש בידי לקבוע כי אמינות גרסת התובע אשר העיד בפני בית המשפט , יש בה כדי להוות משקל לקבלת יתר העדויות כתמיכה לעדות התובע.
אינני מקבל את טענת הנתבעת כי הנזק של התובע נגרם עקב גורם חיצוני ומרוחק, כי אם מגורם ישיר.
אשר על כן הנני דוחה את טענת הנתבעת 2 להעדר חבות וקובע כי האירוע מהווה "תאונת דרכים" כאמור בפתיח.
לפיכך תשלם הנתבעת לתובע הוצאות מופחתות בסכום כולל בסך- 2,500 ₪.

בהליך ערעור פלילי תעבורה (עפ"ת) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

וכך קובעים בעיניין זה סעיפים 64ב(ב), 64ב(ב2) ו- 64ד(א) לפקודת התעבורה: 64ב(ב) שוטר רשאי לידרוש מנוהג רכב או מממונה על הרכב, שהיה מעורב בתאונת דרכים או שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, לתת לו דגימת שתן או דגימת דם לשם בדיקה אם מצוי בגופו אלכוהול ובאיזה רכוז, או אם מצוי בגופו סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן; שוטר רשאי להורות על נטילה של דגימת דם כאמור בסעיף קטן זה גם מנוהג רכב או מממונה על הרכב שהוא מחוסר הכרה, ולא יחולו לענין זה הוראות סעיף קטן (ב2).
המגע בין שני כלי הרכב והקשר הסיבתי בינו לתאונה בית משפט קמא קבע בעיניין זה כדלקמן: "מעיון בחומר הראיות שהובאו הן ע"י התביעה (ראה עמ' 21 ש' 1-2 ועמ' 31 ש' 23) והן ע"י ההגנה (ראה עמ' 191 ש' 28-29 ועמ' 195 ש' 24-25 ונ/2 א עמ' 5) עולה, כי המגע, כשלעצמו, איננו מצדיק אובדן שליטה ולא גרם להזרקת כלי הרכב למקומם הסופי.... היות ומדובר במגע מינורי, שהוגדר ע"י כולם כשפשוף, לא מצאתי בשפשוף גורם לאבוד שליטה, ואין כל חשיבות להכרעה אם הפיאט סטתה לימין או ההיפך. ייתכן מצב, כי כל אחד מהנאשמים נסע בגבול הקיצוני של נתיבו, מבלי לסטות, ועדיין בפועל נוצר מגע ביניהם. נהג סביר הנוסע בנתיבו ומבחין, כי לימינו/שמאלו נוהג נהג אחר בגבול נתיבו אמור להיתרחק מהסכנה ולהאט כאשר על הנוהג מימין לשמור על הימין ועל הנוהג משמאל, שמבחין בסכנה, לנהוג, לכל הפחות, במרכז נתיבו, בשים לב לרוחב הרכבים והנתיב, כפי שעולה מהמסמכים שערך הבוחן. אף עובדה זו, שהנאשמים לא מנעו את המגע ולא הגיבו כלל לסכנה, מלמדת על נהיגה בחוסר זהירות ומרמזת על כך שלא היו במלוא חושיהם כלומר, היו שיכורים. אדגיש, כי קביעתי זו מתייחסת גם לנהג עם וותק קצר שמיומנותו בנהיגה קצרה. המגע בין הרכבים היה נגיעה של מה בכך, שלא השאיר נזק של ממש, שבקושי נראה לעין, ואף לבוחן היה צורך במז"פ. כל נהג סביר היה ממשיך בנתיבו המקורי ושומר על השליטה ברכב, גם במקרה של מגע מינורי בינו לבין רכב אחר. שעה שכל אחד מהנאשמים מדבר על איבוד שליטה על כל אחד מהם לתת הסבר סביר מדוע לא הצליח לשמר בידו את השליטה ברכבו". (ההדגשות שלנו) קביעתו של בית משפט קמא בכל הנוגע לטיבו ומידתו של המגע, ולקשר, או העידר הקשר, שבין אותו מגע לשרשרת האירועים שבאה בעקבותיו, מבוססת על היתרשמותו מחומר הראיות שהיו בפניו, ואין בעיניין זה מקום להתערבותנו.
על חומרתה של עבירת הנהיגה בשיכרות עמד בית המשפט בעפ"ת (מרכז) 23854-12-10 אפרים ארביב נ' מ"י (3.4.2011): "השכרות היא אם כל חטאת בתחום התעבורה. הנוהג שיכור מסכן לא רק את עצמו, אלא את כל סביבתו בכביש ואף את הולכי הרגל ואין צורך להכביר מילים על כך. תופס הגה כשהוא שיכור כונה בפסיקה לא אחת כ"מכונת מוות נעה". נהיגתו הרשלנית של מערער 2 שכתוצאה ממנה נוצר המגע בין שני כלי הרכב, המערער איבד שליטה על רכבו ובכך גרם לחבלה בנוסע לצידו וכן בו עצמו, אף היא חמורה, במיוחד בהיתחשב בתוצאה שנהיגה רשלנית זו הביאה, דהיינו, היתהפכות כלי הרכב.
...
שכרותו ומהירותו המופרזת הובילו למגע בין כלי הרכב, לפעולות ההיגוי השגויות ולאיבוד השליטה על רכבו כאשר בסופו של דבר התנגש רכבו בעמוד התאורה והמנוח קיפד את חייו.
עם זאת, נראה לנו כי ראוי מערער 1 להקלה מסויימת בעונש המאסר וזאת בהתחשב במצבו הנפשי עקב התאונה, בה נטל, במו ידיו, את חייו של חברו הטוב, כמו גם בהתחשב בהליכי הטיפול אותם הוא עבר ועובר בבית הסוהר, כעולה, בין היתר, מהמכתב האישי שהעביר אלינו באמצעות בא כוחו בו הוא מתאר את קשייו וסבלו, ואת חרטתו.
סוף דבר אנו מעמידים את עונשו של מערער 1 על 20 חודשי מאסר בפועל ועל 15 שנות פסילה, מלקבל או להחזיק רשיון נהיגה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

הכלל הוא כי לא חייב להיות מגע בין כלי הרכב לנפגע ודי בכך שהתאונה תגרם כתוצאה ישירה של בהלה (ראו א. ריבלין, תאונות הדרכים תחולת החוק, סדרי דין וחישוב פיצויים, (מהדורה רביעית) בעמ' 501).
כך, אם רוכב אופניים בשעת עקיפת מכונית, מתנגש בהולך רגל, אין לייחס אחריות למכונית הנעקפת בגלל עצם היותה אחד הגורמים לארוע התאונה" (פרופ' י. אנגלרד, פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (1990) עמ' 55.
...
עיינתי בפסקי הדין אשר הוגשו על ידי הנתבעת 1 ואני סבורה כי רובם ככולם אינם נוגעים לענייננו ולא ניתן לגזור מהם גזירה שווה, בין היתר משום הקשר הישיר אשר נמצא בין נסיעת הרכב לאחור לבין הסטת האופניים, בין משום האמון המלא שמצאתי ליתן בגרסת התובע ובין מאחר שבשים לב לנתיב נסיעת האופנים ומיקומו הייחודי של המפגע בשפת המדרכה, מסקנתי כאמור, היא כי לא המפגע במדרכה גרם לנפילה, אלא הסטת האופניים שמאלה, אשר נגרמה בשל נסיעת הרכב לאחור.
לעניין זה, איני רואה צורך לפנות למושגים כמו "רשלנות רבתי" או "אשם בדרגה גבוהה". נראה לי כי יש לבחון את התנהגות הנפגע ואת הסבריו במשקפיים מציאותיות ותוך מתן משקל ראוי למצוקה הסובייקטיבית שבגינה הוא לא השכיל או הצליח לברר את פרטיו של הנהג-הפוגע.
התוצאה היא כי התביעה נגד הנתבעות 2-3 נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אכן, הפסיקה קובעת כי לצורך בירור מעורבותו של רכב בתאונה יש לבחון את נסיבות הארוע בשני שלבים (ראו את פסק דינו של השופט ריבלין ברע"א 3436/09 ביטוח ישיר חברה לביטוח בע"מ נ' הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ (12.06.2009) עמוד 7: "כאשר קיימים מס' כלי רכב הקשורים לתאונה יש לקבוע את האחריות לפצוי הניזוקים במספר שלבים: בשלב ראשון יש לבחון אם כלי הרכב הקשורים לתאונה נחשבים ככלי רכב מעורבים לפי הגדרת "תאונת דרכים" בס' 1 לחוק - הגדרה הדורשת, בין השאר, "שימוש" ברכב או התקיימות של אחת מהחזקות המרבות, וקש"ס בין ה"שימוש" או החזקה לתאונה.
בהתאם לכך נקבע במספר פסקי דין בהם נדונה שאלת מעורבותו של רכב חונה או עומד בתאונת דרכים, כי גם במקרים בהם כלל לא היה מגע בין הרכב החונה לבין הנפגע, יש לראות את הרכב העומד כ"מעורב" אך בשל הסיכון התחבורתי שנוצר ממיקומו של הרכב ותרומתו לעצם קרות התאונה (עא (חי') 10174-02-11‏ כלל חברה לביטוח בע"מ נ' חיים אטיאס).
כך למשל נקבע בע"א 2812/20‏ קרנית הקרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים נ' פלונית (שם ניפצעה הולכת רגל מפגיעת רכב בעת חציית הכביש וכתוצאה מכך הועפה אל עבר רכב אחר שעמד בצד הדרך), כי יש לראות גם ברכב העומד רכב מעורב בהתאם להוראות סעיף 3(ב) לחוק הפיצויים.
...
סיכומו של דבר – מעורבותו של האוטובוס בתאונת הדרכים הייתה מעורבות ישירה כחלק מזירת התאונה עצמה.
לאור כל האמור לעיל, אני קובעת כי התאונה בגינה הוגשה התביעה הינה תאונה מעורבת כמשמעותה בהוראת סעיף 3(ב) לחוק הפיצויים.
כיוצא מהאמור לעיל דינה של התביעה נגד קרנית להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו