מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תאונת דרכים עם טרקטורון ללא ביטוח חובה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

ככל שהנפגע הוא "המשתמש" יחול סעיף 3(א) לחוק: "בתאונת דרכים שבה היו מעורבים מספר כלי רכב, תחול על כל נוהג האחריות לניזקי הגוף של מי שנסע בכלי הרכב שלו". על פי סעיף זה מבטחת הרכב של הנהג הנפגע היא שתישא במלוא האחריות בגין נזקים שנגרמו לו, וכך גם לגבי כל הנוסעים ברכב זה. לעומת זאת, אם הנפגע אינו "המשתמש" ברכב אלא מי שעשה בו "שימוש" – למשל אדם אחר שנקלע למקום וסייע בתיקון או טפול דרך ברכב – ואגב כך נפגע בתאונה בידי רכב חולף, אזי יחול סעיף 3(ב) לחוק הפיצויים: "נפגע אדם מחוץ לכלי הרכב בתאונת דרכים שבה היו מעורבים מספר כלי רכב, יהיו הנוהגים חייבים כלפיו יחד ולחוד; בינם לבין עצמם ישאו בנטל החיוב בחלקים שוים. לענין חלוקת החבות בין הנוהגים לפי סעיף קטן זה, רואים כלי רכב כמעורב בתאונת דרכים אם בעת התאונה היה מגע בינו לבין כלי רכב אחר או בינו לבין הנפגע." בהקשר זה יוער כי תפקידה של קרנית הוא לפצות נפגע הזכאי לפיצויים לפי חוק הפיצויים, שאין באפשרותו לתבוע פיצויים מאת מבטח – למשל כאשר זהות הנוהג ברכב אינה ידועה, או בהיעדר ביטוח בתוקף (ראו סעיף 12(א) לחוק).
במצב דברים זה, וכאשר מדובר בתאונה שבה מעורבים הן הטרקטורון המושאל הן הרכבת, על פי סעיף 3(ב) לחוק האחריות לנזק מתחלקת בין שני כלי רכב אלה; ואולם בהיעדר ביטוח לטרקטורון המושאל, גם במקרה זה האחריות מוטלת במלואה על הרכבת (המערערים) – שכן לקרנית אחריות שיורית בלבד.
בהמשך לאמור נידרש בית המשפט לקבוע אם בעת התאונה הוסיף המנוח לעשות שימוש בטרקטורון המושאל, או שמא שימוש זה כבר הגיע אל קיצו – וקבע כי אף על פי שהפעולה של הפיכת הטרקטורון על גלגליו הושלמה זה מכבר לפני התאונה, והטרקטורון לא נפגע כלל מהרכבת, טפול הדרך בטרקטורון טרם הסתיים בעת התאונה אלא היה בשלבים האחרונים שלו.
כן קבע בית המשפט כי בהנתן שלטרקטורון המושאל לא היה ביטוח חובה תקף בעת התאונה, הרי שלפי ההלכה קמה ליורשים עילת תביעה נגד הרכב המבוטח, קרי הרכבת; ועוד הובהר כי במצב דברים זה אין ליורשים עילת תביעה נגד קרנית, שאחריותה שיורית לחברת הביטוח המסחרית.
להמחשת הדברים יוזכר כי בעיניין פלוני נקבע כי "התאונה לא התרחשה בעת שהתובע ירד מהאוטובוס, אלא בחלוף זמן קצר לאחר שהשלים את ירידתו" (ההדגשות הוספו, ע'ב'), בעוד שבפסק הדין בעניינינו נקבעה קביעה עובדתית הפוכה: "ובטרם הספיקו הם עצמם לרדת מפסי הרכבת ולבדוק שניתן להמשיך בנסיעה עם הטרקטורון והוא כשיר לנסיעה, פגעה בהם הרכבת שנסעה על המסילה" (ההדגשות הוספו, ע'ב').
...
סופו של דבר, יש לדחות את טענת קרנית שלפיה בעת התאונה היה המנוח הולך רגל.
בהתאם לכך, ומשום שהטרקטורון המושאל לא היה מבוטח בעת התאונה ואולם לרכבת היה ביטוח בתוקף, התוצאה היא שקרנית פטורה מאחריות, והחבות לנזקי היורשים מוטלת על המערערים.
סוף דבר אם תישמע דעתי, נורה על דחיית הערעור והערעור שכנגד ונחייב את המערערים לשאת בהוצאות המשיבים 3-1 בסך 15,000 ש"ח. בנסיבות המקרה, לא ראיתי לחייב את קרנית בהוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

במסגרת התביעה טען התובע כי פגיעתו אירעה עקב "תאונת דרכים" כמשמעה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975 (להלן – "חוק הפיצויים"), ועל סמך זה ביקש לחייב את הנתבעת מס' 1 (להלן - "קרנית") בפיצויו, בשים לב להעדר ביטוח חובה לשימוש בטרקטורון.
כך למשל, הטענה לפיה הרכב דחף את הטרקטורון עם הגלגל בעת המפגש הראשוני, כמתאור לעיל, היתה עדות כבושה, אשר לא היה לה זכר בהודעת צעירי במישטרה, כאשר הסברו של צעירי בנידון, לפיו הוא סיפר זאת לשוטר והוא אינו אחראי למה שהשוטר רשם, לא היה משכנע, בלשון המעטה (עמ' 74 לפרוטוקול, שורות 28-29).
סיכום העובדות עד כאן להלן סיכום העובדות הנוגעות להשתלשלות העניינים שהובילה לארוע, כפי שנסקר לעיל: · ביום הארוע הגיעו התובע וצעירי לקיסריה, כשהם נוסעים בטרקטורון נהוג ע"י צעירי, ללא ביטוח חובה בתוקף; ללא לוחיות רשוי; וללא קשת היתהפכות.
...
אשר להוצאות משפט – התובע זכאי לקבל מקרנית הוצאות בגין ניהול ההליך בסוגיית סיווג האירוע, ואני מחייב את קרנית לשלם לו הוצאות בסך 6,000 ₪ בגין כך. חנקין, כלל והנתבעת מס' 5 זכאיות להוצאות בגין ניהול ההליך עד כה, שהוביל לדחיית התביעה נגדם, ובנסיבות מצאתי לחייב את קרנית ואת צעירי, ביחד ולחוד, בהוצאות אלה, אשר נגרמו בשל עמדתם שהתאונה מהווה מעשה מכוון.
על כן אני מחייב את קרנית ואת צעירי, ביחד ולחוד, לשלם מחנקין; לכלל; ולנתבעת מס' 5; סך של 6,000 ₪ לכל אחד מהם (ובסך הכל 18,000 ₪).
במסגרת ההודעה ששלחה הנתבעת מס' 5 לחברת השמירה ולמבטחת לה, אני מחייב את הנתבעת מס' 5 לשלם לצדדים השלישיים הוצאות בסך 6,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

יחד עם זאת, אישר כאמור כי לאותו טרקטורון לא היה ביטוח חובה בתוקף נכון ליום התאונה.
אולם סע' 7א של החוק קובע סייג: "על אף האמור בסעיף 7(5), מי שניפגע כשנהג ברכב בהיתר מאת בעליו או את המחזיק בו, ללא ביטוח לפי פקודת הביטוח, או כשהביטוח אינו מכסה את שימושו ברכב, והוא לא ידע על כך ובנסיבות הענין גם לא היה סביר שיידע, יהא זכאי לתבוע פיצויים מן הקרן כפי שזכאי לכך נפגע לפי סעיף 12(ב)." לקביעתי, התובע ואביו לא ידעו בפועל כי אין לרייזר עליו נהג התובע ביטוח חובה (איש כאמור לא העמיד אותם על כך).
" (רעא 9478/12 ‏ ‏ קרנית קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים נ' איי.אי.ג'י חברה לביטוח בע"מ – הדגשה לא במקור) יישומו הנאות של הסע' בעניינינו לא צריך שידרוש היתחקות אקטיבית יזומה של לקוח המגיע לטיול שטח, אחר קיומו של ביטוח חובה ברכב המועמד לשימושו.
...
אני סבור כי לא אקפח איש מבין הצדדים אם אקבע שהתובע "איבד" 4 חודשי השתכרות בשל דחית גיוסו שעקב התאונה.
86,991 ₪ = 1.5 * 4.2 * 50 ₪ * 0.88 * 313.22 הוצאות רפואיות ונסיעות לעבר ועתיד באומדן, מעבר לסל הבריאות – התובע צירף קבלות על הוצאות עבר, ואני מקבל שלא כולן נשמרו.
סהכ 1,239,258 ₪ אני מחייב את קרנית לשלם לתובע בתוך 30 יום את הסכומים הבאים במצטבר: 1,239,258 ₪ שכ"ט עו"ד בסכום כולל בסך 188,491 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפי הנטען, הנתבעים או מי מהם היו בעת התאונה: הבעלים ו/או המחזיקים ו/או המפעילים ו/או בעלי השליטה בטרקטורון (שנטען כי מספרו הוא – X), שבו נסעו הנפגעים בעת התאונה ללא ביטוח חובה, בטענה - שהתירו או לא מנעו מהנפגעים לנהוג ולנסוע בטרקטורון, בהעדר ביטוח.
הנפגע נהג בטרקטורון, והנפגעת ישבה מאחוריו, "ולקראת הסוף, ממש הסוף של המסלול, התהפכנו עם הטרקטורון" [בעמ' 46 לפרו']; שניהם נפגעו, ובעקבות דרישתם מכוח הוראות חוק הפיצויים, בהעדר ביטוח חובה בתוקף – פוצו על ידי קרנית.
הדברים פשוטים; "במשמרת שלו" נפגעו בתאונת דרכים הנפגעים בעניינינו, עת שנסעו בטרקטורון שמסר הנתבע 1 לשימושם, בלי לוודא שקיים ביטוח חובה המכסה, נכון ליום התאונה - את השמוש בו. גם אם כעדותו של הנתבע 1, מי שהיה אמור לדאוג לחידוש הביטוח בחמשת הטרקטורונים שבוטחו בתקופה שקדמה לתאונה (ביום 20.4.21, כעשרה ימים טרם התאונה) - היה רוכש הטרקטורונים, הרי שאין בכך כדי להסיר אחריות מהנתבע 1 עצמו, שהחזיק בטרקטורון שמעורב בתאונה.
...
יש לציין כי דעת המיעוט בבית משפט המחוזי בענין יעקובי, מצאה שאין לחייב את מי שרשום אך פורמלית במשרד הרישוי: "...הרכב נרשם על שמו [של האח הנכה 100%] על ידי אחיו [האח שנסע לחו"ל], שהיה הבעלים בפועל של הרכב, רק כדי לאפשר [לאח מחו"ל] למכור את הרכב, בעת שהותו של [האח] בחו"ל. משכך אני סבורה שרישום הבעלות על שמו של [האח] הנכה שלא השתמש ברכב, והרישום על שמו היה פורמלי בלבד, והיה בבחינת מתן יפוי כח המסמיך אותו למכור את הרכב בשם אחיו. בנסיבות אלה סברתי שאין מקום להטיל עליו אחריות". לא מצאתי פסיקה מחייבת לפיה, די ברישום בעלות במשרד הרישוי כדי להקים בעלות בפועל, מקום בו אין מחלוקת כי עסקת המכר "מנקה" את המוכר מכל זכות קניינית ברכב שרשום על שמו.
הוכרע שבעת התאונה כבר נמכר הרכב מידי המשכירה לידי המחזיק בו, ונקבע, אף ללא קיומו של הסכם בכתב, כי "רישום הנתבעת כבעלים במשרד הרישוי הווה אמצעי על מנת לגבות את חובה של הנתבעת אך לא יותר מכך". יפים לענייננו דברי ההבהרה של כב' השופטת ארנה לוי כי עצם הותרת רישום המוכר כבעלים של הרכב במשרד הרישוי לאחר שנמכר לאחר כדי ללמוד על קיומה של "תניית שימור בעלות" [סעיף 20 לפסה"ד]: "ומה בענייננו? איזה הסכם נכרת בין הנתבעת 3 והנתבעת? הסכם בכתב – כאמור- לא הוצג. בדו"ח חקירת הנתבע 2 על ידי התובעת נרשם כי רכבי הנתבעת 3 נרכשו באמצעות עסקת ליסינג מהנתבעת. בתצהירי הצדדים לא מצויינים פרטי ההסכם. בחשבונית המס, אשר מעידה, כאמור, על מכר, לא נרשם דבר נוסף המלמד על פרטי ההסכם. אין בידנו פרטים באשר לנסיבות כריתת החוזה, השיקולים הכלכליים של הצדדים לרבות שיקולי מס, לוח סילוקין, אופצית רכישה, וכמובן, תנאים בעניין העברת הבעלות. בנסיבות אלו, לא ניתן לקבוע אם בענייננו מדובר בעסקת ליסינג ואם כן - מאיזה סוג בדיוק. לא ניתן גם לקבוע אם בהסכם נכללה תניית שימור בעלות, להבדיל מעסקת משכון. מעצם הותרת רישום הנתבעת כבעלת הרכב במשרד הרישוי לא ניתן ללמוד כי מדובר דווקא בתניית שימור בעלות. ההגיון הכלכלי - מסחרי והנוהג מביאים דווקא למסקנה כי מדובר בעסקת מכר המשולבת בהלוואה, ובצידה בטוחה, לאמור, עסקת משכון. לעניין זה יש לציין כי הנתבעת היא חברה העוסקת ביבוא ושווק רכבים. לא קיים כל הגיון מסחרי בכך שהנתבעת תשמור לעצמה את הבעלות ברכב אותו יבאה ומכרה. לא קיים כל הגיון שחברה כזו תטול על עצמה את הסיכונים שנוטל על עצמו בעל רכב. אם יוטלו עליה ועל חברות דומות סיכונים כאלו – עלויות שוק המימון תגדלנה ויגרם ייקור האשראי לרוכשי רכבים. אם הנתבעת הייתה נותרת כבעלים – סביר שהייתה דורשת שליטה ופיקוח על הרכב, הייתה דואגת לעריכת ביטוחים או למצער מוודאת קיומם, הייתה מעורבת בשימוש ובניהול הרכבים, בהעברות לצדדים שלישיים ועוד. כל אלו – אין חולק כי לא היו. בהתאם לבסיס העובדתי שהונח בפני, לנתבעת לא היו כל פיקוח או זיקה לרכב. בתעודת הביטוח אמנם נרשם שמה של הנתבעת אך לא ניתן ללמוד מכך דבר. לא הוכח כי הנתבעת הייתה מעורבת בעשיית הביטוח אלא להפך, הנתבע 2 הוא זה שטיפל בעריכת הביטוחים והתעודה שולמה על ידי חברה אחרת מטעמו. מכל אלו ניתן ללמוד על העדר כוונה לשימור בעלות. הנתבעת הציגה הסבר סביר לעניין הרישום במשרד הרישוי. בהעדר ראיות ברורות להסכמה אחרת בין הצדדים – היה על התובעת להוכיח כי הצדדים סטו מהכלל הקבוע בחוק המכר לעניין מועד המסירה כמועד העברת הבעלות. התובעת לא עמדה בנטל זה. מכאן – לא הוכח כי הנתבעת הייתה בעלת הרכב, לגביה קיימת זכות חזרה" (ההדגשה בקו – הוספה).
כמו כן, ישלם הנתבע 1 לתובעת בגין החזר שכר טרחה והוצאות משפט סך של 17,000 ₪.
התביעה נגד הנתבעים 2 ו-3 נדחית בזאת.
התובעת תשלם לנתבעים 2 ו-3 בגין החזר שכר טרחה והוצאות משפט סך של 17,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אימה של התובעת, הגב' יפה קצב מסרה בתצהירה: "בסביבות השעה 15:00 לערך או בסמוך לכך נטלי צלצלה באינטרקום בבכי וביקשה שארד למטה לעזור לה. מיד ירדתי למטה ופגשתי את נטלי ...נטלי בכתה, נבהלתי נורא ושאלתי מה קרה, אז נטלי סיפרה לי כי עברה תאונת דרכים עם בחור עימו פגשה." בסעיף 5 לתצהירה הצהירה אימה של התובעת: "שאלתי את נטלי מה קרה בתאונה ואיפה כואב לה מאד דאגתי היא נראתה פגועה ושפופה ומאד מבוהלת שהיא לא יכולה לעמוד זקוף. נטלי סיפרה שהיא היתה עם הבחור הנתבע - הוא לקח אותה בטרקטורון לחולות ותוך כדי הקפיצות בטרקטורון היא קיבלה מכה חזקה בגב וקשה לה לנשום...". (סעיפים 4-5 לתצהיר).
הנתבע אינו מכחיש כי לטרקטורון לא היה ביטוח חובה.
בהתאם לסעיף 9 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, לקרנית זכות חזרה כלפי הנתבע1 (צד ג'), אשר נהג בטרקטורון ללא ביטוח חובהבנסיבות אלו זכאית קרנית לחזור אל הנתבע 1 וצד ג' בגין כל סכום בו תחוב כלפי התובעת.
...
בנסיבות אלו, ביכולתי לקבוע כי חרף הסתירות שהתגלו בגרסת התובעת, נחה דעתי כי גרסת התובעת לפיה נפגעה מנסיעה בטרקטורון הוכחה מעבר לנדרש.
הנתבעות לא הציגו תיעוד רפואי הסותר אמירה זו. סיכומו של דבר, חרף הסתירות עליהן הצביעו הנתבעים, מצאתי כי בסופו של יום הייתה גרסתה של התובעת אמינה ומסתברת יותר מגרסת הנתבע כי לא אירעה כל תאונה, ולפיכך אני קובעת כי דין התביעה להתקבל משהתובעת נפגעה בתאונת דרכים עת הורכבה בטרקטורון הנהוג על ידי הנתבע 1.
הנתבע 1 לא הכחיש כי לטרקטורון בו נהג לא היה ביטוח חובה תקף ולפיכך מתקבלת התביעה גם נגד הנתבעת 2.
הנתבעים ישלמו לתובעת הוצאות משפט בסך 5,000 ₪ בגין הליך זה. הצדדים יודיעו לבית המשפט כיצד הם מבקשים לקדם את בירור שאלת הנזק והפיצויים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו