אתם למעשה גיליתם וידעתם שיש אופנועים עם נפח מנוע קטן יחסית, שהוא פחות מ-500 סמ"ק אבל הכוח סוס שלו הוא אדיר ועצום וחששתם שבהנתן כוח סוס עצום אדם עם רישיון נהיגה לדרגה ב' לפי התקנות הישנות, בעצם יכול לנהוג למרות שמבחינה מהותית הוא צריך כבר להיות בדרגה גבוהה יותר, היינו דרגה A?
נכון.
הנתבעת 1 הפניתה לפסק הדין בעיניין תאסירי (ע"א 5405/10 אסף תאסירי נ' המאגר הישראלי לביטוחי רכב בע"מ, ניתן ביום 11.3.12, פורסם בנבו) (להלן: "פרשת תאסירי") אלא שלטעמי, אין הנידון מעיד על הראיה- במה דברים אמורים?
לטענת הנתבעת 1, בעיניין תאסירי ישנה קביעה מפורשת כיצד לפרש את הוראות הדין בכל הנוגע לשינוי שחל ברישיונות עת הומרו מדרגה ב' לדרגה 1A ונקבע, כי מי שנהג על אופנוע שנפח מנועו מעל 500 סמ"ק כשבידיו רישיון שהומר כאמור, הוא מי שנהג בלא רישיון נהיגה מתאים לרכב בו נהג.
ההלכה בפרשת קרנית מתייחסת לתחולת סעיף 7(3) לחוק הפיצויים "רק על הפרת תנאי או הגבלה בדרגת הרישיון שעניינה סוג הרכב שהנהג נוהג בו". באותו עניין נקבע, כי המונח "סוג הרכב" מתייחס "לממדיו הפיזיים והאינהרנטיים של הרכב אשר משליכים על דרגת ה"רישיון הנדרשת לצורך נהיגה בו לפי תקנות התעבורה".
על הכלל הזה חזר בית המשפט העליון בע"א 5308/09 הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ נ' קרנית – קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים, שניתן ביום 19.12.2010 (פורסם בנבו):
"הפרת תנאי או הגבלה ברישיון ייחשבו לנהיגה ללא רישיון מתאים" – כך נפסק – "כאשר ההגבלות נוגעות לממדים הפיזיים האינהרנטיים של הרכב, וכאשר אלה משליכים על דרגת הרישיון הנדרשת לצורך הנהיגה בו". ובית המשפט מדגים: "הפרת תנאי הנוגע למשקל הרכב או לנפח המנוע ייחשבו לנהיגה ללא רישיון מתאים. כך נקבע גם לגבי הגבלה שעניינה מבנה הרכב: אופנוע או רכב פרטי".
השאלה מה דינו של הנוהג באופנוע שנפח מנועו עולה על 500 סמ"ק בעוד רישיונו מוגבל לנהיגה באופנוע שנפח מנועו עד 500 סמ"ק – נדונה, היא עצמה, בפסק דינו של המשנה-לנשיא ת' אור בפרשת קרנית הנ"ל:
"דוגמה נוספת להגבלה המתייחסת לסוג הרכב היא הגבלה שעיינה נפח מנוע של רכב מסוג אופנוע. כך סעיף 7(3) לחוק יחול במקרה שבו נהג המחזיק ברישיון נהיגה דרגה ב', שלפיו הוא מורשה לנהוג באופנוע שנפח מנועו עד 500 סמ"ק (סעיף 176א(1) לתקנות), נפגע בתאונת דרכים שעה שהוא נהג באופנוע שנפח מנועו עולה על 500 סמ"ק והוא נידרש לצורך נהיגה בו לרישיון מדרגה ג' (תקנה 176ב(1) לתקנות."
בהתאם לכך, בפרשת תאסירי עליה נסמכת הנתבעת 1, נקבע כי רישיון הנהיגה לאופנוע עליו נהג התובע במועד התאונה, הוגדר לאחר השינויים בתקנות כרישיון מסוג A, בעוד שהוא החזיק ברישיון מסוג 1A. כיוון שכך, נקבע כי עניינו נופל בגדר הוראות סעיף 7(3) לחוק הפיצויים ונשללה זכאותו לפיצויים בגין התאונה.
...
סוף דבר
במקרה שלפני, הגעתי לכלל מסקנה שבמועד התאונה התובע החזיק רישיון נהיגה בר תוקף ולפיכך, עניינו אינו נופל בגדר סעיף 7(3) לחוק הפיצויים.
זאת ועוד, מעבר לנדרש הגעתי למסקנה כי הנתבעת 1 הפרה את חובותיה כלפי התובע בכך שלא יידעה אותו אודות התיקונים בחקיקה.
בנסיבות האמורות, חובה על הנתבעת 1 להעמיד לתובע כיסוי ביטוחי לאירוע התאונה ולפצות אותו על נזקי הגוף שנגרמו לו.
משהגעתי למסקנה זו, הנני מורה על דחיית התביעה כנגד הנתבעות 2 ו- 3 ובהתאמה מחייבת את הנתבעת 1 לשאת בהוצאות הנתבעות והתובע בסך של 6 אלף ₪ עבור כל אחת מהן בתוך 30 יום מקבלת עותק פסק הדין החלקי שיישלח על ידי המזכירות בדואר רשום + א.מ.
הצדדים יבהירו האם ישנן הסכמות ביחס למינוי מומחים לצורך קידומו של התיק , ככל הניתן בהודעה משותפת ובהעדר הסכמה, תינתן החלטה בקשר למינוי מומחים מטעם ביהמ"ש. נקבע לת.פ. ליום 1/9/16.