העובדות שאינן שנויות במחלוקת:
הצדדים הסכימו כי התובע, יליד 24/12/67 , נפגע בתאונת דרכים ביום ה- 1/3/12 (להלן: "התאונה") וכי התאונה התרחשה בדרכו חזרה מעבודתו, כמנהל איזור בחברת "יינות ביתן", בעת שהתובע נהג ברכב המעביד ומשכך המדובר בתאונת עבודה, אשר הוכרה כאמור כתאונת עבודה ע"י המל"ל.
החבות לפצוי התובע בגין פגיעותיו בתאונה חלה על הנתבעת מכוח פוליסת ביטוח חובה שמספרה, 76049303/12.
סעיף 331 לחוק הביטוח הלאומי קובע:
היה המקרה שחייב את המוסד לשלם גמלה לפי חוק זה משמש גם עילה לחייב את המעביד, נוסף לצד שלישי, לשלם פיצויים לזכאי לגימלה לפי פקודת הנזיקין, לא יהיה הצד השלישי זכאי לתבוע מהמעביד להישתתף בתשלום הפיצויים שהצד השלישי חייב בו לפי סעיף 328(א), על אף הוראות סעיף 84 לפקודה האמורה, וסכום הפיצויים האמור יוקטן בסך שבו היה המעביד חייב כהשתתפות בתשלום הפיצויים אלולא הוראות סעיף זה.
ואילו סעיף 330 לחוק הביטוח הלאומי קובע:
"330. חלוקת פיצויים מצד שלישי
...
נאמר שם כך (ההדגשות אינן במקור, א.ל.):
"[...] רואים אנו, כי זכותו של הניזוק לקבל 25% מגובה הפיצויים קשורה בזכות המוסד לחזור על צד שלישי, שהוא האחראי על פי דין לפצות את הניזוק. רק אם עומדת למוסד זכות חזרה כאמור, זכאי הניזוק להנות מ- 25% פיצוי, על אף שניכוי גמלאות המל"ל במלואן מסכום הפיצויים היה מותיר בידיו סכום קטן יותר, אם בכלל".
ובהמשך:
"בית המשפט קבע בפרשת אלגריסי, שתחולתו של סעיף 82(ג) משתרעת גם על הסיטואציה של תאונה עצמית. הודגש שם, שבמקרה של נהיגת העובד ברכה אשר המעביד התיר לו את השימוש בו, על המעביד החובה לדאוג לביטוח הרכב, וכי על ידי תשלום הפרמיה המעביד יוצא ידי חובתו. מכאן הזיקה בין זכותו של הנפגע לפיצויים עקב תאונה עצמית, לבין בעל הרכב מתיר השימוש שהוא גם המעביד. האחרון שילם לא רק את פרמיית ביטוח הרכב כדי ליצור מקור לפיצוי לעובד הנוהג ברכב, אלא גם את דמי הביטוח הלאומי כדי להקנות לעובד זכות לגמלה. בתאונה עצמית העובד הנפגע זכאי לפיצוי מהמבטח (ולא מהמעביד) על פי הביטוח האישי שנעשה במסגרת הפוליסה אשר באה לכסות תביעות לפי חוק הפיצויים. אך החובה לדאוג לקיום ביטוח כזה היא על המעביד בעל הרכב ומתיר השימוש ברכב, ובשל חובה זו המוטלת על המעביד, יש לראות – לצורך סעיפים 82(א) ו – 82(ג) – את העובד אשר השתמש ברכב ונפגע, כזכאי לפיצויים מהמעביד בעל הרכב. מכאן המסקנה, שגם בביטוח האישי אין למל"ל זכות חזרה על המבטח שאצלו ביטח המעביד בעל הרכב את רכבו ולנפגע בתאונה כזו אין עילה לתבוע 25% מהפיצויים לפי סעיף 152 לחוק הביטוח הלאומי (כיום – 330)".
ב- רע"א 686/97 נפסק כי העיקרון הבסיסי , שאין חולק עליו, הוא כי אדם הנפגע בתאונה, זכאי לפיצוי מהמזיק כדי מלוא הנזק שנגרם לו על ידי אותו מזיק ולא יותר מכך, ואילו המזיק, מצדו, חייב לשלם את מלוא סכום הנזק שלו גרם, ולא מעבר לכך.
בע"א 1896/15, פלוני נגד כמיל ג'ועיה, אשר התייחס לעניין זה רק לאחרונה נקבע כי ף
"...על מנת לתמרץ את הניזוק להגיש במצב כזה תביעה נגד המזיק, קבע המחוקק בונוס בשיעור של 25% לניזוק", וציטט מדברי הכנסת, מפי יו"ר ועדת העבודה, ח"כ ברעם, אשר טען כי: "... עד כה היו מקרים שנפגע אשר דרש דמי נזיקין רשאי היה המוסד לביטוח לאומי לנכות מדמי הנזיקין את כל מאת האחוזים. המל"ל בא לכלל מסקנה... שצריך לאפשר לנפגע לקבל 20% מדמי הנזיקין. הדבר נבע משתי סיבות: ראשית, כדי לעורר את הנפגע שיהיה מעוניין להגיש תביעת נזיקין, ושנית, גם משום שהמוסד לביטוח לאומי התעצם והתחשל מבחינה אקטוארית...".
המל"ל, כך עולה, אינו יכול לחזור אל המעביד או אל המבטח שלו, מהטעם שהמעביד שילם ממילא את דמי הביטוח הלאומי, והביטוח הלאומי לצורך העניין מבטח את המעביד ולפיכך אין מקום לגבות ממנו סכומים נוספים באמצעות ביטוח אחר ששולם על ידו.
סוף דבר
נוכח זאת - דין התביעה, בסוגייה שהוצבה לפתחי, להידחות.