בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב
ב"ל 46031-02-21
27 דצמבר 2022
לפני:
כב' השופטת אסנת רובוביץ - ברכש
נציג ציבור (עובדים) גב' הלן הרמור
התובע
מאיר מסיקה
ע"י ב"כ: עו"ד אבי רביב
הנתבעים
1. המוסד לביטוח לאומי
ע"י ב"כ: עו"ד אליאור עמר
פסק דין
מנגד לטענת הנתבע, תאונת הדרכים בה היה מעורב התובע התרחשה עת ערך האחרון סידורים אישיים שאינם חלק מעבודתו ואינם תוך כדי ועקב עבודתו.
בדב"ע (ארצי) לב/0-91 עמרם מדינה – המוסד לביטוח לאומי, [פורסם בנבו] פד"ע ד' 3 (11.9.72) נקבע כי: "את טענת בא-כוח המערער כי יש למוד את הסטיה, אם סטיה של ממש היא, לפי היחס שבין אורך הדרך ומידת הסטיה ממנה (סעיף 3 שבחלק I דלעיל), אין לקבל במלואה ואין לדחות במלואה. אותו יחס מרחקים יכול וישקול, אך לא יקבע. ייתכן מקרה שבו אף סטיה של קלומטר אחד מדרך שאורכה 10 ק"מ לא תהא סטיה של ממש, עת סוטים לבית-המלאכה הקרוב ביותר על-מנת לתקן תקר בצמיג, וייתכן מקרה שבו סטיה של חצי קלומטר מהדרך שאורכה 20 ק"מ תהא סטיה של ממש, עת סוטים לבית-מלאכה על-מנת להזמין רהיט לבית. בקביעת השאלה אם הסטיה היתה 'סטיה של ממש', יכול ותובא, איפוא, בחשבון מידת הסטיה יחסית לדרך, אך תמיד תשקול מהות הסטיה ומטרתה".
יפים לעניינו דברי בית הדין הארצי בתיק עב"ל 32733-09-13 מלל נ' יהודית כהן מיום 17.7.14, בו נפסק כמצוטט: "משנדרש בית הדין לשאלה האם סטיה של 1 ק"מ עד למקום התאונה, עת נסע העובד לכיוון בית חברו, מהוה סטיה של ממש אם לאו, קבע בית הדין כי מדובר בסטיה של ממש, שכן "במקרה שלנו לא הוכח קשר בין הסעת העובד ובין עבודתו של המערער, שיצדיק לראות בתאונה תאונה הקשורה בעבודה...גם בית המשפט העליון קבע בסוגיה דומה, בקשר לסעיף 1א' לחוק הנכים (תגמולים ושקום), תשי"ט – 1951 [נוסח משולב], כי "סטייה של ממש" היא פונקציה של זמן, מרחק ומטרה או מניע.
מנגד, עיון בתצהירו של התובע ( ר' סעיף 6 לתצהירו) וביומנו של התובע שצורף לתצהירו ( נספח 4) מעלה כי ביום 3.7.19, 4 ימים לפני מועד התאונה, התובע קיים פגישה רשמית ב"חוד ומתכות" משכך לא ברור מדוע התובע נידרש לבצע פגישה עם מעסיק זה במועד כה סמוך .
מעבר לאמור, שוכנענו כי הנסיעה של התובע לקחת את אחותו מבית העלמין היא למעשה נסיעה בעלת מטרה נפרדת כפי שנפסק בעב"ל 39853-12-15 איילת מזרחי נ' המל"ל (5.2.18) שם נפסק: "חשיבותו של מבחן זה היא בעיקר במקרים בהם בנסיעה ( או בהליכה) בדרך המקובלת, היה מעורב יעד נוסף אליו הגיע העובד או אליו תיכנן העובד להגיע. במקרים שכאלה מבחן המטרה מסייע לבחון האם עסקינן ב"נסיעה" ( או הליכה) אחת מהמעון לעבודה ( או להיפך)) שחלה בה "סטיה" או הפסקה" או שמא מדובר בשתי ניסעות: מהמעון ליד האחר ולאחר מכן מהיעד האחר למעון ( או מהעבודה ליעד אחר ולאחר מכן מהיעד האחר למעון).
...
שוכנענו כי סטית התובע מ"הדרך המקובלת" והורדת אחות התובע לבית קברות המרוחק מספר קילומטרים ממקום המפגש הבא של התובע, ניתקה את התאונה שבה היתה מעורבת מההקשר של העבודה, ולכן לא מוצדק לראותה כתאונה שהיא תוצאה של העבודה.
עוד שוכנענו כי נסיעת התובע לצורך הבאת אחותו לבית קברות לא היתה "למטרה הכרוכה במילוי חובותיו של המבוטח כלפי מעבידו, ..." ומשבמועד התאונה התובע טרם הספיק "לתקן" את הסטיה מהדרך המקובלת בדרך של חזרה לתוואי של הדרך המקובלת, הרי שאין היא חוסה תחת ההרחבה של סעיף 80(1) לחוק.
אשר על כן אין מנוס אלא לדחות את התביעה.