דברים שנכתבו בעיניין זה על ידי המלומד מיכאיל קרייני לפני כשני עשורים, מקבלים משנה תוקף בימים אלה:
"אי אפשר להיתעלם מכך שתנאי המודרנה אכן מקלים מאוד על נהולה של היתדיינות גם אם המתדיין נמצא רחוק ממדינת הפורום. כיום ניתן לקבל עדות באמצעות שידור לווייני ישיר אל תוך אולם בית המשפט, יהיה מקום המצאו של העד אשר יהיה; אפשר לסרוק מסמכים לקובצי מחשב ולהעבירם בעלות זניחה באמצעות האנטרנט; אמצעי תיקשורת אחרים – כגון הטלפון – מאפשרים לבעלי דין להתייעץ עם פרקליטיהם שבמדינת הפורום ,ובמידת הצורך הם גם יכולים לנסוע לשם בלי שתוטל עליהם מעמסה מיוחדת. ניתן אף לומר בביטחה שעם הזמן ילכו אמצעי התחבורה והתקשורת וישתכללו, וההתדיינות הרחוקה תהיה נוחה יותר".
לפיכך הציע המחבר להדגיש את השיקולים הבאים:
"א. זהותו של דין העניין (LEX CAUSAE) וההכבדה שהוא יטיל על בעלי הדין ועל בית המשפט כתוצאה מהוכחתו ומהפעלתו הלכה למעשה. ב. האנטרס הרגולטורי של הפורום המקומי או של הפורום הזר להסדיר את מערכת היחסים העומדת ביסוד הסיכסוך, בהיתחשב (1) במקום ארוע המעשה או המחדל (2) בזהות התובע כתושב מקומי או אזרח (3) בזהות הנתבע כאזרח או כתושב מקומי. ג. מידת האפקטיביות של פסק הדין [...] ד. האפשרות לצרף בפורום אחד את כלל הצדדים הקשורים בסכסוך, כך שבהתדיינות אחת ניתן יהיה ליישב את המחלוקת בכללותה. ה. האנטרס להביא להכרעה מהירה בסכסוך אם אחד הפורומים המוצעים לדיון ההיתדיינות עלולה להתמשך זמן ארוך למדיי. ו. היכולת והאמצעים העומדים לרשות בעלי הדין לממן את ההיתדיינות הפרספקטיבית בכל פורום, גם אם יחסית היא נוחה יותר מבחינת תנאי התחבורה והתקשורת".
[מיכאיל קרייני "שקולי הפורום הנאות: מסעם אל תום האלף השני ומעבר לו הרהורים ומחשבות בעקבות פסק דין הגבס נ' The Lockformer" מחקרי משפט יט, 100-99 (תשס"ב – 2002)]
בעיניין תיקו נקבע:
"עם השנים ונוכח מיגוון אמצעי הקומוניקציה ודרכי התנועה העומדים לרשותנו במציאות המודרנית, כמו גם הסתעפות קשרי המסחר בזירה הבינלאומית, איבדה דוקטרינת הפורום הבלתי נאות לא מעט מכוחה [...] יחד עם זאת אין מדובר בדוקטרינה שאבד עליה הכלח ונראה כי מקום שבו מתבקש אחד הפורומים המתחרים להרחיב את סמכותו ולהחילה על נתבע שאינו נמצא בישראל, מן הראוי לגלות יתר נכונות להטיות אוזן לטענות המועלות על ידי הנתבע בעיניין נאותות הפורום".
כפי ששנינו, התביעה דנן אינה תביעה טורדנית או תביעת סרק.
מפאת חשיבותה לענייננו, נביאה כלשונה:
"הינה כי כן, אין חולק כי גם בדל"ת אמותיו של סעיף 6 לחוק הבוררות, שיקול הדעת אינו ניטל מבית המשפט בבואו להכריע בבקשה לעיכוב הליכים. כפי שציינה השופטת פרוקצ'יה בעיניין טבע, מסקנה זו מתיישבת עם אופן נסוחו של החוק. זאת, שהרי לפי סעיף 6, מקום בו מדובר בהסכם הכפוף לאמנה בינלאומית, על בית המשפט להשתמש בסמכותו 'לפי סעיף 5 בהתאם לאותן הוראות ובכפוף להן'. בכך הכפיף המחוקק את הוראות סעיף 6 להוראותיו של סעיף 5. ובמילים אחרות, המחוקק לא קבע כי בית המשפט יפעיל את סמכותו לפי סעיף 5(א) לחוק (בו מעוגנת סמכותו של בית המשפט לעכב הליכים), אלא לפי סעיף 5 בכללותו. ממילא, לא נשלל תוקפו של סעיף 5(ג) לחוק, המאפשר לבית המשפט להמנע מעיכוב ההליך אם מצא "טעם מיוחד" לכך.
...
סיכומו של דבר – לצורך הבקשה שלפניי שוכנעתי כי קיימים טעמים מיוחדים שמצדיקים את דחיית בקשת אייבר לעיכוב ההליכים:
אינטרס ציבורי בבירור התביעה בבית המשפט, חלף התדיינות חסויה בבוררות בינלאומית;
קיומן של טענות מרמה ברף גבוה (שאף היו בסיס להרשעה בפלילים);
נחיצות דיונית ונחיצות מהותית בקיום הליך אחוד בבית המשפט, חלף פיצול בלתי סביר בין ההליך דנן לבין הליך הבוררות;
סתירה מהותית באשר לתניות בוררות מקבילות שחלות, אם בכלל, על המחלוקת.
אני דוחה אפוא את בקשת אייבר לעיכוב ההליכים בעניינו.
לנוכח התוצאה אליה הגעתי במסגרתה ניתן היתר המצאה אל מחוץ לתחום ונדחתה בקשת אייבר לעיכוב ההליכים מחמת תניית בוררות, בשים לב לכך שנערך דיון במעמד הצדדים, ובהתחשב בהיקף הטיעון בכתב ובעל-פה, אני מחייב את אייבר בשכ"ט ב"כ התובעת בסך 15,000 ₪.