יתר על כן, טענת הנתבע לפיה התובעת לא העבירה את המסמכים הרפואיים בזמן אמת, אינה עולה בקנה אחד עם מיסמך החלטת רופא המוסד מיום 31.1.19 (ר' נספח 10 לתע"צ מטעם הנתבע) ממנו עולה כי בחן את המסמכים הרפואיים וכן צויין במסמך זה כי "הנ"ל תבע גימלה להבטחת הכנסה בעילת העידר כושר לעבודה בשל מחלה."
ערים אנו לטענת הנתבע כי התובעת העידה כי עבדה בזמן שהיתה במחלה במסגרת עדותה, אולם לאחר שנשאלה במסגרת חקירתה בשנית על כך הבהירה את תשובתה והסברי התובעת מקובלים על בית הדין:
" ...הייתי בחופש מחלה, עזבתי את העבודה באוגוסט 2018, עבדתי בחברת גשר. בחופש מחלה לא עבדתי, אבל עדיין מחשבתי (צ.ל נחשבתי א.ר.ב) עובדת במקום העבודה ולא פוטרתי... ש: האם קיבלת שכר מהמעסיק בתקופה שהיו לך ימי מחלה? ת: לא. קבלתי הבטחת הכנסה. לא קבלתי פעמיים. לא קבלתי שכר בתקופה בה הייתי חולה. קבלתי הבטחת הכנסה.." (ר' עמ' 3 שורות 4-16).
מעבר לאמור, סעיף 14א לחוק הבטחת הכנסה שכותרתו "זכאי לגימלה שיצא את ישראל", אשר התווסף במסגרת תיקון 16 לחוק, קובע:
(א) לא תשולם לזכאי שיצא את ישראל גמלה בעד חודש קלנדרי, אם שהה מחוץ לישראל בכל הימים שבאותו חודש.
יפים לעניינו דברי בית הדין הארצי בעב"ל 35137-05-12 מחמוד חמאד - המל"ל (21.9.15) שם נפסק כי:
"יתכן שמחוסר עבודה, כמו אדם עובד, יבקש לצאת את ישראל.... אין מדובר בבקשה או בשאיפה החורגת מגבול הסביר. כמובן שניתן להעלות על הדעת צרכים סבירים נוספים. על רקע זה, לא בכדי ראה המחוקק לתקן את סעיף 14 א' ולהרחיב בגדריו, במקרה של זכאי שאינו בגין העבודה, את מספר הפעמים שבהן יציאה מישראל לא תיפגע בזכאות. לפיכך, במקרה של מחוסר עבודה, יציאה אחת לשנה את ישראל, מתוך בחירה- היינו, שלא בנסיבות של כורח, וכל עוד מיתקיים יתר תנאי הזכאות (למשל התייצבות בלישכת התעסוקה) היא חריגה סבירה מעקרון הטריטוריאליות. סעיף 14 א' מאפשר חריגה זו. סעיף 14 א' גם אינו בוחן את טעם הנסיעה... ועתה נשוב להסדר של הוראת סעיף 14 א' לחוק, ההסדר הקבוע בסעיף זה מאפשר יציאה נוספת לחו"ל גם מעבר לפעם אחת בשנה קלנדרית, כאשר היציאה נובעת מכורח- קבלת טפול רפואי.. ברור שבמקרה זה, אך מתבקש הוא כי הסטייה מהעקרון הטריטורילאליות לא תביא לשלילת גמלת הקיום. אמנם סעיף 14 א(ד) לחוק כולל "רשימה סגורה" של מקרים שבהם יציאה לחו"ל מתוך כורח לא תיפגע בזכאות, אך רשימה זו הורחבה בפסיקה למקרים מיוחדים שבהם הכורח הביא את הזכאי לגימלה לצאת אל מחוץ לישראל.
"
ערה אני לטענה החדשה של הנתבע לפיה היה צורך באישור קופת חולים עובר לנסיעה, עם זאת לא שוכנענו כי יש בכך כדי להביא לקבלת גרסת הנתבע לשלילה גמלה, שעה שמדובר בנסיעתה הראשונה של התובעת ושעה שטענת הנתבע בנידון רלוואנטית רק למצב של נסיעה שניה לחו"ל. מעבר לאמור, שוכנענו כי בכל מקרה שעה שהוכח שנסיעתה של התובעת נעשתה בשל הצורך לטפל בשינייה וזאת בשל הפער בין מחיר הטיפול בארץ לעומת זה של חו"ל, הרי שמדובר בנסיבות חריגות שבכל מקרה אין בהם לטעמינו כדי לשלול גמלת הבטחת הכנסה.
...
לאור הלכה חד-משמעית זו, ובשים לב לכך שהמוסד לא טען בכתב הגנתו או בשום שלב בהמשך ההתדיינות, וממילא גם לא הוכיח, כי ביצע לתובעת שימוע קודם להחלטתו ליצור לה חוב, הרי שדין תביעת התובעת להתקבל גם בהיבט זה, שעה שטענת התובעת להסתמכות על כספים אלו לא נסתרה ושעה שלא שוכנענו כי התובעת פעלה בחוסר תום לב כלשהו (לשלילת גמלת הבטחת הכנסה כפגיעה בזכות לקיום אנושי בכבוד, ראו: בג"ץ 10662/04 חסן - המוסד לביטוח לאומי (28.2.12)).
סיכום
משכך שוכנע בית הדין כי יש לקבל את תביעת התובעת שעה שהתובע הרימה את הנטל להוכיח את זכאותה לגמלת הבטחת הכנסה כפי שפורט לעיל, ומנגד לא שוכנענו כי השלילה הרטרואקטיבית נעשתה כדין.
משכך התביעה מתקבלת.