בסעיף 2(א) לחוק הבטחת הכנסה נקבע כי "תושב ישראל שמלאו לו 25 שנים זכאי לגמלה, בכפוף להוראות חוק זה, כל עוד מיתקיים בו אחד מתנאים אלה". בפיסקה (8) לסעיף 2(א) לחוק נקבע כי זכאי לגימלת הבטחת הכנסה מי ש- "הוא עובד שירות בעבודה ציבורית לפי סימן ב'1 לפרק ו' של חוק העונשין, תשל"ז-1977".
בסעיף 3(4) לחוק הבטחת הכנסה נקבע כי "תלמיד הלומד במוסד שקבע השר בתקנות ובתנאים שקבע" לא יהא זכאי לגימלת הבטחת הכנסה.
בעיניין לורן פלסטר [עב"ל (ארצי) 17424-08-14 המוסד לביטוח לאומי – לורן פלסטר (7.9.2015)] נדון עניינו של סטודנט שהיה רשום כסטודנט לתואר ראשון באוניברסיטת בר אילן שנידון לעבודות שירות; הסטודנט לא הפסיק את לימודיו עם תחילת ריצוין של עבודות השרות שהוטלו עליו אלא המשיך בהם, ובשני סמסטרים רצופים שחלו בתקופה לגביה עתר לקבלת גמלת הבטחת הכנסה – השלים את מחויבויותיו לתואר בלמידתם של מספר קורסים, במשך 8 שעות בשבוע.
כמו כן, ספק אם יש שוני רלוואנטי בין נסיבותיו של זכאי להבטחת הכנסה עקב העובדה שהוא עוסק בטיפול בהוריו החולים, הזכאי לגימלת הבטחת הכנסה אם הוא לומד ב"מוסד" כמשמעו בתקנה 6(א)(5) בשעות הערב בתנאים שנקבעו בתקנה, לבין נסיבותיו של זכאי להבטחת הכנסה המרצה עבודות שירות, שזכאותו לגימלת הבטחת הכנסה נשללת אם הוא לומד ב"מוסד" לרבות "מוסד" כמשמעו בתקנה 6 (א)(5) לתקנות.
...
המערער טען כי בשל עבודות השירות נרשם ללימודים בקורס ערב ולא לקורס בוקר המקביל, שבו משך הלימודים הוא 10 חודשים בלבד, והיה על בית הדין האזורי ליתן משקל לעובדה זו; בסופו של דבר המערער למד בקורס פרק זמן קצר משנה; פרשנות תכליתית של הוראות חוק הבטחת הכנסה והוראה מפורשת בחוק – סעיף 2(8) לחוק - מקנה זכאות להבטחת הכנסה; עבודות השירות שביצע המערער בבית חולים רמב"ם היו כרוכות בעבודה פיזית במשרה מלאה בת שמונה שעות, והוא לא יכול היה לעבוד בעבודה נוספת.
הכרעה:
לאחר בחינת טענות הצדדים וכלל החומר שבתיק הגענו לכלל מסקנה כי נוכח ההוראות המפורשות של חוק הבטחת הכנסה והתקנות, ומשהמערער טען לפרשנות הוראות החוק והתקנות, ולא העלה טענה בנוגע לתוקף התקנות, אין מנוס מלדחות את הערעור.
סוף דבר – נוכח הוראות החוק והתקנות, ונוכח העובדה שבהליך זה לא הועלו טענות כנגד תוקפו של ההסדר שנקבע בתקנות – הערעור נדחה.
עם זאת, מהטעמים שפורטו לעיל, אנו סבורים כי מן הראוי שתיבחן האפשרות לשנות את ההסדר שנקבע בתקנות, כך שהחריג שקבוע בתקנה 6(ב)(2), הן לגבי לימודים ב"מוסד" בכלל ולמצער לגבי לימודים ב"מוסד" כאמור בתקנה 6(א)(5) יחול גם על מי שמרצה עבודות שירות.
נוכח האמור, אנו מורים כי העתק מפסק הדין יועבר ליועץ המשפטי למוסד לביטוח לאומי, ליועץ המשפטי לממשלה וליועץ המשפטי של משרד הרווחה.