בהחלטה נדחתה בקשת המערערת (להלן – גב' כרמון) לביטול הליכי פינוי דירה, שננקטו נגדה בתיק ההוצל"פ.
עניינו של תיק ההוצל"פ הוא מימוש משכנתא הרובצת על הדירה.
גב' כרמון מבקשת לבצע מכר פקטבי, שמטרתו נישולם של הנושים האחרים מזכויותיהם ופגיעה בשכר טירחתו של כונס הנכסים, הפועל בתיק ההוצל"פ כשבע שנים.
הבסיס הנורמאטיבי לבצוע מכר עצמי קבוע בסעיף 81ב1(ב)(3) לחוק ההוצאה לפועל התשכ"ז-1967 (להלן – החוק), שם נקבע:
"החייב רשאי להודיע לרשם ההוצאה לפועל, בתוך 20 ימים מיום המצאת האזהרה כאמור בסעיף 7, על רצונו למכור בעצמו את דירת המגורים, לצורך פרעון מלוא חוב ההלוואה; הודיע החייב כאמור, יורה רשם ההוצאה לפועל על עיכוב הליכי ביצוע המשכנתה לתקופה של 90 ימים מיום קבלת ההודעה, ובילבד שהחייב הבטיח את פרעון מלוא חוב ההלוואה מהתמורה שתתקבל בעד המכירה, לפי הוראות רשם ההוצאה לפועל; לא תמכר דירת מגורים לפי פסקה זו אלא לאחר שרשם ההוצאה לפועל אישר את המכירה".
מטרת החוק נועדה להגן על ציבור נוטלי המשכנתאות מפני מימוש לא מידתי ונחפז של המשכנתא, באופן שעלול להותירם ללא קורת גג (ראו האמור ברע"א 6517/13, בארי נ' עו"ד גולדבלט לוי, טרם פורסם).
בעיניין זה ראה האמור ברע"א 8233/08, כובשי נ' עו"ד שוורץ, טרם פורסם:
"כונס הנכסים משמש פקיד בית המשפט ((Officer of the Court, והוא פועל באובייקטיביות בשמו, כזרועו הארוכה של בית המשפט ושל ראש ההוצאה לפועל, במטרה לקדם את האינטרסים של כלל הנושים-הזוכים".
אם יאושר המכר העצמי, באופן שכספי המכירה יועברו רק לנושה אחד מיני רבים, יהיה בכך קפוח של זכויות יתר הנושים ופגיעה במהות מינויו של כונס הנכסים כמי שאמון על קידום האינטרסים של כלל הנושים, שלשם גביית חובם הוטלו עיקולים על הדירה.
...
אין בידי לקבל טענות אלו.
בנסיבות העניין, דין טענות המערערת לביטול החלטת רשמת ההוצל"פ בגין אי המצאה כדין, להידחות.
שם נדחתה בקשת רשות הערעור, בהתאם לבקשת המערערת, ואין באמור בפרוטוקול הדיון ובהחלטה כדי להצביע על נימוק, שיש בו כדי להביא לקבלת הערעור בתיק זה.
בנסיבות העניין, פטור אני מלדון בבקשה לצירוף המסמכים, כאשר אין בצירופם של המסמכים כדי לשנות דבר, כך שגם אם תותר הגשת המסמכים לא תשתנה המסקנה אליה הגעתי בפסק דין זה.
סיכום
הערעור נדחה.