ביום 16.5.23 הגישו כונסי הנכסים בקשה לפסיקת שכרם בסך של כ-5.3 מלש"ח, בגין טפול במקרקעין, ששווים מוערך על ידי השמאי אבנר גרון בסכום של כ-132 מלש"ח. מקצת מב"כ הצדדים הגישו היתנגדותם לפסיקת שכר טירחה בסכום זה. מכל מקום, טרם ניתנה החלטתי בעיניין שכר הטירחה.
כן נטען כי ביטול פסק הדין יגרום לפגיעה בכלל הצדדים להליך (כאשר ענייננו בלמעלה מ-100 צדדים להליך) ובזכויות שעומדות על סדרי גודל של עשרות מיליוני ₪, למצער, אלפי שעות עבודה של עורכי הדין, שכר טירחתם של עורכי הדין וכונסי הכנסים, שכר טירחה של גורמים מקצועיים שונים ועוד.
בהקשר זה אפנה לפסק דינו של כב' השופט יהושע מצא, בע"א 5000/92, יהושע בן ציון נ' אוריאל גורני, פ"ד מח(1), 830, הקובע את הכללים המנחים לעניין ביטול פסקי דין:
"שתיים הן, כידוע, העילות האפשריות לביטול החלטה שניתנה במעמד צד אחד: ביטול מתוך חובת הצדק ובטול מכוח שיקול-דעתו של בית המשפט. מקום בו החליט בית המשפט בהעדרו של מבקש הביטול אף שלא היה רשאי להחליט בהעדרו, כגון שהמבקש לא הוזמן, קמה למבקש עילת ביטול מתוך חובת הצדק. הפגם שנפל בהליך, בשל מתן ההחלטה במעמד צד אחד, מהוה עילה מספקת לביטול ההחלטה; ובכגון דא אין בית המשפט רשאי לשקול אם ההחלטה שניתנה הנה נכונה, לגופו של עניין, אם לאו.... שונים פני הדברים מקום שבית המשפט מתבקש לבטל החלטה שניתנה במעמד צד אחד, אף שבעצם קיום הדיון בהעדרו של המבקש לא נפל פגם, כגון שהמבקש לא התייצב לדיון אף שהוזמן. במקרה כגון זה נתון דבר הביטול לשיקול-דעתו של בית המשפט. בבואו להפעיל את שיקול-דעתו, אם להענות לבקשת הביטול אם לאו, יבדוק בית המשפט וישקול, לא רק אם יש בפי המבקש טעם להצדקת העדרותו מן הדיון שהתקיים, אלא גם – ובעיקר אם, לגופו של עניין, עשוי הביטול להצמיח לו תועלת; לאמור, אם שמיעת עמדתו בנושא המחלוקת אכן עשויה להוביל את בית המשפט למתן החלטה שונה מזו שניתנה".
עוד אפנה להחלטתה של כב' השופטת אילה פרוקצ'יה ברע"א 1643/00, פנינת טל השקעות ובנייה בע"מ נ. פקיד שומה – ירושלים, פ"ד נה(4) 198 (22.5.01, עמ' 202, פסקה 5 לפסק הדין) כדלקמן:
"מעבר לכל אלה, יש לזכור כי הזכות לביטול פסק-דין שניתן על-פי צד אחד – אילו ניתן לבקשת המבקשת – נחשבת כיום כזכות בעלת ממד חוקתי, הנגזרת מזכות הגישה לבית-המשפט. מכוח זכות זו עשוי בית-המשפט לבטל פסק שניתן במעמד צד אחד, בין מנימוקים אובייקטיביים ובין מנימוקים סובייקטיביים, העשויים, בראייה כוללת, להצדיק את ביטול הפסק...".
כן אפנה להחלטתו של כב' השופט ניל הנדל, ברע"א 2630/18, פלונית נ' פלוני ואח' (5.9.18) שקובע (בפיסקה 2) את הדברים הבאים:
"דומה כי ישנן נסיבות מיוחדות בהן ראוי להעניק לבעל דין היזדמנות נוספת להגיב לתביעה המוגשת כנגדו.... השני מתרכז בהעדפה העקרונית לכך ששני הצדדים יציגו את טענותיהם בפני הערכאות השיפוטיות. ככלל, זו דרך המלך. כבר נקבע כי "ניהול ההליך השפוטי תוך מתן אפשרות לשני הצדדים לשטוח את טענותיהם בפני בית המשפט לגופם של דברים, הוא לעולם המהלך המועדף ואילו סיום ההליך בלא לקיים דיון לעיצומו של עניין, למשל על דרך של מתן פסק דין בהיעדר הגנה, הוא מהלך דיוני יוצא דופן 'המביא עמו הכרעה שיפוטית לגופה של תביעה במעמד צד אחד, ובלא שנשמע הצד האחר'"
לא איחזור ואמנה כרוכל את שלל ההלכות שבמסגרתן ראו בתי המשפט את זכות הגישה לערכאות כזכות יסוד וממילא הקלו בגישה לביטול פסקי דין שניתנו ללא הגנה.
בהקשר זה יוער כי עניינו של מותב זה לירד לחקר האמת ועורכי הדין לא סייעו בידי המותב לממש פררוגטיבה זו. עוד בשולי עניין זה נתתי דעתי גם לכך שהתובעים הגיעו להסכמה עם מר חנן כבירי לביטול פסק הדין שניתן בעיניינו, כמפורט לעיל, אולם הם עומדים על כך שפסק הדין שניתן כנגד המנוח בהליך שהחל לאחר פטירתו ייוותר על כנו.
...
עניינה של החלטתי זו בבקשת יורשי נתבע שהלך לעולמו עובר להגשת כתב התביעה בהליך של פירוק שיתוף, להורות על ביטול פסק דין שניתן בעניינו של הנתבע המנוח או להורות על מחיקתו מההליך.
בנסיבות העניין אני מורה על מחיקתו של הנתבע 75 מההליך.
משכך, אני מורה על מחיקת הערת האזהרה על זכויותיו של המנוח בלשכת רישום המקרקעין.
כמו כן אני מורה לתובעים לצרף את המבקשים כצד להליך.