מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שיתוף בנכסים על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2024 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

עם פקיעת נשואי הצדדים עקב גירושין ו/או עם פרידתם ו/או עם מותו של אחד מבני הזוג חס וחלילה על נכסי כל אחד מבני הזוג יחולו ההוראות הבאות: למעט נכסים המוצאים ע"פ הסכם זה מתחולת הסדר איזון המשאבים על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג- 1973 (להלן :"חוק יחסי הממון") על יחסי הממון בין צד א' וצד ב' יחול הסדר איזון המשאבים המצוי בפרק השני לחוק יחסי ממון (להלן: "ההסדר") על כל שלביו וחלקיו, כל זאת בכפוף לאמור בהסכם זה. מוסכם במפורש בין הצדדים כי כל הנכסים שהיו בבעלותם של מי מבני הזוג ערב נישואיהם, ו/או הזכויות שיש למי מהם בנכסים כלשהם ו/או זכויות כלפי צדדים שלישיים כשלהם ערב נישואיהם, וכן נכסים או זכויות שהם עתידים לקבל בירושה או במתנה במהלך נישואיהם, יישארו בבעלותו הבלעדית של בן הזוג שאותם נכסים שייכים לו, ו/או שקיבלם, וייחשבו לצורכי ההסדר על פי חוק יחסי ממון כנכסים שאין לאזן את שוויים.
כפי שהבהיר התובע בעדותו (ראו למשל בעמ' 37 שורות 8 – 10 וכן בעמ' 39 לפרוטוקול) מדובר בהסכם אשר בעקרו מגן על נכסיהם החיצוניים של הצדדים שניהם כמו גם על פירותיהם (סעיפים 3ג'- ו' להסכם); בהסכם אשר קובע מנגנון של שתוף קינייני של ממש, ולא רק שתוף אובליגאטורי דחוי כבסעיף 5 לחוק יחסי ממון, בנכסים שירכשו במהלך חיי השתוף (סעיף 7 להסכם); ואף מאפשר לכל אחד מן הצדדים להוכיח השקעה מנכסים משותפים בנכס שאינו בר איזון ככל שנמכר (הסיפא לסעיף 4ב' להסכם).
...
התובע טוען לבקיעים בגרסתה של הנתבעת בכל הנוגע למניעיה לכריתת ההסכם, כפי שהתברר בעדותה ; מבהיר כי לא הוכח כל אינטרס זר מצד עורך הדין או הנוטריון שאימת את ההסכם ; טוען כי הרקע לכריתת ההסכם היה הרצון לבצע הפרדה רכושית בין היתר לאור ההסכם המשפחתי אצל התובע בדבר החרגת נכסי החברה מצד כל בת זוג של איזה מבני המשפחה, רצון שהיה מקובל על הצדדים שניהם וכך גם הוסבר לעורך הדין שערך את ההסכם ; כי הנתבעת, אדם אינטיליגנטי שחפצה בכל מאודה להינשא לתובע, ידעה היטב על מה היא חותמת וכי עדותו של הנוטריון מחזקת מסקנה זו ; וכי אין כל יסוד לטענה לפיה התובע כפה עליה לחתום על ההסכם.
עת בחרה הנתבעת להסכים להחרגת המניות מגדרי הנכסים ברי האיזון, כפי שכבר ציינתי לעיל, המסקנה המסתברת היא שבחרה אמנם לא ליהנות מן "הדבש" (קרי – עליית ערך המניה) אולם מנגד, לא לסבול מן "העוקץ" (קרי – ירידת שווי אפשרית, עד כדי סיכון פיננסי אישי הנובע מחיי הזוגיות עם התובע).
אנו רואים, אפוא, כי במקרה שלפני הן לשונו המפורשת של ההסכם והן הנסיבות העובדתיות כפי שהתבררו לפני (גם אלמלא היו הצדדים כורתים הסכם ממון ומאשרים אותו כדין) מובילים לדחיית טענת הנתבעת כי יש להכיר בהשבחה האקטיבית של המניות כנכס עצמאי בר איזון, וכך אני מורה.
סיכומו של דבר, איני מקבל את טענת התובע לעניין זה. טענה נוספת של הנתבעת בכתב ההגנה, בין היתר, היא כי במהלך השנים שיפצו הצדדים את ביתו של התובע בסכומים משמעותיים.
אולם הנסיון ללמוד משמו של קובץ ההסכם מסקנה בדבר הטיה מוקדמת של עורך דין לטובתו של צד אחד בלבד, מוקשה הוא עד מאד, בלשון המעטה.
המסקנה המתחייבת היא כי ההסכם הוא בר תוקף על כל חלקיו.
כפועל יוצא, על הפירוד הרכושי להתבצע לאורו תוך שעל הצדדים להפריד את נכסיהם המשותפים שווה בשווה, וכך אני מורה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

התובעת לא הוכיחה את התנאים לשיתוף בחובות לפי המשטר של חוק יחסי ממון בין בני זוג: היא לא הוכיחה ארוע "קריטי" בחיי הזוגיות של דב ומרתה (כמשמעותו בדינים אלה), והיא לא הוכיחה כי כספי ההלוואה שמשו לנכס משפחתי מובהק, מהסוג שעליו תחול חזקת השתוף אף לפני מועד התגבשות השתוף לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג.
עם זאת, "אין בתחולתו של הסדר איזון המשאבים על פי החוק כדי למנוע יצירת שתוף בנכס ספציפי מכוח הדין הכללי – דיני החוזים, דיני הקניין, דיני הנאמנות וכיו"ב... היינו במקרים שהייתה בהם כוונה מיוחדת של בני הזוג לשיתוף קינייני בנכס ספציפי.... " (שם, פס' 12): "...במשטר יחסי ממון לפי החוק, שתוף כללי של בני הזוג בחובות האישיים של בן זוג אחד – אַין. ברם, נושה יכול לעורר טענה של שתוף בחובות, אם הוּכחה כוונת שתוף ספציפי בנכס מסוים, או כוונה קונקרטית, מפורשת או משתמעת, לשיתוף בחובות. " (שם, פס' 16).
...
התביעה נדחית.
לקראת סיום אדגיש, למקרה שבסופו של דבר יוותר על כנו חיוב של דב כלפי התובעת בגין ההלוואות בהן עסקינן: אין בפסק דין זה הבעת דעה לכאן או לכאן בשאלה אם התובעת זכאית להיפרע בגין חיוב כזה כלפי דב, מנכסים הרשומים על שם מרתה, או על שמם של מרתה ודב יחד, כנכסים של דב. הקביעה בפסק דין זה מצומצמת לכך, שנדחית טענת התובעת לפיה מרתה חייבת לתובעת, חיוב אישי בדיני חיובים, בגין ההלוואות הללו.
התובעת תשלם לנתבע שכר טרחת עורך דין בסך של 35,500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

חריג לדחיית מועד גיבוש השותפות בין בני הזוג לפי משטר חוק יחסי ממון הוא כאשר קיימת כוונה ספציפית לשיתוף בנכס פלוני על פי הדין הכללי (ענין חדד, פס' 12), אולם גם זאת לא הוכיח הנתבע, ולו בקירוב.
...
הנתבע לא הביא בדל ראיה לטענה לפיה ישנו חרם על התובעת או כי כל הבכירים בתחום מזהירים שלא לקחת את הייצוג שלה, ועל כן הנני קובע כי גם אמיתות טענות עובדתיות אלה לא הוכחה בידיו.
מכאן שנדחית הגנת אמת הפרסום בענין הטענה בפרסום מס' 3 לפיה מדובר במועדון חשפנות של "אמיתי ואשתו" ולפיה התובעת "שותפה" בה. גם לא הוכח שמדובר במועדון חשפנות "של עבריינים וסוטי מין". פרסום מס' 9 פרסום מס' 9 הוא כאמור מכתב הממוען לנציבות הביקורת על מערך התביעות, והממוען בהעתק למועצה אזורית עמק המעיינות וללשכת עורכי הדין במחוז צפון.
אוסיף משלי: אינני סבור כי לא ייתכנו מצבים שבהם עורך דין יחויב בלשון הרע בגין פרסום שפרסם לבקשת לקוחו כאשר מדובר למשל בנוסחים בוטים, שמות גנאי, קללות וכיוצ"ב; לעורך דין בסופו של דבר זכות בחירה איזה נוסח להוציא תחת ידיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

משכך, הסדר איזון המשאבים על-פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973 (להלן: "חוק יחסי ממון"), חל עליהם (להלן: "איזון המשאבים").
וכך אמר בית המשפט בענין פיקהולץ בענין שתוף בחובות כאמור, בפסקות 11-16: "... ברם, כאשר הדין החל על בני הזוג הוא בהתאם למשטר חוק יחסי ממון, היינו, כאשר מדובר בבני זוג שנישאו לאחר 1.1.1974, לא ניתן לומר עוד כי קיימת חזקת שתוף כללית וגורפת בחובות בן הזוג האחר כלפי צד שלישי הנושה באחד מבני הזוג... חוק יחסי ממון אינו יוצר שתוף קינייני של בן זוג אחד בנכסי רעהו, כאשר סעיף 4 לחוק אף קובע מפורשות כי 'אין בכריתת הנישואין או בקיומם כשלעצמם כדי לפגוע בקנינים של בני הזוג, להקנות לאחד מהם זכויות בנכסי השני או להטיל עליו אחריות לחובות השני'...
ויודגש, כי גם על פי סעיף 4 לחוק יחסי ממון, הקובע את הכלל כי אין בעצם כריתת הנישואין כדי לפגוע בקניינם של בני הזוג, אין החוק בא לפגוע באפשרות יצירת קניין משותף על ידי שני בני הזוג.
ראו בנידון: דוד מינץ, "השותפות הנישואית והערבות ההדדית בין בני זוג בפשיטת רגל – עיון מחדש", דין ודברים ט' תשע"ו, פרק ד' עמודים 128-129; עמ"ש (ת"א) 40459-10-10 פלוני נ' אלמונית, פסקות 18-22 (28.4.2013) – (להלן: "ענין פלוני"); התבוננות בדברי בית המשפט בענין פיקהולץ, פסקות 12-16, העוסקים בהוכחת כוונת שתוף קונקרטית בחובות בין בני זוג החוסים תחת משטר של חוק יחסי ממון ואיזון משאבים, אינה קושרת הוכחת כוונת שתוף זאת בחובות בפקיעת הנישואין או במועד הקרע, אלא בהוכחת כוונת שתוף קונקרטית כזאת בין בני זוג, ואפילו נותרו נשואים.
...
סוף דבר עילות התביעה של התובעים מכוח טענות הכוונה הקונקרטית לשיתוף בחובות ו/או בנכסים ספציפיים דינן להידחות מטעמי התיישנות.
דינן של עילות אלה להידחות אף לגופן, בהעדר הוכחת כוונה קונקרטית מפורשת או משתמעת לשיתוף בחובות כאמור, מצידה של מדינה לחובותיו של נתן כלפי התובעים.
עילות התביעה האחרות של התובעים, שהן עשיית עושר ועוולת התרמית, דינן להידחות לגופן, כמפורט בהרחבה לעיל.

בהליך רמ"ש (רמ"ש) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

מנגד, ניצבים שיקולים מתחום דיני המשפחה, ובעטים נטיה במקרים המתאימים להשעות פירוק השתוף בנכס המשותף, ובעיקר משמדובר בדירת מגורים של בני זוג, וכי זה ייצא לפועל במסגרת הסדר רכושי כולל, בין אם של פירוק השתוף בכלל הנכסים והזכויות על פי דיני השתוף בזוגות שחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג – 1973 (להלן:"חוק יחסי ממון") אינו חל עליהם, ובין אם על פי הסדר איזון משאבים כולל בהתאם לחוק יחסי ממון.
...
דיון והכרעה: לאחר שנתתי דעתי להחלטות בית משפט קמא, לבקשת רשות הערעור ולתשובת המשיב לבקשת רשות הערעור, מסקנתי היא כי דין בקשת רשות הערעור להידחות.
על כן, יש לתת את הדעת גם לשיקולים ואינטרסים נוספים שיתכן כי בשלהם ראוי שלא לדחות את הליכי פירוק השיתוף בדירה, גם אם פירוק זה מהווה הכרעה בגזרה צרה זו. סבור אני כי במקרה דנן השעיית המכירה לא תשרת את החתירה להסדר כולל והוגן, וכי פני הנכס עצמו שלא שימש למגורים, מטים את כפות המאזניים לטובת הכרעה על פי דיני המקרקעין – פירוק מיידי, תחת השעיית הפירוק, בהעדר שיקולים מובהקים מתחום דיני המשפחה.
בנוסף סבור אני כי התמורה שתתקבל כתוצאה מפירוק השיתוף תהווה מקור להבטחת מגוריה עם הקטינה, כארש שאלת הזכאות למדור והסדרתם תידון לגופה.
אשר לטענת המבקשת בנוגע לטובת הקטינה, סבור אני כי אין ממש בטיעון זה שעה שהנכס לא שימש בעבר למגורים.
לאור כל המקובץ, מקובלת עלי מסקנת בית משפט קמא כי מתקיימים שיקולים המצדיקים את הותרת הסעד הזמני האוסר על כניסת הצדדים לנכס למטרות מגורים ולא מצאתי כי נפלה בה שגגה המצדיקה התערבות ערכאת הערעור.
לאור המקובץ, אני מורה על דחיית הבקשה, וביטול עיכוב הביצוע, כאשר על המבקשת לפנות את הבית תוך 21 ימים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו