ראו למשל ע"פ 9150/08 מ"י נ' ביטון (23.7.09) שם נקבע כי:
"שורת הדין מחייבת כי מי שהובא לדין ונימצא אשם, יורשע בעבירות שיוחסו לו. זהו הכלל. הסמכות הנתונה לבית-המשפט להסתפק בהעמדת נאשם במבחן בלי להרשיעו בדין, יפה למקרים מיוחדים ויוצאי דופן. שימוש בסמכות הזאת כאשר אין צידוק ממשי להמנע מהרשעה מפרה את הכלל. בכך נפגעת גם שורת השויון בפני החוק".
הכללים המנחים לבחינת סוגיית אי ההרשעה נקבעו בע"פ 2083/96 תמר כתב נ' מ"י, פד"י נב (3) 337 (להלן: "הילכת כתב"), ולפיהם:
"המנעות מהרשעה אפשרית איפוא בהצטבר שני גורמים: ראשית, על ההרשעה לפגוע פגיעה חמורה בשיקום הנאשם, ושנית, סוג העבירה מאפשר לוותר בנסיבות המקרה המסוים על ההרשעה בלי לפגוע באופן מהותי בשיקולי הענישה האחרים...".
בעניינינו, מדובר בעבירת אלימות שבוצעה במסגרת זוגית.
עם זאת, ניתן לומר כי בנסיבות המתאימות ניתן להמנע מהרשעה, שכן האפשרות לבטל את ההרשעה לא הוגבלה אך ורק לעבירות מסוימות, וקביעת כלל גורף לפיו בעבירות אלימות במשפחה לא ניתן להמנע מהרשעה - חותרת תחת תכלית הענישה האינדיווידואלית, לפיה יש לבחון כל מקרה בנסיבותיו.
סיכומו של דבר
מצאתי כי בנסיבות הייחודיות של המקרה המונח לפניי, לאור עמדת המתלוננת, הליך השקום אשר עבר הנאשם ועודנו צפוי לעבור במסגרת צו המבחן שיושת עליו, בהיתחשב בעובדה כי הרשעה עלולה לפגוע בעיסוקו, ובהיתחשב בכך שעסקינן בנאשם אשר קיבל אחריות מלאה והביע חרטה כנה על ביצוע העבירה, ולאור המלצתו של שירות המבחן, יש מקום ליתן לנאשם את ההזדמנות לשקם באופן מלא את חייו, לבטל הרשעתו ולהעמידו בצו מבחן למשך שנה.
...
דיון והכרעה
שאלת ההרשעה
לאחר שנתתי דעתי לטיעוני ההגנה ועיינתי במסמכי ההגנה שהוגשו, נחה דעתי כי עסקינן במקרה חריג המצדיק הימנעות מהרשעה.
סיכומו של דבר
מצאתי כי בנסיבות הייחודיות של המקרה המונח לפניי, לאור עמדת המתלוננת, הליך השיקום אשר עבר הנאשם ועודנו צפוי לעבור במסגרת צו המבחן שיושת עליו, בהתחשב בעובדה כי הרשעה עלולה לפגוע בעיסוקו, ובהתחשב בכך שעסקינן בנאשם אשר קיבל אחריות מלאה והביע חרטה כנה על ביצוע העבירה, ולאור המלצתו של שירות המבחן, יש מקום ליתן לנאשם את ההזדמנות לשקם באופן מלא את חייו, לבטל הרשעתו ולהעמידו בצו מבחן למשך שנה.
לאור האמור לעיל הנני מורה על ביטול הרשעתו של הנאשם בדין, קובעת כי ביצע את העבירה, ומטילה עליו כך:
צו מבחן למשך שנה.