מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שינוי שם משפחתו של קטין ללא הסכמת אביו הביולוגי

בהליך ש"ש (ש"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

האב העלה את הסכמתו למתן סמכויות חתימה בלעדיות לאם, כבר בעת הגשת הסכם הגירושין בשנת 2018 (י"ס 38505-04-18), ויתר על החזקת הקטין או אף קשר עימו, אינו נושא במזונותיו, הסכים להוספת התובע מס' 1 כאפוטרופוס, ואף מסכים לביטול רישום שם משפחתו כחלק משם המשפחה של הקטין.
שאיפת התובעים כי התובע מס' 1 יאמץ את הקטין לא הוסתרה.
דברים יפים לענייננו בנסיבות דומות נכתבו לאחרונה על ידי כב' השופטת ענת אלפסי בש"ש (אשדוד) 24450-01-22 האם גב' א' נ' היועמ"ש והאב, 23.5.2022: "לגוף העניין, טובתה של הילדה עומדת על הפרק. טובת הילדה דורשת יציבות, דורשת וודאות ודורשת חיי מישפחה קוהרנטיים יחד עם אחותה הצעירה ושני הוריה. מקום בו האב הביולוגי מתנער לחלוטין מכל קשר עם הילדה, ספק רב אם יש מקום ליתן ביטוי לשם משפחתו בתוך שם משפחתה של הילדה, וזאת מבלי לגרוע מהיותו רשום כאביה הביולוגי במשרד הפנים ומבלי לשנות רישום זה ...
...
סיכום אני מקבלת את התביעה, וקובעת כי שם משפחת הקטין ישונה, כך שיהיה מעתה "לוי" ולא כהן.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

וביום 21.6.21 ניתן פסק דין לפיו התובע הנו אביהן הביולוגי של הקטינות והעניין נרשם במשרד הפנים.
המצב המשפטי- סעיף 3(א) לחוק השמות, תשט"ז-1956 (להלן: 'חוק השמות') קובע: "ילד מקבל מלידה את שם מישפחת הוריו. היו להורים שמות מישפחה שונים, מקבל הילד את שם מישפחת אביו, זולת אם הסכימו ההורים שיקבל את שם מישפחת האם או שמות המשפחה של שני ההורים; אולם ילד שנולד כשאמו אינה נשואה לאביו, מקבל מלידה את שם מישפחת אמו, זולת אם רצתה האם שיקבל שם מישפחת האב והאב הסכים לכך או שהאם היתה ידועה בצבור כאישתו ואם הסכימו ההורים, יקבל את שמות המשפחה של שניהם". סעיף 13(ד) לחוק השמות קובע: "הוריו של קטין רשאים, באישור בית המשפט, לשנות את שם משפחתו, ובילבד שניתנה לו – אם הוא מסוגל לחוות את דעתו – היזדמנות להביע את עמדתו, רצונו ורגשותיו בעיניין וניתן להם משקל ראוי בהיתחשב בגילו ובמידת בגרותו". לחוק השמות יש להוסיף את הוראות חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962 ('חוק הכשרות'): סעיף 18 הקובע את חיוב ההורים לפעול בהסכמה, וסעיף 19 הקובע את סמכות בית המשפט.
מנגד, הוספת שם המשפחה של האב לשם המשפחה הקיים של האם, הוא תוצאה שתואמת את המציאות הקיימת ועולה בקנה אחד עם טובת הקטינות, באופן שהקטינות לא יחוו את השינוי כי מקשה עליהן ומבלבל בזהותן.
...
על אף האמור לעיל, לא שוכנעתי כי במקרה שבנדון טובת הקטינות מחייבת רישום שם המשפחה של האב כשם ראשון בסדר, ולא שוכנעתי כי במקרה כזה קיימת נסיבה המצדיקה רישום שם המשפחה של האב לפני שם המשפחה של האם שכבר רשום לקטינות .
לסיכום: זיקת הקטינות לאביהם ולמשפחת אביהן חשובה ואין להקל בה ראש, אולם דברים אלה נכונים הם גם ביחס לזיקתן לאמן.
סוף דבר אני מורה על שינוי שם המשפחה של הקטינות באופן שיתווסף שם משפחת האב "א'" לשם המשפחה הקיים של האם "פ'", כך ששם המשפחה של שתי הקטינות יירשם פ-א כדלקמן :XX בהינתן כי שני הצדדים מיוצגים ע"י הלשכה לסיוע משפטי לא מצאתי לחייב בהוצאות.

בהליך ש"ש (ש"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הדיון נקבע לבירור עתירת האם לשינוי שם משפחתה של הקטינה באופן שבו תישא את שם המשפחה "א", הוא שם המשפחה של האם מנישואיה ואף שם המשפחה של הילדה המשותפת לאם ולבעלה הנוכחי.
אף בעיניין שם המשפחה נתן הסכמתו,בשלב הראשון לכך שהילדה תישא את שם המשפחה של אמה.
מקום בו האב הביולוגי מתנער לחלוטין מכל קשר עם הילדה, ספק רב אם יש מקום ליתן ביטוי לשם משפחתו בתוך שם משפחתה של הילדה, וזאת מבלי לגרוע מהיותו רשום כאביה הביולוגי במשרד הפנים ומבלי לשנות רישום זה. דברים אלה מקבלים ביטוי משמעותי ביותר משיחת הטלפון הקצרה שערך ב"כ התובעת עם הנתבע בדיון, כאשר הנתבע כלל לא הבין מי הילדה עליה מדובר.
...
נוכח האמור לעיל, התביעה מתקבלת במלואה ולכן נפסק כדלקמן: שם המשפחה של הילדה "ב" יוחלף בשם "א", כך שתיקרא מעתה: ___ "א" ,ת"ז _ ______.

בהליך אמ"צ (אמ"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ברי כי אין זה מתפקידו של בית המשפט לפתוח נתיב חדש כאמור, שמתנגש עם כללי הדין" (סע' 11 לפסק דינו של כב' הש' הנדל) לסברתו של כב' הש' הנדל עצם מתן האפשרות לפרטים לעצב את הורתם כלפי ילדיהם הביולוגיים כרצונם פוגעת בתקנת הציבור ומהוה הצדקה לאיונם של הסכמים שכאלו – "אמנם צודקת באת כוח העותרים כי יש כיום בחברה מודלים שונים של הורות, אך אין הדבר אומר שדי להכריז על המונח הורות כדי לקיימו. אכן, ישנם מודלים שונים, אך לא כל מודל אפשרי הוא מודל שיש לקבלו. יובהר כי גם בהסכם הפוך, דהיינו הסכם שבמסגרתו האב הוא זה שיחליט בדבר הקף מעורבות האם בגידול הילד – הפסול בולט לעין באותה המידה. אדרבא, בהנתן המצב המשפטי היום, על ההנחות הכרוכות בו, הסכם כאמור הנו בנגוד לתקנת הציבור באופן מובהק" הדגשים נוספים לבעייתיות במסלול תורם ידוע מובאים במאמריו הנזכר של המלומד ש. ליפשיץ – שלילת אבהות בהסכמה, בעמ' 231 – "העמדה שוללת תרומה מתורם ידוע מוצדקת בכך שהיא יוצרת קטגוריה של הורות חלקית שעלולה לפגוע בטובת הילדים המעורבים. כמו כן היא מטשטשת שלא כראוי את קו הגבול שבין הקטגוריות השונות ופותחת פתח לכך שאדם שייחווה חברתית ומשפחתית כמעין הורה לא יקבל עליו אחריות מלאה לילדיו ובכך היא פוגעת במוסד ההורות" ואכן בתי המשפט לעינייני מישפחה עוד קודם לפרשת ארי נגל הנזכרת פסלו הסכמים לתרומת זרע ידועה וראו בתורם כאב לכל דבר, היינו, מחד, הוא היה חשוף לתביעת מזונות מהקטין ומאידך, היה זכאי לזכויות הוריות דוגמאת זמני שהות עמו וכיוצ"ב (תמ"ש (חדרה) 44235-01-12 פלונית נ. פלוני (2015); תמ"ש (ת"א) 3521/98פלוני נ. אלמוני (2001)) ולמעשה רמז לגישה זו ניתן למצוא כבר בפסק דינו של בית המשפט העליון בענין ע"א 449/79 סלמה נ. סלמה (1980) שדן בתביעת מזונות כנגד בעלה של נתרמת מתרומת זרע כאשר בית המשפט העליון סרב להכיר בבעל של הנתרמת כאבי הקטין אך מצא לחייבו במזונותיו מטעמים חוזיים כאלה ואחרים.
בנסיבותיו הייחודיות של המקרה כאן, אביהן הביולוגי של הקטינות אינו משמש בפועל כאפוטרופוס בחייהן (לבד מהגדרתו המשפטית המשוללת כל תוכן מעשי).
העניין המשפטי שם שונה היה מענייננו, ברם, סבורה אני, כי מהפן המשפטי ניתן היה לעשות כברת דרך קצרה נוספת לעבר התאמת תבנית משפטית מסוימת לתבנית החברתית העומדת בפנינו בדמות המשפחה שהקימו המשיבות 1-2 עם הקטינות, וזאת בנסיבות המתאימות: "ההתפתחויות הטכנולוגיות בתחום הפריון והילודה בעשורים אלה, לצד השינויים החברתיים (ההתקדמות במעמדה של האישה בחברה; ההכרה שהולכת ומתעצמת במוסד הידועים בציבור; השינויים במעמדם של זוגות בני אותו מין ובזכויות המוקנות לקשר הזוגי ביניהם; ועוד). והיווצרותם של תאים משפחתיים חדשים יצרו, יוצרים ואף ייצרו בעתיד מיגוון אפשרויות של זוגיות והורות. לצד המודל הקלסי של זוגיות והורות מתפתחים מודלים אלטרנאטיביים חדשים של זוגיות והורות, שהופכים להיות חלק בלתי נפרד ממציאות החיים של החברה הישראלית ... מודלים אלטרנאטיביים אלה, הן "תבניות חברתיות" משפחתיות שאינן קוראות תיגר על המודל הקלסי של המשפחה.
...
איזון זה, מביא לטעמי, לקבלת ערעורה של היועמ"ש. ודוק; בנסיבות אחרות, מקום בו, למשל, על אף בחירה תמת לב של המשיבה 1 במסלול הורות משותפת, היה בוחר המשיב 3 לחזור בו מהצהרותיו ומחויבויותיו, יכול וראוי היה לעגן את מבנה המשפחה הקיים באופן משפטי תוך מתן זכות אפוטרופסות למשיבה 2, לאור כל האמור לעיל.
אך מקום בו בחירתן המשפטית של המשיבות הובילה למתווה מסוים, ידוע מראש, בו הן בחרו, ומקום בו על פניו, אין במתווה זה בכדי לפגוע בטובת הקטינות (וכאמור, לא הובאה ראיה כי טובתן היום או בעתיד נפגעת או תפגע), סבורני, כי לא בוססה הדרישה להוכחת "סיבה מיוחדת" הקבועה בסעיף 30 לחוק הכשרות או צורך הדרוש "לשמירת עינינו של קטין" הקבוע בסעיף 68 לחוק הכשרות וכאמור, משמעותם של דברים הינה קבלת הערעור.
לאור כל האמור, סבורה אף אני, כי בנסיבות המקרה דנן יש לקבל את ערעורה של היועצת המשפטית לממשלה ולקבוע כי המשיבה 2 לא תתמנה כאפוטרופא לקטינות.

בהליך שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

מסכימה אני עם עמדת ב"כ היועמ"ש לעניין זה, כפי שבאה לידי ביטוי בדיון מיום 20.9.23 (בעמ' 15 בשורות 23-26): "אנו חוזרים על עמדתנו, אנחנו לא מסכימים להוריד את שם משפחתו של האב כי לא הייתה בחינה של עו"ס לסדרי דין והילד בזמנו כשנשאל ההליך היה שונה והבקשה הייתה להוסיף את שם משפחתה של האם ולא להוריד את שם משפתחו של האב. זו הייתה ההמלצה כשבית המשפט שמע את הקטין...". ובהמשך (בעמ' 16 בשורות 7-11): "אם נחזור לתסקיר יש בעייתיות בהתנהלות של האימא ביחס לקטין וביחס למקומו של האב בחיים שלו.לפי היתרשמות של עו"ס יש קושי בתפיסת הקטין בדמויות בחיים שלו. לכן, קיווינו מאוד שחוות הדעת של המומחית תיתן אור ולכן חוות הדעת הרלוואנטית היא המלצת עו"ס בתסקיר ואנחנו מבקשים לאמצה". גם אני סבורה כי בנסיבות יש מקום לאמץ את המלצת עו"ס. בתסקיר מיום 22.4.21 הבהירה עו"ס מה היו הנימוקים בבסיס המלצתה (בעמ' 5 תחת הכותרת: "דיון והמלצות" ובעמ' 6 בפסקה הראשונה): "מדובר בזוג הורים גרושים מאז ב' היה ילד צעיר מאוד. האם מגדלת את ב' יחד עם בן זוגה, דואגת לכל צרכיו, מטפלת בו, תומכת, אוהבת ונמצאת בשבילו. לב' אין קשר עם אביו. בעבר היו ניסיונות ליצירת קשר אשר לא צלחו ואף פגעו בב' וגרמו לו לפחד ואכזבה מאביו. ב' ילד מתוק, נבון ורגיש אשר מדבר בבגרות ובפתיחות על משפחתו. התרשמתי כי ב' מתמודד עם בלבול גדול ביחס לדמויות ההוריות הגבריות בחייו. ב' מתייחס לבן הזוג של האם כאב נוכח, פסיכולוגי וממשי אשר מגדל אותו, אוהב אותו ואף קורא לו בשם "אבא". ניכר מהשיחה עמו כי הוא אינו מחובר לאביו הביולוגי, מפוחד ממנו, אמביוולנטי בנוגע לקשר איתו ונתון בקונפליקט נאמנויות בין שני האבות הנמצאים בחייו.
אשר על כן, ועל מנת שלא להותיר את הקטין ללא זהות של אב (רשום), הנני מורה על שינוי שם משפחתו של הקטין על דרך הוספת שם מישפחת אמו "א'" לשם המשפחה "אב'", ותוך הכנסת שם המשפחה "אב'" לסוגריים.
...
מסכימה אני עם עמדת ב"כ היועמ"ש לעניין זה, כפי שבאה לידי ביטוי בדיון מיום 20.9.23 (בעמ' 15 בשורות 23-26): "אנו חוזרים על עמדתנו, אנחנו לא מסכימים להוריד את שם משפחתו של האב כי לא הייתה בחינה של עו"ס לסדרי דין והילד בזמנו כשנשאל ההליך היה שונה והבקשה הייתה להוסיף את שם משפחתה של האם ולא להוריד את שם משפתחו של האב. זו הייתה ההמלצה כשבית המשפט שמע את הקטין...". ובהמשך (בעמ' 16 בשורות 7-11): "אם נחזור לתסקיר יש בעייתיות בהתנהלות של האמא ביחס לקטין וביחס למקומו של האב בחיים שלו.לפי התרשמות של עו"ס יש קושי בתפיסת הקטין בדמויות בחיים שלו. לכן, קיווינו מאוד שחוות הדעת של המומחית תיתן אור ולכן חוות הדעת הרלוונטית היא המלצת עו"ס בתסקיר ואנחנו מבקשים לאמצה". גם אני סבורה כי בנסיבות יש מקום לאמץ את המלצת עו"ס. בתסקיר מיום 22.4.21 הבהירה עו"ס מה היו הנימוקים בבסיס המלצתה (בעמ' 5 תחת הכותרת: "דיון והמלצות" ובעמ' 6 בפיסקה הראשונה): "מדובר בזוג הורים גרושים מאז ב' היה ילד צעיר מאוד. האם מגדלת את ב' יחד עם בן זוגה, דואגת לכל צרכיו, מטפלת בו, תומכת, אוהבת ונמצאת בשבילו. לב' אין קשר עם אביו. בעבר היו ניסיונות ליצירת קשר אשר לא צלחו ואף פגעו בב' וגרמו לו לפחד ואכזבה מאביו. ב' ילד מתוק, נבון ורגיש אשר מדבר בבגרות ובפתיחות על משפחתו. התרשמתי כי ב' מתמודד עם בלבול גדול ביחס לדמויות ההוריות הגבריות בחייו. ב' מתייחס לבן הזוג של האם כאב נוכח, פסיכולוגי וממשי אשר מגדל אותו, אוהב אותו ואף קורא לו בשם "אבא". ניכר מהשיחה עמו כי הוא אינו מחובר לאביו הביולוגי, מפוחד ממנו, אמביוולנטי בנוגע לקשר איתו ונתון בקונפליקט נאמנויות בין שני האבות הנמצאים בחייו.
אשר על כן, ועל מנת שלא להותיר את הקטין ללא זהות של אב (רשום), הנני מורה על שינוי שם משפחתו של הקטין על דרך הוספת שם משפחת אמו "א'" לשם המשפחה "אב'", ותוך הכנסת שם המשפחה "אב'" לסוגריים.
סיכומה של נקודה: הנני מורה על שינוי שמו של הקטין ל"ב' א' א' (אב')".
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו