בטופס סיכום עסקת ההקצאה, מיום 18.12.1987, הובהר כי ההגדרה הפורמאלית של יעוד הנכס: "איזור תעשייה – מיועד להקמת בתי חרושת ומבני תעשייה בלבד".
ביום 23.12.1987 שלחה הנתבעת 1 (להלן: "רמ"י") הודעה לעו"ד הנדלסמן כי תהיה מוכנה להעביר את הזכויות במקרקעין למלכה לאחר מילוי התנאים שפורטו, ובהם תשלום דמי חכירה ותשלום חוב דמי חכירה שנתיים.
לאור מועד רכישת זכות החכירה בנכס על ידי גילבוע (1985) וממנו על ידי מלכה (1986) ומועד חוזה החכירה שנכרת מול רמ"י (1996), הרי שתקנות ההסדרים במשק המדינה (ארנונה כללית ברשויות המקומיות), התשס"ז-2007, לרבות הגדרת "משרד, שירותים ומסחר" בתקנה 1, אינן רלוואנטיות למחלוקת המהותית, גם בשל מועד חקיקתן.
הנתבעות טענו בסיכומיהן כי דין התביעה להדחות מחמת הטענות הבאות:
יש לדחות את התביעה על הסף מחמת העידר עילה (רמ"י אינה הגוף המנהל את הרישום במירשם המקרקעין), ו/או העידר יריבות (בהתאם להוראות החוזה עליו חתמה התובעת, ועל פי נוהל B 22.04, בדבר פעולות לצורך רישום/עידכון זכויות בלישכת רישום המקרקעין, החובה לפעול לרישום הזכויות במקרקעין מוטלת על החוכר).
יש לדחות את התביעה גם לגופם של דברים מחמת הטענות הבאות:
1) לא קמה לתובעת כל זכות לחידוש חוזה החכירה, בהתאם לנוהל חידוש יובל מוקדם, כל עוד היא מפרה את הוראות החוזה ועושה במקרקעין שימוש מסחרי (פעילות של מסעדה) שאינו תואם את מטרת חוזה החכירה וייעוד השמוש ל- "תעשיה ומלאכה בלבד", ותוך הפרת הוראות החוזה, ללא הסכמת רמ"י לשינוי ייעוד הפעילות, ובנגוד לנהלים המחייבים.
אין תשתית עובדתית לאומד דעת הצדדים ולטענה הכוזבת שמהות המקום הוא "מכירת מזון מוכן ומשקאות לציבור".
דיון והכרעה:
השאלה הפרשנית הנדרשת להכרעה בהליך זה, היא אם "מסעדה" נופלת לגדר המונח "מלאכה", וזאת בשים לב לחוזה החכירה ההסטורי שלפנינו שבו נקבע בסעיף ההגדרות כי "מטרת החכירה: תעשיה ומלאכה בלבד"; וכי: "הייעוד: תעשיה ומלאכה בלבד".
בהתאם להילכת אפרופים [רע"א 3036/21 אפרופים שיכון וייזום 1 (1991) בע"מ (בפרוק) נ' מדינת ישראל – משרד הבינוי והשיכון (נבו 10.6.2021)] חוזה מתפרש על פי אומד דעת הצדדים, הנלמד מבחינה של לשון החוזה והנסיבות החיצוניות.
...
הנתבעות טענו בסיכומיהן כי דין התביעה להידחות מחמת הטענות הבאות:
יש לדחות את התביעה על הסף מחמת העדר עילה (רמ"י אינה הגוף המנהל את הרישום במרשם המקרקעין), ו/או העדר יריבות (בהתאם להוראות החוזה עליו חתמה התובעת, ועל פי נוהל B 22.04, בדבר פעולות לצורך רישום/עדכון זכויות בלשכת רישום המקרקעין, החובה לפעול לרישום הזכויות במקרקעין מוטלת על החוכר).
ואולם, משעה שגם הנתבעת הרחיבה טענותיה בסעיף 18 לסיכומיה עת הקדישה פרק נפרד לטענותיה כי לא נפל פגם בהתנהלותה, וכי אין לצפות ממנה לערוך ביקורות באלפי העסקים שבמקרקעיה, הרי שיש לראות בכך הסכמה לפריצת המסגרת הדיונית, גם בסוגיות החורגות מן המחלוקת הפרשנית בשאלה אם מסעדה נופלת לגדר "מלאכה".
שוכנעתי כי יש ממש בטענת התובעת כי הנתבעת ידעה שנים ארוכות על השימוש העסקי שנעשה במקרקעין, כמו בעסקים מסחריים סמוכים, שהנתבעת מודה כי נעשה בהם שימוש מסחרי.
בנסיבות מעין אלו, בהן התעלמה רמ"י מהשימוש הנוגד את תנאי החכירה, אני סבורה כי אין מקום להתנות את רישום החכירה וחידושה, בתשלומי עבר בגין תקופה המוקדמת למועד שבו גילתה רמ"י דעתה לראשונה כי היא עומדת על הפסקת השימוש המסחרי שאינו תואם את חוזה החכירה, ולחלופין, מתנה את חידוש החכירה בהסדרת עסקת שינוי יעוד/ניצול.
בשולי הדברים אוסיף כי בעניין מנש לא הייתה מחלוקת שמסעדה אינה עולה בקנה אחד עם מטרת חוזה החכירה שכמו בענייננו, היה למטרת תעשייה ומלאכה; מה שמחזק את מסקנתי כי על פי פרשנות תכליתית אובייקטיבית, "מסעדה" אינה בבחינת "מלאכה".
סוף דבר:
אני קובעת כי ניהול המסעדה אינו תואם את מטרת החכירה בחוזה החכירה.