מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שינוי סיווג לתעריף ארנונה מתי ניתן לבצע זאת

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

וכך נפסק בעיניין חלקה 6 : "כפי שצוין לעיל, המבחן העקרי לצורך סיווג נכס וקביעת תעריפי הארנונה שבו יחויב הוא מבחן השמוש בפועל שנעשה בו. עם זאת, כאשר הנכס עומד ריק, מבחן השמוש בפועל אינו יכול להועיל. במצבים אלה ניתן ללמוד על פוטנציאל השמוש בנכס, הן מהשמוש האחרון שנעשה בו עובר לפינויו והן מייעודו תיכנוני. (...) במסגרת החלת הייעוד התיכנוני של הנכס, סבורתני, כאמור, כי יש להחיל את השמוש המותר הזול ביותר מבחינת הנישום". ובהמשך: "באופן כללי לטעמי יש לסווג נכס ריק לפי הסווג הזול ביותר בהתאם לשימושים המותרים בו על פי הדין. (...)". בבר"מ 6934/16 סמדר ויינברג נ' מנהל הארנונה בעריית תל אביב יפו (10.10.16) נפסק מפי כב' השופטת ברק ארז: "למעלה מן הצורך, ומבלי לקבוע מסמרות, אעיר כי אני סבורה שגישתה של המבקשת באשר לאופן יישומה של ההלכה לעניין סיווגו של נכס ריק מעוררת קשיים. דומה כי פרשנות נכונה של הקביעה לפיה נכס ריק יסווג על פי התעריף הזול מבין אותם "שימושים אפשריים על פי דין" מכוונת לשימושים כלליים [כגון: 'תעשייה' 'תעסוקה' או 'מגורים'] ולא לשימושים קונקריטיים ומצומצמים בהגדרתם, שלגביהם יש לתת משקל רב יותר למבחן השמוש בפועל.
בית המשפט שם ציין, כי גם התב"ע וגם היתר הבנייה, ביחד עם אינדיקאציות נוספות, נכללים בפרמטרים הנשקלים בעת קביעת "השמוש האפשרי החוקי". באותו עניין טענה המערערת כי, יש לבחון את השמוש שניתן לבצע בנכס מבחינה רעיונית, אלא שבחינה רעיונית זו, משלבת היבט מעשי של מבנה הנכס כפי שהוא קיים והיבט הנדסי תיכנוני בהתאם לתב"ע. מנגד – טען המשיב כי דיני הארנונה מבוססים על שימוש בנכס בפועל או על שימוש פוטנציאלי שאמור לתאום את האפשרי והמצוי ביחס לנכס ספציפי ולא בהסתמך על ייעוד תאורטי שאינו תואם את הנכס הספציפי.
באותו עניין, קיימת הפנייה לפסק דינו של ביהמ"ש העליון בבר"מ 5045/02 מאלק סלומון נ' עריית חדרה, (14.7.03), שם צוין כי אם בעתיד יתרחש שינוי כלשהוא במצבם הפיזי של הנכסים, הרי לא תהיה מניעה שלאור שינוי זה, ישונה בהתאם גם סווגם לצורכי ארנונה, כך שגם בפסיקה זו, יש אינדיקאציה לכך שיש לשלב בין הייעוד התיכנוני לבין מצבו הפיזי של הנכס וצריכה להתקיים זיקה בין מאפייני הנכס לבין סווגו.
...
גם אם הייתי נוקטת בגישה כגרסת המערערת, וקובעת כי יש להתחשב בתב"ע בלבד ובאפשרויות השימוש בנכס לאור מאפייניו הפיזיים ולא בהיתר הבניה הספציפי שניתן לנכס, תוך לקיחה בחשבון כי קיימת אפשרות עקרונית לקבלת היתר בניה לשימוש שחיובו בארנונה הינו נמוך יותר, עדין בענייננו בהעדר נתונים פיזיים המאפשרים שימוש למגורים, דין הערעור להידחות.
לאור האמור לעיל, בהתחשב בלשונו של צו המיסים הקובע את הסיווגים והתעריפים לעניין ארנונה לשנת 2016 בעיריית חיפה, בהתחשב בתב"ע החלה על הנכס, בהיתר הבנייה שניתן ובמצבו הפיזי של הנכס ,שאינו יכול לשמש, כפי שהוא כיום, למגורים, דין הערעור להידחות וחיוב הנכס הריק בארנונה לפי סיווג של "עסקים אחרים", נעשה כדין.
המערערת תשלם למשיב הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 10,000 ₪ לתשלום בתוך 30 יום מקבלת פסק דין זה, שאם לא כן, יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כדין, מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בשנת 1988 בוצע על ידי הערייה שינוי בהגדרת "בתי חולים" בצו המסים, כך שהמונח "מרפאות" הושמט מהגדרת "בתי חולים" וחלף זאת הוסף להגדרת "משרדים, שירותים ומסחר". לפי הנטען בכתב התביעה, בנגוד להוראות "חקיקת ההקפאה" לא קבלה הערייה את אישור שרי הפנים והאוצר לאותו שינוי שעשתה.
רק במהלך 2011 פנתה הערייה לקבלת אישור לשינוי סיווג זה וביום 19.12.11 ניתן אישור שרי הפנים והאוצר לשינוי הסווג ובמסגרתו העלאת תעריפי הארנונה בשיעור של עד 15% ביחס לשנה הקודמת.
...
לסיכום: המבקשים הגישו בקשה לדחיית התביעה על הסף בטענת התיישנות ושיהוי.
מכבי לא עמדה בנטל זה, ומכאן שיש לדחות את התביעה על הסף בטענת השיהוי.
אשר על כן אני מקבל את הבקשה וקובע כי תביעה זו נדחית על הסף בשל השיהוי בהגשתה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בהחלטתה קבעה ועדת הערר כי יש לחייב את מקורות בתשלום ארנונה בגין שטחי הבטחון מן הטעם שמקורות, הלכה למעשה, "תופסת" בשטחים אלה שכן היא מטילה מיגבלות על השמוש בקרקעות המשמשות כרצועות ביטחון באופן בו "לא ניתן לבצע מעל לקו ובטווח של עשרות מטרים מכל צד כל פעולות של בנייה", לשון ועדת הערר.
יחד עם זאת, לאחר שהוכח לפני הוועדה כי שטחים מסוימים משטחי רצועות הבטחון מוחזקים על ידי המשיבה עצמה (פארקים ושטחים צבוריים לטובת הציבור) או על ידי גורמים פרטיים אחרים (מיגרשי גרוטאות ומגרשי חניה), נקבע כי מקורות תחויב בארנונה בגין רצועות הבטחון, בנכוי שטחי רצועות הבטחון המוחזקים על ידי המשיבה או על ידי אחרים, ובנכוי הקרקע שמעל לקו התשתית ברוחב 1.8 מטרים (מכוח הוראות סעיף 274ב(ג) ב, בפקודת העיריות).
טענות הצדדים לפני: מקורות שטחה טענותיה בדבר שהוי, חוסר סבירות תעריף הארנונה בגין הקרקע התפוסה, ואי חוקיות החיוב נוכח שינוי סיווג, אותו היא תופסת כשינוי הנוגד את חוקי ההקפאה.
...
אל מסקנה זו הגעתי לאחר שמצאתי כי יש בהלכה שנקבעה בעע"מ חברת החשמל כדי לשנות את מסקנת ועדת הערר.
בנסיבות דומות קבע בית המשפט העליון, בעע"מ חברת החשמל, כי "יקשה לקבוע כי יסוד החזקה מתקיים בענייננו". לאחר בחינת יסודות השימוש והחזקה, וכדי להגיע למסקנה בדבר השאלה האם מדובר ב"קרקע תפוסה", שולבו התוצאות שנמצאו לעניין השימוש ולעניין החזקה למציאת משקל סגולי סופי.
סוף דבר הערעור מתקבל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2023 בעניינים מקומיים אריאל נפסק כדקלמן:

זאת ועוד לאור הודאת הנתבעת בחלק מן החוב משנת 2000 במכתבה מיום 13.7.21 (נספח ו').
הנתבעת היתגוננה מפני התביעה בהתבסס על הטענות הבאות: ראשית, לפי עמדתה, שטח חיוב הארנונה למבנה לאחר המדידות הנו 256 מ"ר מבנה עזר לתעשייה ולכן החיוב שבוצע לשטח של 297 מ"ר אינו נכון.
חמישית, יש לשנות את סיווג הארנונה לתעריף מבנה עזר תעשייה מאחר שאין מדובר במבנה תעשייה פעיל.
הנתבעת מוסיפה כי סיווג השטח נעשה בנגוד לידיעה פוזיטיבית של הרשות בדבר העדר שימוש לצרכי עסק פעיל, בעקבות ביקורו של הפקח בנכס ובנסיבות אלו קמה לבית המשפט סמכות מקבילה לידון בעיניינה לאור רע"א 7669/96 עריית נהריה נ' נתן קזס, פ"ד נב(2) 214 (1998).
...
כך גם טענת הנתבעת בדבר חיובה בתעריף דמי שמירה גבוה מהנדרש, לא פורטה ולא הובהרה כדבעי ודינה להידחות.
מסקנה זו תקפה גם בנוגע לבקשת הנתבעת להפחתת הריביות והפרשי ההצמדה שהתווספו לחוב.
לאור האמור, הבקשה לרשות להגן נדחית.
הנתבעת תשלם הוצאות התובעת ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 6,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2011 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

את יהבן תולות המערערות בטענה כי אישור השרים הרלוונטיים – שרי הפנים והאוצר – הנדרש לצורך העלאת תעריפי הארנונה, ניתן רק בשנת 2001, ועל סמך "בקשה כללית" בלבד אשר הציגה בפני השרים "תמונה עובדתית שגויה ומטעה". וכנאמר בעתירה: "השינויים אשר בוצעו בהגדרת הסיווג מחסנים, דורשים אישור כדין של השרים. אישור השרים, כפי שהעירייה מנסה להציג, לשינויים שבוצעו בצווי הארנונה אינו מספיק על פי דרישות הדין...
מכאן, משבחרה הערייה לקבוע סיווג מיוחד ל"מחסנים", טרם נחקקו חוקי ההקפאה, הרי שכל שינוי בסווג שגורר העלאת תעריפי ארנונה לאותם נכסים מצריך אישור מיניסטריאלי, זאת מן הטעם כי משטר ההקפאה אינו מבדיל בין נכסים אשר חובה היה לסווגם מכוח הדין, לבין נכסים אשר הרשות המקומית בחרה לסווגם ערב כניסת הדינים לתוקף.
...
המסקנה העולה מכך: יחידות 056-20 ו-618-39 מהוות נכס הומוגני בעקרו, ועליהן להיות מסווגות באופן זהה.
אשר על כן, הטענה לפיה המשיב לא הגיב בזמן להשגת המערערת בדבר סיווג יחידה 056-20-נדחית.
סוף דבר: דין העתירה המינהלית והערעור המינהלי להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו