מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שינוי חוק הביטוח הלאומי בחקיקה ראשית

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

ראשית, סעיף 396 לחוק הביטוח הלאומי שצוטט לעיל אינו כולל בחובו הסמיכה למחוקק המשנה לקבוע תקופת היתיישנות קצרה מזו הקבועה בחוק ההתיישנות, אלא מדובר בסעיף הסמיכה טכני מטבעו לקביעת מועדים.
אשר לאמות המידה להפעלת הסמכות - ראוי שאלו תיקבענה עקב בצד אגודל בהלכה הפסוקה העתידה לבוא, בהתבסס בין היתר על אמות המידה שנקבעו בפסיקה לצורך יישום הסמכות הקבועה בתקנה 125 לתקנות בית הדין בנושאים אחרים (והשוו: חמי בן נון וטל חבקין, העירעור האזרחי (מהדורה 3, 2012), בעמ' 170-182)), ובשינויים המחויבים בהיתחשב בתכליתו של חוק הביטוח הלאומי כחקיקה סוציאלית.
...
עם זאת אין עוד תחולה לטעמנו לחריגים השונים של חוק ההתיישנות (שממילא לא הוחלו במלואם - עניין אבו רמוז בו נדחתה החלת סעיף 16 לחוק ההתיישנות), וכל ההצדקות לאיחור בהגשת התובענה תיבדקנה במסגרת שיקול הדעת שיופעל מכוח תקנה 125 לתקנות בית הדין.
בהתחשב בכך אנו סבורים כי לא ראוי שנקבל החלטה בעניינה של המערערת על סמך החומר החלקי, וראוי כי עניינה יוחזר לבית הדין האזורי לצורך השלמת הליך הראיות ומתן החלטה בבקשתה להארכת מועד.
סוף דבר - הערעור מתקבל כמפורט לעיל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

יש להעדיף את הכלל אשר קבוע בחקיקה הראשית, בחוק הביטוח הלאומי, מאשר את החריג בחקיקת המשנה, בתקנה 11.
אולם, כל עוד לא נערכה שומה סופית, קובע סעיף זה כי "ישולמו מקדמות על חשבון דמי הביטוח בהתאם להוראות שנקבעו בתקנות, ודין המקדמות לעניין חוק זה כדין דמי ביטוח". עוד נקבע בסעיף 345(ב)(2) כי "לגבי מבוטח שלא נערכה לו שומה כאמור והוא חייב על פי התקנות להגיש דין וחשבון על הכנסתו, תקבע ההכנסה לפי הדין וחשבון של המבוטח... ואולם אם נערכה השומה למבוטח לאחר מכן, תקבע הכנסתו על פיה..." .סעיף 345 מסמיך את השר להתקין תקנות, ומכוח הסמיכה זו הותקנה גם תקנה 11 לתקנות המקדמות, אשר קובעת כי במקרה בו ארעה פגיעה בעבודה בשנת מס פלונית, ההכנסה לפיה חויב הנפגע בתשלום מקדמות לפני הפגיעה, תיחשב כהכנסה לפי שומה סופית, והוראות תקנות 4 לעניין שינוי מקדמות ו -10 לעניין תשלום או החזר הפרשים לא יחולו לגבי שנה זו. תקנה 11 לתקנות המקדמות "יוצרת מה שמכונה 'גמלה חוסמת', שכן במקרה של פגיעה בעבודה של עצמאי – יחושבו דמי הפגיעה וקיצבת הנכות מהעבודה בהתאם לשומה שלפיה שולמו מקדמות דמי הביטוח בשנה השוטפת, וזאת אף אם הכנסת העצמאי על פי השומה הסופית היתה גבוהה מההכנסה שלפיה שולמו המקדמות. בכך למעשה 'נחסמת' האפשרות לעשות שימוש בשומה הסופית של השנה השוטפת לצורך קביעת ההכנסה שתהווה בסיס לחישוב הגימלאות, הן כאשר השומה הסופית משקפת הכנסה גבוהה מההכנסה שלפיה שולמו המקדמות, והן כאשר השומה הסופית משקפת הכנסה נמוכה יותר".[3] בעיניין דורושקביץ עמד בית דין זה בהרחבה על תכלית תקנה 11 וסיכם את הדברים כך: "שלוש הן תכליות התקנה: האחת, לדאוג לכך, שהכנסת המבוטח קודם לפגיעה בעבודה היא זו שתשמש בסיס לקביעת שיעור הגימלה. זאת מתוך החשש שהכנסת העצמאי עלולה להצטמצם עקב הפגיעה, ובהתאם יצטמצם שיעור הגימלה; השנייה, לתמרץ את המבוטח העצמאי לשלם דמי ביטוח בזמן אמת על פי הכנסתו האמתית, וממילא להביא לכך שידווח בזמן אמת על שינויים בהכנסתו; השלישית, לשמש בלם מפני ניסיונות של עצמאיים לשנות, לאחר התאונה, את שומתם ובכך להגדיל את שיעור גמלתם. תכליות אלה מוגשמות בהסדר שנקבע בתקנה 11.
...
לסיכום, טען הנתבע כי תקנה 11 אינה סוטה מהוראת סעיף 345 לחוק הביטוח הלאומי אלא עומדת בזכות עצמה, ולפיה, במקרה בו יש פגיעה המזכה בתשלום דמי פגיעה לתקופה של 90 ימים לפחות, אזי הבסיס לחישוב הגמלה הינו תשלום המקדמות אשר בוצע עובר ליום הפגיעה, כאמור.
עוד עולה מן המקובץ, לאור הנפסק בעניין בשירי ובעניין סאמר, כי סטייה נוספת מתקנה 11 אפשרית במקרים חריגים שבהם מועד הפגיעה בעבודה אינו ברור, כגון מקרה שבו הפגיעה היא תוצאה של מיקרוטראומה, והוא נקבע בדיעבד, לפי שיקול דעת רפואי, לתקופה רטרואקטיבית שקודמת למועד הגשת התביעה למוסד, ומסתבר כי הדו"ח העדכני נמסר לאחר מועד הפגיעה הרטרואקטיבי, והכל בתנאי שבמועד הגשת הדו"ח העדכני לא ידע המבוטח כי תהיה לדו"ח זה השפעה על שיעור גמלאותיו בגין הפגיעה בעבודה".
יישום האמור בפסיקת בית הדין הארצי על נסיבות המקרה דנן מוביל למסקנה כי אין מקום שלא להפעיל את תקנה 11 בעניינו של התובע דנן.
מכל האמור לעיל עולה, כי החלטת הנתבע בדין יסודה.

בהליך ערעור קופות גמל (עק"ג) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בנוסף, הוראה זו עולה בקנה אחד גם עם רוח ההסדר שקבע המחוקק הראשי בסעיף 296 לחוק הביטוח הלאומי, התשנ"ה-1995 (לתכלית הוראת סעיף 296 ראו בג"ץ 4913/18 ‏ לנצ'יצקי נ' בית הדין הארצי לעבודה (19.4.2020)).
סעיף 35 לחוק קובע כי "חברה מנהלת תשלח לעמיתים בקופת גמל שבניהולה דוחות תקופתיים ודוחות נוספים, שבהם ייכללו הפרטים שעליהם יורה הממונה, באופן, במועדים ולתקופות שיורה; על דוחות כאמור יחולו הוראות סעיף 42 לחוק הפיקוח על הביטוח, בשינויים המחויבים" (הדגשות הוספו - א.א.).
...
הוראתו של סעיף 52.8 ברורה, ואין בידינו לקבל את טענת המערער בדבר עמימותה או חוסר בהירותה.
האם הפרת סעיף 18(ב) לחוק, ככל שהופר, אכן מקימה את התוצאה לה טוען המערער - ביטול הסייג על תשלום קצבת הנכות לתקופה שקדמה ל- 12 החודשים שלפני הגשת התביעה לקצבת נכות? לטעמנו, ולו בנסיבות העניין, התשובה לכך שלילית.
לאור קביעת בית הדין האזורי המקובלת עלינו לא מצאנו לדון במסגרת הערעור בטענה זו לגופה.
הגם שטענות המערער להפרת חובות הגילוי והיידוע נדחו, מצאנו כי ראוי להביא את ההליך לידיעת הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון.
סוף דבר הערעור נדחה.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

באשר להודעת צד ג' למכבי, לאור התוצאה אליה הגענו הרי שלא היה צורך להדרש לשאלת ההתיישנות בהקשר זה. ב-"עניין מאלו" קבע בית דין זה מפי חברתי השופטת דוידוב-מוטולה כי: "את הוראת תקנה 1(ב) לתקנות המועדים (תקנות הביטוח הלאומי (מועדים להגשת תובענות), תש"ל-1969, אין לפרש כהוראת היתיישנות, הקובעת תיחום סגור בזמן שאינו מאפשר כל שיקול דעת להארכתו. זאת, גם אם חוק ההתיישנות אינו חל על תביעות מסוג זה, וכיוון שאין לפרש את הוראת החוק המסמיך ככוללת הסמיכה למחוקק המשנה לקביעת סייג כה מהותי לזכאות הסוציאלית". בעיניין מאלו בחן בית הדין את תכליתה של תקנה 1(ב) לתקנות המועדים ושל החוק המסמיך, וקבע כי: "התקנה קובעת היתיישנות כמשמעותה בחוק ההתיישנות, ותוך קיצור תקופת ההתיישנות הנקובה בחוק ההתיישנות, אינה ברורה מאליה. ראשית, סעיף 396 לחוק הביטוח הלאומי שצוטט לעיל אינו כולל בחובו הסמיכה למחוקק המשנה לקבוע תקופת היתיישנות קצרה מזו הקבועה בחוק ההתיישנות, אלא מדובר בסעיף הסמיכה טכני מטבעו לקביעת מועדים. אין זה סביר לטעמנו כי המחוקק התיר כדרך אגב למחוקק המשנה לשנות במסגרת תקנות הוראת חוק, מבלי לקבוע זאת במפורש. לא בכדי קובעת פקודת הפרשנות [נוסח חדש] כי אין בכוחה של תקנה לסתור הוראת חוק (סעיף 16(4)), ובהתאם כאשר ביקש המחוקק להסמיך את מחוקק המשנה לסטות מדבר חקיקה - עשה זאת באופן מפורש (ראו כדוגמא את סעיף 374 לחוק הביטוח הלאומי, המאפשר התקנת תקנות בנושא הספציפי המנוי בו 'אף בסטיה מהוראות חוק זה...')". לאור האמור קבע בית הדין כי תקנה 125 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), תשנ"ב-1991 מקנה לבית הדין סמכות להארכת המועד להגשת תביעה לבית הדין על החלטת המוסד, תוך הבהרה שאין בכך כדי לפגוע בהוראות החוק העוסקות בתשלום רטרואקטיבי.
...
יחד עם זאת, בנסיבות הקונקרטיות של המקרה הנדון, נוכח השיהוי הממושך בהגשת התביעה; נוכח העובדה שההתדיינות אינה מוגבלת להתדיינות בין המערער לבין המוסד אלא מעורב בה גם צד שלישי – מכבי, שזכויותיו עלולות להיפגע; ונוכח הנזק הראייתי שנגרם הן למוסד והן למכבי כתוצאה מהשיהוי הממושך – מקובל עליי שדין הערעור להידחות.
סוף דבר – אני מצטרפת לתוצאה שלפיה בנסיבות המקרה הנדון דין הערעור להידחות.
נציג ציבור (עובדים) מר ירון לוינזון אני מצטרף לפסק דינו של השופט מיכאל שפיצר, ומסכים כי דין הערעור להידחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

האמנה גם לא שינתה את הגדרת התושבות המופיעה בחוק הביטוח הלאומי, והאמנה אף לא התכוונה לעשות זאת; - ההבדלים בין הקצבה בישראל לבין הקצבה ברומניה – שיטות הביטוח בשתי המדינות אינן דומות, ובכלל זה – תנאי הזכאות, תקופות האכשרה וסכומי הקצבה הנם שונים בכל מדינה.
כמו כן, שלילת שיקול הדעת מהמוסד בהגדרת תושבות, באמצעות תיקון שנעשה בחקיקה ראשית – חוק הביטוח הלאומי – היא רצויה, וסעיף 2א אינו פוגע בזכות-יסוד.
...
דין טענה זאת להידחות – [97: סעיף 1 לסיכומי המוסד.
] סוף דבר – מתקבלת בזאת תביעתן של התובעות הבאות, ואנו קובעים כי הן זכאיות לקצבת אזרח ותיק מהמוסד: גב' ויקטוריה אנסקו, גב' אוגנייה קולי, גב' ולאד סביה, גב' מרגיט קלמן, גב' מרתה דול דנליוק, גב' דינה סטלוצה וגב' לילה בנטו.
כמו כן – נדחות בזאת התביעות של התובעות הבאות: התובעת גב' נסטיה פופ – היות שהיא לא צברה 144 חודשי עבודה במסגרת עבודתה בישראל, והתובעת גב' מריה גבור – היות שתביעתה למוסד הוגשה לאחר יום 31.12.2019.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו