מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שימוש חורג במרתף למגורים בבניין משותף בעניין הפרת תקנון

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רוכשי היחידות ידעו כי כל מקומות החניה שבבניין יוצמדו ליחידות האחרות ויהיו בבעלות פרטית של אחרים, והדברים עוגנו במפורש במירשם המקרקעין, בתקנון הבית המשותף ובצו רישום הבית המשותף.
בכך זנח המחוקק את ההוראה הנוקשה שבסעיף 24 לחוק שופטי השלום הזמני העותמני בדבר שלילה מוחלטת של הפקת פירות מתוך עשיית דין עצמית בכל מקרה שהוא, וקבע במקומה הוראה, השוללת אמנם, בדרך כלל, עשיית דין עצמית, אך המעניקה לבית המשפט סמכות שבשיקול הדעת לחרוג מכך, ובסמכות זו ישתמש בית המשפט באותם מקרים, שבהם החשש להפרת שלום הציבור אינו שקול לזכותו של אדם לעשות דין לעצמו ואינו עולה עליה.
מנגד, וכאן העיקר: המשיבים מבקשים לעשות שימוש מסחרי בחניות בדרך של הקניית זכות שימוש בהן לאחרים, שאינם מתגוררים בבניין, בעד תשלום, וזאת לכאורה בניוד לתנאי היתר הבנייה.
אם אין מחלוקת כנה באשר למצב הזכויות, ואם תביעת המבקשים לבטל את המירשם אכן היתיישנה, אין סיבה לסבור שההתדיינות הקניינית תימשך זמן רב. הצורך בהתדיינות זו נובע מרצונם הלגיטימי של המבקשים לברר את טענותיהם במישור הקנייני, טענות שמקומן להתברר בבית המשפט המחוזי (ובילבד שינקטו בהליך מתאים ללא שהוי, שאם לא כן ניתן יהיה לידון בהן אגבית במסגרת תביעה לסילוק יד שיגישו המשיבים, ככל שיגישו), כמו גם את טענותיהם במישור התיכנוני, ככל שהמשיבים יעתרו למתן היתר מתאים לשימוש במרתף.
...
מאחר שאין מחלוקת שהחזקה בחניות ניטלה שלא בדרך המנויה בסעיף 18(ב) לחוק, דין התביעה הפוססורית להתקבל.
לא נטען וממילא לא הוכח שלא יעלה בידי המשיבים להיפרע מן המבקשים את הנזק שייגרם להם אם יימצא בסופו של דבר שהם היו זכאים להחזיק בחניות ולהשתמש בהן.
סוף דבר שיקולי מדיניות משפטית, אופי הבירור הדרוש להכרעה בזכויות הצדדים ושיקולי מאזן הנוחות מטים את הכף שלא לדון בזכויות הצדדים בעת ובעונה אחת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

עוד נטען כי ככל שיבנו קומות נוספות מעבר להיתר, ביתם של התובעים יוחשך עוד קודם לשעה זו. כן התובעים טוענים להפרת חובה חקוקה בנגוד לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ח -1968 בבצוע חפירה החורגת מהיתר לצורך בניית המרתף ללא היתר.
בהקשר זה ניתן ללמוד מפסיקת בית המשפט המחוזי בענין  עא (חי') 1440-12-15 יוניאור בע"מ נ' ש.ע.ג. - בורוקאי נתיבים חברה לבנין ופיתוח (1991) בע"מ : ניתן לאמר ברמה העקרונית כי בניה של שכן בצמוד לגבול משותף , ללא קוי בנין המרחיקים אותה, יכולה במקרים מסוימים להוות נזק המצוי בתחומי הפגיעה שאותה חזה המחוקק בקובעו את ההוראות באשר להיתר הבניה.
וראה עוד: ע"א 407/54 בית משותף פתח- תקוה נ' למיפרט, פ"ד י 1104; בג"צ 1921/94 סוקר נ' הוועדה לבניה למגורים ולתעשיה, פ"ד מח(4)237, סעיף 18 לפסק הדין; בג"צ 2764/91 עורלק ואח' נ' שר האנרגיה ואח', פ"ד מה(4)877 (ענין : "עורלק"); המ' 468/81 נוצר חברה לנאמנות בע"מ נ' אורביט מדיסטרס בע"מ, פ"ד לה(4)736 (להלן :"ענין נוצר"); בר"ע 20127/98 (ת"א) שקם בע"מ נ' סופרפארם ישראל בע"מ,דינים מחוזי לב(4)973 וכן :א' וינוגרד צוי מניעה- חלק כללי ( הוצאת הילכות, תשנ"ג) 54 – 61.
כך למשל בתא (ת"א) 53083-03-18‏ ‏ ריטה מריומה נ' איריס לב התקבלה בקשה לצוו מניעה לפתיחת גן שאמור להפתח כאשר נטען כי פתיחת הגן תסב למבקשים מטרדים קשים, וכי היא מנוגדת לתקנון הבית המשותף ובהיעדר רישיון והיתר לשימוש חורג.
...
לגופם של דברים, אני סבורה כי אין בטענה זו כדי להעמיד טענה בדבר אי נוחות, שיש בה כדי להצדיק מתן צו הריסה ביחס למרתף אשר כאמור כיום אף לא משמש כחניון, ובהתאם לתעודת עובד ציבור נמצא בהליכי אישור תכנוני על ידי הרשות שבמסגרתה בין היתר נשקלים גם שיקולים הכרוכים בתנועה.
סוף דבר סיכומו של דבר, יש מקום להורות על מחיקת התביעה על הסף מהטעמים שפורטו לעיל.
כמו כן, אני סבורה כי יש מקום לאפשר הגשתה של הבקשה לסילוק על אף האיחור שנטען בהגשתה, בשים לב לנימוקיה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בכל הנוגע לדירת התובעים 4-3, טוענים הנתבעים כי מדובר בדירה דו מפלסית, הכוללת מרתף המסומן כהצמדה טז' במסגרת מיסמכי הבית המשותף, הבנוי ביחידת מגורים נפרדת בעלת כניסה נפרדת במפלס התחתון של הבניין, בשטח המוגדר במסגרת היתר הבניה של הבניין בחלק מ"מרתף המשמש חלל משחקים לילדים".
התביעה הנגדית כאמור, הנתבעת טענה כי בהתאם להיתרי הבנייה המקוריים של הבניין שטחים מסוימים בהם מחזיקים התובעים יועדו על פי ההיתר לשמש כשטחים משותפים, אך הם מהוים בפועל חלק מהדירות של התובעים – כך שמדובר בהפרת חוק התיכנון והבנייה והפרת חובה חקוקה.
מכאן, שצו הבית המשותף, התקנון המוסכם והתשריט מהוה ראיה מכרעת וחלוטה בנוגע לבעלות של התובעים בדירותיהם, גבולות דירותיהם וההצמדות שלהם – ובכל מקרה טענות הנוגעות לטענות ברשום או כל טענה אחרת בנוגע למרשם הן במסיכות בית המשפט המחוזי.
מכל האמור עולה, כי הנתבעת ובעלה היו מודעים לחריגות מהיתר הבנייה והסכימו על האמור עת חתמו על מיסמכי הבית המשותף כי השטחים שנועדו לשמש כשטחים צבוריים יהפכו להיות חלק מהדירות, וכי לא נגרם לנתבעת נזק אלא היא הגישה את התביעה רק בשל הגשת התביעה על ידי התובעים כנגדה – כך שדין התביעה שכנגד להדחות.
...
מעבר לעבודה כי מדובר בטענה חדשה שלא הועלתה בכתב התביעה הנגדית, ודינה להידחות מטעם זה, הרי שמדובר בטענה כנגד הרישום הקנייני שמופיע בלשכת רישום המקרקעין – טענות המצויות בסמכותו של בית המשפט המחוזי.
מכל האמור עולה, כי הנתבעת ובעלה היו מודעים לחריגות מהיתר הבנייה והסכימו על האמור עת חתמו על מסמכי הבית המשותף כי השטחים שנועדו לשמש כשטחים ציבוריים יהפכו להיות חלק מהדירות, וכי לא נגרם לנתבעת נזק אלא היא הגישה את התביעה רק בשל הגשת התביעה על ידי התובעים כנגדה – כך שדין התביעה שכנגד להידחות.
סוף דבר הפועל היוצא הוא, שהן התביעה העיקרית והן התביעה שכנגד – נדחות.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בשנת 2015 נחתם בין חברת אביב ויצמן תל אביב בע"מ (להלן:"חברת אביב"), לבין המשיבים – שהם כאמור 17 מבעלי הדירות, המהוים 94.4% מבעלי הדירות בבית המשותף, הסכם לבצוע פרויקט בהתאם לתמ"א 38, במסגרתו, התחייבה חברת אביב להרוס את הבית המשותף ותחתיו להקים על המקרקעין ביניין חדש – הכולל 45 דירות, במסגרתו תוקצנה לבעלי הדירות הקיימות, דירות חדשות הכוללות (באשר לרוב הדירות): תוספת שטח העומדת על 10 עד 12 מ"ר (בהתאם לטיפוס הדירה), ממ"ד, מרפסת, מחסן וחניה צמודה בקומת המרתף.
באופן פרטני, באשר ליהב, נדחתה ראשית הטענה ולפיה יש באי חוקיות השמוש במרפאה כדי להשפיע על התמורה המגיעה לו. אשר לכך, צוין ראשית כי בהתאם לעדות יהב, המרפאה פעלה במקום במשך שנים רבות, כאשר עד לחודש דצמבר 2017 היא פעלה בהיתר לשימוש חורג, אשר הסיבה בגינה לא חודש, נעוצה בשלבים המתקדמים לקבלת היתר לבית המשותף לצורך פרויקט התמ"א. נקבע כי עדותו זו של יהב נתמכה בחקירת השמאי מטעם המשיבים, אשר אישר שעיון בתיק הבניין מלמד כי ניתנו שני היתרים לשימוש חורג למרפאה לתקופה של 5 שנים כל אחד (מתוך 27 השנים בהן פעלה המרפאה) ונוסף על כך הדגיש כי מדובר בתופעה מקובלת שקיימים פערים בזמנים בין היתר אחד לאחר לעניין שימוש חורג.
עוד באשר לשאלות אשר על המפקח על רישום המקרקעין לברר בהליך זה, נקבע על ידי השופט כהן בע"א (מחוזי חי') 899-03-09 שרה קלצוק נ' צבי אורון (29/04/10) (להלן: "עניין קלצוק") כי: "...כאשר יינתן היתר הבניה, והמיעוט עדיין יעמוד בסירובו ליתן הסכמתו, יתייצב נא הרוב בפני המפקח על רישום מקרקעין, והמפקח יבחן האם הופר השויון והאם הרוב נוהג בתום לב, והאם 'הפיחותים' בזכויות הקניין של המיעוט בטלים בשישים לעומת ההנאה הצומחת לו מעבודות החיזוק הנעשות בבית". בדומה לקביעה זו, בעיניין שומרוני, פתח בית המשפט העליון וציין כי אמנם המטרה של חזוק הבית המשותף היא מטרה ראויה ואולם, הדגיש כי הואיל ועסקינן בהתנגשות אפשרית בין אינטרס הכלל לאנטרס הפרט, הרי שחשוב שהדברים יעשו בזהירות ראויה, תוך איזון בין האינטרסים (סעיף 26 לפסק הדין).
" [ההדגשה שלי ל.ב.] בענין ניסני, ציינתי כי הנני מסכימה לניתוח אשר נערך בעיניין קלצוק ואולם, מצאתי להבהירו ולדייקו, בהתאמה לטיבן של שתי הזכויות בהן אוחז הדייר בבית המשותף – זכותו בדירת המגורים שלו וזכותו ברכוש המשותף.
ביטוי נוסף לכך ימצא בהוראת סעיף 2(ב) לתקנון המצוי ובהתאם להן לא רשאי בעל דירה לעשות שינויים בדירתו אשר יש בהם בכדי להוביל לפגיעה בדירת שכנו (להרחבה ראו ויסמן בעמודים 337-351).
...
לאור האמור, טענותיה של המערערת בדבר העדר שיוויון בתמורות – נדחות אף הן. זכאות המערערת לתמורה על פי חוק פינוי בינוי- כפי המפורט לעיל, טענת המערערת היא כי לאור הדימיון בין הפרויקט לפי תמ"א 38, במסגרתו נהרס הבניין ונבנה מחדש, לבין פרויקט פינוי בינוי, הרי שיש להחיל על הפרויקט דנן את הוראות חוק פינוי בינוי, בכל הנוגע להצעות אשר יש להציע לדייר המוגדר כ"קשיש" לצורך חוק זה. אשר לטענתה זו של המערערת, הרי שאינני נדרשת לקביעת מסמרות בטענה גופה, שעה שלגישתי צודקת המפקחת בקובעה כי המועד הרלוונטי לעניין זה הוא מועד החתימה על הסכם התמ"א ומשזה נחתם עוד קודם למועד תוקפן של ההוראות האמורות, ממילא אין מקום ליישמן במקרה דנן.
אשר על כן גם טענותיה של המערערת באשר להחלת הוראות חוק פינוי בינוי במקרה דנן, נדחות.
סוף דבר; משנדחו כלל טענותיה של המערערת, דין הערעור להידחות וכך הנני מורה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

התובעת והנתבעת הן בעלות דירות המתגוררים בבית משותף ברחוב יוסף בן יועזר 65 בירושלים, וידוע כחלקה 68 בגוש 30143 (להלן: הבניין).
הבניין הנו בית משותף הרשום בפנקס הבתים המשותפים ונרשם לו תקנון מצוי (כפי שניתן ללמוד מתמצית רישום המקרקעין שהוגש בהליך זה).
כך, הורחבה קומת המרתף בשטח של 20 מ"ר; מחסן בשטח של 10 מ"ר ממ"ד בשטח 10 מ"ר שהנו מעבר לזכויות הבנייה המוקצות ואשר אינו גורע מהן.
בפועל גם התברר כי הדירה של התובעת מפוצלת והיא משכירה שלוש יחידות דיור, אחת מהן בכלל נועדה לשמש כמחסן ולא נועדה למגורים, ואילו יחידת אחרת על פי דוח השמאי חורגת מעבר לקו הבניין.
לטענת התובעת משעה שהפרה הנתבעת את ההסכמים עמה לא די בפצוי המוסכם של 20,000 ₪ שהנתבעת שילמה אלא עליה לשלם את הסכום הריאלי בגין היסודות שהתובעת בנתה והנתבעת עשתה בהם שימוש.
בכל הנוגע לטענות בדבר פצויי התובעת על בניית ריצפת הרחבה הדירה של הנתבעת, הרי שהנתבעת מפנה להסכם "להסכם שפוץ בבית משותף" מיום 27.8.2015 ו"להסכם פיצוי בגין החלק היחסי בהוצאות בניית השלד" מיום 21.9.2015 עליו חתמו הצדדים וטענה שטרם חתימת ההסכמים- הצדדים שקלו היטב את זכויותיהם והגיעו להסכמות מרצון.
...
כך או כך, כאמור זו דרישה שנולדה בשלב מאוחר של ההליך והיא בגדר הרחבת חזית אסורה ועל כן נדחית.
יתר השכנים לא היו צד להליך ולא ניתנה להם הזדמנות להביא טענותיהם, ולכן הדרישות של הנתבעת בדבר שימוש בשטחים ציבוריים ותוספת הנאה משימוש ייחודי בחצר נדחות בגדרו של הליך זה. יוער כי ממילא צריך יהיה לברר גם את העלויות של התובעת במסגרת הבניה וההוצאות הנובעות מהשכרת הנכסים, ובאופן שבו הגישה הנתבעת את התביעה שלה לא היה מקום לבירור כאמור.
סיכום דין התביעה הראשונה להתקבל באופן חלקי כמפורט לעיל ודין התביעה השניה להדחות במלואה, ובנסיבות אלו הנתבעת תישא בשכר טרחת התובעת בסך 15,000 ₪ כולל מע"מ ובהוצאות התובעת באופן חלקי בלבד בסך 5,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו