עניינה של העתירה נסב על נפקות התיקון החקיקתי שבסעיף 151(ג) לחוק התיכנון והבנייה, תשכ"ה-1965 (להלן גם – החוק), במסגרת תיקון 79 לחוק משנת 2007, שקבע בין-היתר כי תוספת שטחי שירות לשם בניית מרחב מוגן, לא תחשב כסטייה מתכנית; זאת בזיקה לתיקון מאותה שנה של תקנות ההתגוננות האזרחית (מפרטים לבניית מקלטים), התש"ן-1990 (להלן – תקנות ההתגוננות האזרחית), אשר בין-השאר הגדיל את השטח המזערי של ממ"דים.
תקנות התיכנון והבנייה (חישוב שטחים ואחוזי בנייה בתכניות ובהיתרים), התשנ"ב-1992, קובעות, בין-השאר, אלו שטחי בנייה ייחשבו כשטח עקרי ואלו ייחשבו כשטח שירות.
בית-המשפט הוסיף, כי "ההבדל, לעניין בקשה להיתר, בין דירה שבה כבר קיים ממ"ד ששטחו 9 מ"ר או יותר לבין דירה שבה לא קיים ממ"ד, או ששטחו קטן מ-9 מ"ר ומבקשים להגדיל אותו, נובע מהאמור בסעיף 151(ג) לחוק. ההבדל בא לידי ביטוי בצורך בהליך של הקלה (שיחייב בתשלום היטל השבחה) במקרה שבו כבר קיים ממ"ד בשטח של 9 מ"ר או יותר והבנייה הנוספת אינה דרושה לצורך בניית הממ"ד, לעומת בקשה להיתר לצורך בניית הממ"ד או הגדלתו, שאז אין צורך בהליך של הקלה, שהיא בשקול דעת הועדה המקומית בכפוף לתשלום היטל השבחה". בהקשר זה ציין בית-המשפט, כי סעיף 151(ג) לחוק קובע שרק תוספת לשם בניית מרחב מוגן, לא תחשב כסטייה מתכנית, ועל-כן לא תחייב הליך של הקלה; וכי תוספת בנייה שלא נועדה לבניית מרחב מוגן, אלא לצורך אחר, ונובעת מניצול הזכויות העודפות, כמו המקרה שנידון לפניו, תחשב כסטייה מתכנית, ואם אינה עולה כדי סטייה ניכרת כאמור בתקנות התיכנון והבנייה (סטייה ניכרת מתכנית) התשס"ב-2002, ניתן לאשרה בדרך של הקלה.
מטעם זה צדקה הועדה בקביעתה, כי לא ניתן לעשות שימוש בסעיף 151(ג) לחוק, לצורך תוספת זכויות לממ"ד קיים, קביעה המתיישבת עם פרשנות החוק וההולמת את הפסיקה בעיניין טל.
כאמור, הועדה קבעה, כי ככל שמוגשת בקשה להמרת שטחים עקריים בשטחי שירות, תוך "חישוב מחדש" של שטחי הבנייה בהתאם לתקנות, הרי שהדבר אפשרי, אך זאת רק במסגרת הליך של הקלה, תוך הפעלת שיקול דעת תיכנוני, כפי שאף נקבע בפסק-הדין בעיניין טל. מקובלת עליי עמדת ועדת הערר, שלפיה גם אם מדובר היה בבקשה "לחישוב מחדש" של היחס בין שטחי השרות והשטחים העקריים, ביחס לממ"דים קיימים, היה על העותר לנקוט הליך של הקלה, זאת מהטעמים שפורטו בפסק-הדין בעיניין טל; ומשנמנע העותר מלפעול בדרך זו – די בכך כדי להביא לדחיית הבקשה.
...
בנסיבות אלה קבעה ועדת הערר, כי נוצר מעין "השתק תכנוני" כאשר העותר נהנה מהדרך שבה בחר; וסברה שאין לאפשר לו "לחתור עתה תחת הנחות היסוד של הליך קבלת היתר הבנייה הקודם". על-כן החליטה הוועדה, כי יש מקום לדחות את הבקשה לחישוב מחודש של השטחים, זאת הן הואיל והוראות סעיף 151(ג) לחוק חלה אך ורק על תוספת נדרשת לבניית ממ"ד, והן היות שבנסיבות המקרה מדובר בתקיפה עקיפה, ומכאן מאוחרת, של החלטות הוועדה המקומית במסגרת הליכי רישוי קודמים שיזם העותר.
בשולי פסק-הדין יודגש, כי העתירה נדחית, ולוּ מן הטעם שההליך בו נקט העותר אינו מאפשר תוספת שטחי שירות מכוח סעיף 151(ג) לחוק, בעניין ממ"דים שכבר הוקמו בעבר על-פי היתרים שנופקו לעותר בשנת 2014.
התוצאה
על-יסוד האמור לעיל, העתירה נדחית.
העותר ישלם לכל אחת מהמשיבות הוצאות בסכום כולל של 8,000 ש"ח.
מזכירות בית-המשפט תודיע טלפונית לב"כ הצדדים על מתן פסק-הדין, ותמציא להם עותקים ממנו.