מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שימוע חובה בעקבות צמצומים בעבודה

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על חשיבותה של זכות הטיעון נפסק – "הלכה פסוקה היא, מימים ימימה, כי זכות הטיעון הנה מזכויות היסוד הראשוניות בשיטתנו המשפטית, ומקום של כבוד שמור לה ביחסי העבודה בכלל, קל וחומר עת נשקלת האפשרות לסיום עבודתו של עובד... ודוק. זכות השימוע איננה מטבע לשון, אין לראות בה 'טקס' גרידא שיש לקיימו, מצוות אנשים מלומדה, כדי לצאת ידי חובה. זכות הטיעון נמנית על זכויות היסוד של שיטתנו המשפטית ומטרתה להביא לידי כך שתתקבל החלטה עניינית, מושכלת ומבוררת, תוך מתן תשומת לב מלאה ומשקל ראוי לעמדותיו ולעניינו של מי שעלול להפגע מן ההחלטה. זוהי זכותו הראשונית של העובד לדעת מה הן הטענות המועלות נגדו או בעיניינו ובהתאם ליתן תגובתו להן, להציג את האידך גיסא מנקודת ראותו, ולנסות ולשכנע את בעל הסמכות לשנות מדעתו ככל שיש בה לפגוע בזכויותיו" (ר' ע"ע (ארצי) גוטרמן– המכללה האקדמית עמק יזרעאל, פד"ע לח 455 (2003)(להלן: עניין גוטרמן)).
על פי הדין, את החריגים לחוק יש לפרש בצמצום, וכבר נפסק – "המדיניות המנחה בפסיקה פרשה את הסעיפים החריגים לחוק שעות עבודה ומנוחה בצמצום, כך שפחות עובדים יוצאו מתחולתו של החוק ויותר עובדים ייהנו מההגנות שהחוק מעניק" (ר' ע"ע (ארצי) 300271/98 טפקו-יצור מערכות בקרת אנרגיה ומתקנים לשמירת איכות הסביבה בע"מ – טל, פד"ע לה 703 (2000) (להלן: עניין טפקו)).
...
בנסיבות אלה מצאנו לנכון לחייב את הנתבעת בפיצוי נמוך בנדון ע"ס 2,000 ₪.
מעלה כי ב"כ התובע הבהיר כי התובע קיבל את מלוא פיצויי הפיטורים ומשכך לא שוכנענו כי התובע הרים את הנטל להוכחת רכיבים אלו.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובע, תוך 30 ימים מקבלת פסק הדין את הסכומים המפורטים להלן: פיצוי בגין פיטורים שלא כדין בסך של 50,000 ₪ בתוספת הפרשי ריבית והצמדה כחוק מיום סיום העסקה 1.1.12 ועד יום התשלום בפועל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הנתבעת טענה כי הקף חובת השימוע בפיטורים מחמת צימצום בעבודה היא מסויגת, ולעתים אף אין כל חובה לערוך שימוע.
...
טיעוני התובע מקובלים עלינו במלואם, גם בנקודה זו. על כן, ולסיכום נקודה זו, אנו דוחים את טענת הקיזוז הנ"ל במלואה, ובכלל זה – גם טענותיה של הנתבעת בסיכומיה.
סיכום לאור כל האמור לעיל, דין התביעה להתקבל ברוּבה המוחלט, ועל הנתבעת לשלם לתובע את הסכומים הבאים, כדלקמן – א. פיצויי פיטורים בסך של 13,193 ₪; דמי הודעה מוקדמת בסך של 12,674 ₪; פיצוי בגין פיטורים שלא כדין בסך של 10,000 ₪; פיצוי בגין היעדר הפרשות פנסיוניות על חשבון תגמולים בסך של 9,566 ₪; פיצוי בגין היעדר הפרשות לקרן השתלמות בסך של 11,958 ₪; גמול שעות נוספות בסך של 61,200 ₪; פיצוי בגין תלושי שכר שאינם תקינים בסך של 5,000 ₪.
אשר לטענות הקיזוז של הנתבעת, הרי שאלה דינן להידחות בכללותן, מלבד טענת קיזוז יחידה, שהיא הטענה בגין השכר העודף ששולם בחודש 11/2012.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנסיבות אלו זומן לשימוע והוצעו לו מספר חלופות בהן חזרה למתכונת העבודה הרגילה (אשר לשיטת הנתבעת כוללת עבודה בימי ו') או לחילופין התאמת שכרו למתכונת העבודה המצומצמת.
בהמשך הדברים, משלא הגיעו הצדדים להסכמות, ניתן בידי התובע מכתב שכותרתו "מכתב פיטורים", הנושא את התאריך 24.2.2019, לפיו הוחלט לסיים את עבודתו של התובע בשל צמצומים וחוסר רווחיות ברכב בו נוהג התובע (נספח 3 לכתב התביעה).
וכך נאמר: "הגם שהגשמת חובת השימוע יכולה להיות במספר דרכים הרי שניתן לזהות מכנה משותף חיוני בין הדרכים השונות לקיומה, וזאת על מנת שתכלית השימוע תוגשם. מכנה זה – מבלי להתיימר למצותו – כולל, בין היתר, יידוע העובד בדבר אפשרות הפיטורים; מתן הנימוקים המפורטים בגינם נשקלת אפשרות פיטוריו מספיק זמן מראש, וזאת על מנת שתהא לעובד האפשרות להערך לקראת השימוע; שקילת טענות העובד בנפש פתוחה וחפצה; ככל שהעובד חפץ להיות מיוצג בהליך השימוע שמורה לו ככלל הזכות לכך". מחומר הראיות עולה כי התובע לא קיבל מבעוד מועד מכתב זימון לשימוע אשר כלל את הנימוקים בגינם נשקלת האפשרות לסיים את העסקתו ואף לא נימסר לו כי הוא רשאי להיות מיוצג.
...
טענת התובע לפיה שכרו שולם כל חודש באיחור לא הוכחה ודינה להידחות.
כלל הוא, שתובע לא יזכה בסעד שלא עתר לו בתביעתו, ובית הדין לא יעניק סעד מעבר לסעד שהתבקש בכתב התביעה (ע"ע 1326/04 עביר שאהין נ' מכללת מאר אליאס (2.11.2005), משכך דין טענות התובע להידחות.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובע, בתוך 30 יום מיום המצאת פסק הדין את הסכומים הבאים, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה ועד ליום התשלום המלא בפועל: בגין פיצויי פיטורים- סך של 3,216 ₪.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

מובהר, כי אין בהטלת חובה זו על המשתמש כדי לפטור את הקבלן המעסיק, ועליו לסייע לעובד הקבלן למצות את זכות הטיעון מול המשתמש, וכן לערוך שימוע בהיבטים הרלוואנטיים למערכת יחסי העבודה בינו לבין העובד, כגון הצבה במקום עבודה חלופי.
כך, אין דומה מקרה שבו תפקידו של עובד הקבלן לשמש כממלא מקום לתקופות קצרות, או שעבד תקופה קצרה אצל המשתמש, שבמהותה היא תקופת ניסיון, למקרה שבו עובד הקבלן הוצב במשך תקופה ממושכת אצל המשתמש; אין דומה מקרה שבו עניינה של ההחלטה היא שינוי לא מהותי בתנאי העסקתו של העובד, לבין החלטה שמשנה באופן מהותי את תנאי ההעסקה; אין דומה מקרה שבו ההחלטה על הפסקת הצבה מתקבלת עקב רה-ארגון או צימצום פעילות הקבלן במקום העבודה, לבין מקרה שבו נידרשת הפסקת הצבתו של עובד הקבלן מטעמים הקשורים להתנהלותו של עובד הקבלן, ובמיוחד עת מיוחסים לו מעשים חמורים.
...
] בנסיבות אלו, שוכנענו שלא נערך למר סופר שימוע כדין ולא ניתנה לו ההזדמנות להשמיע את טענותיו באופן סדור וראוי על מנת לנסות ולשנות את החלטת המדינה בדבר הפסקת עבודתו במעון נווה חורש, ובשים לב לתקופת עבודתו במעון, חומרת המעשים שיוחסו לו, הרקע של המאבק הארגוני והמשמעות של החלטת המדינה שגרמה לסיום עבודתו במעון ואף שללה את אפשרות העסקתו במעונות ממשלתיים אחרים, אנו פוסקים למר סופר פיצוי בסך של 30,000 ₪ בגין העדר שימוע, מתוכו 10,000 ₪ ישולם על המשיבות 1-2 וסך של 20,000 ₪ ישולם על ידי המדינה.
לנוכח טענות המבקשים ולפיהן מר סופר זכאי לפיצוי נוסף בגין חוסר תום לב במשא ומתן, תוך שריון סרק של כח עבודתו, נבהיר כי לא מצאנו שחברת דנאל ו/או בית אקשטיין נהלו עם מר סופר משא ומתן בחוסר תום לב. כפי שעלה מהתשתית העובדתית, המבקשות 1-2 היו מעוניינות לקלוט את מר סופר לשורותיהן על מנת שימשיך לעבוד באמצעותן במעון נווה חורש.
] סוף דבר – המשיבות ישלמו למר סופר בתוך 30 ימים פיצוי בסך 30,000 ₪ בגין העדר שימוע בהתאם לחלוקה המפורטת בסעיף 49 לעיל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

] הנתבעת נתנה לתובע מכתב פיטורים הנושא את התאריך 22.4.2018 שבו נכתב כי עבודתו תסתיים ביום 22.5.2018 "עקב צמצומים בעבודה"[footnoteRef:10].
הכרעה לאחר ששקלנו את טענות הצדדים, עדויותיהם והראיות שהוצגו לפנינו שוכנענו כי התובע פוטר מעבודתו עקב מצבו הרפואי ומבלי שנערך לו שימוע כדין, כפי שיפורט להלן.
וכך קובע הסעיף: "בתובענה של עובד לתשלום שכר עבודה, לרבות גמול שעות נוספות או גמול עבודה במנוחה השבועית, שבה שנויות במחלוקת שעות העבודה שבעדן נתבע השכר, תהא חובת ההוכחה על המעביד כי העובד לא עמד לרשות העבודה במשך שעות העבודה השנויות במחלוקת, אם המעביד לא הציג רשומי נוכחות מתוך פנקס שעות עבודה, ככל שהוא חייב לנהלו...." (ההדגשה הוספה – ק.כ.).
...
אי לכך, הנתבעת תשלם לתובע פיצוי בגין פגמים שנפלו בתלושי השכר בסכום של 10,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 9.6.2018 ועד לתשלום בפועל.
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבעת תשלם לתובע, בתוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין, את הסכומים הבאים: פיצוי בגין פיטורים שלא כדין בסכום של 20,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 9.6.2018 ועד לתשלום בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו