ודוק: אני מודע לפסיקה אליה הפנה ב"כ התובע, אשר קבעה כי חיוב עובד בהרמת משקלים שהם 30 ק"ג ומעלה, נחשב הפרה של חובת הזהירות של מעביד כלפי העובד, אולם בפסקי הדין שם היה מדובר בעבודה חוזרת ונשנית של הרמת משקלים לגבהים, ולא הרמה חד פעמית של 30.9 ק"ג לגובה של מספר ס"מ.
כך למשל: בת"א 8464-08-16 פלוני נגד רשות שדות התעופה (1.5.2022) היה מדובר על הרמת משא לאורך משמרת שכללה גם הרמת משא במשקל של 30 ק"ג לגובה של 1.3 מ' מעל מעקה בטיחות, בת"א 21543-05-17 פלוני נגד השרון (1987) מיפעל אלומיניום ונגרות לבנין בע"מ ואח' (6.2.2020) היה מדובר על הרמת מכונה של 60 ק"ג (על ידי שני אנשים בתדירות גבוהה) בע"א 4758-98 אורנים סיילנסר בע"מ נגד מדינת ישראל ואח' (16.3.2020) המחלוקת הייתה כנגד המדינה, מדוע לא התקינה תקנות ביחס למשקל יתר (כפי שעשתה ביחס לקטינים), וברי כי אין כל דיון בפסק הדין שמחייב לענייננו.
ודוק: יועץ הבטיחות הפנה לתקנות הבטיחות בעבודה (ניטור סביבתי וניטור ביולוגי של עובדים בגורמים מזיקים), תשע"א-2011, אך שם אין תקנה האוסרת על הרמת משקל של 30 ק"ג לגובה של מספר ס"מ (ואף לא דומה למקרה מושא התביעה).
כאמור התובע העיד כי הרכב משמש את חייו הפרטיים, היה בחניה הפרטית שלו גם בתקופה שלאחר התאונה בה לא עבד, אך יחד עם זאת משמש אותו גם לצרכי עבודה (סעיף 12ג לתצהיר התובע), לא הוצגה לי חלוקה מסודרת של השמוש ברכב מבחינת זמן פרטי/זמן עבודה, ולכן אני סבור שחלוקה בשיעור של 50% משווי הרכב מהוה יחס ראוי והולם, בין אובדן אמיתי של ההטבה הפרטית, לבין חלק שכל מעביד היה מספק לו, קרי החזר הוצאות במסגרת העבודה, בין אם להגיע לעבודה (נסיעות), ובין אם להגיע לאתר בו אמורה להתבצע העבודה (החלפת מזגן).
ניכוי תגמולי המוסד לביטוח לאומי:
התאונה הוכרה, כאמור, כתאונת עבודה ושולמו לו תגמולי מל"ל בסך נומינאלי של 186,521 ₪, (ראו סעיף 41 ונספח ב' לתחשיב הנתבעת – סומן כנ/1 – החלטה בפרוטוקול דיון מיום 6.10.22 עמוד 20).
...
להלן אבחן את יסודות עוולת הרשלנות, אך לפני כן אעיר כי איני מקבל את טענת התובע (סעיף 7 לכתב התביעה) לפיה חל בענייננו סעיף 41 לפקודת הנזיקין.
וכך גם בענייננו, מדובר כאמור בהרמת משקל של כ-30 ק"ג לגובה של מספר ס"מ, לצורך החלפת מדחס, מדובר בעבודת כפיים, לפיכך אני קובע כי בנסיבות אלה הנתבעת לא העמידה את התובע לפני סיכון בלתי סביר, ולכן לא קיימת חובת זהירות קונקרטית.
סוף דבר:
התביעה נדחית הן מהטעם שלא מתקיימת עוולת הרשלנות, וליתר דיוק לא קיימת חובת זהירות קונקרטית ולא ברור כיצד היא הופרה, והן מהטעם שאם הייתה אחריות, אזי לאור שיעור האשם התורם וחישוב הנזק, התביעה הייתה נבלעת.
התובע ישלם לחברת הביטוח – הנתבעת מס' 2 - הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 20,000 ₪, וזאת בתוך 30 יום מהיום לידי בא כוחה, שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק עד למועד התשלום בפועל.
כמו כן אני מורה על השבת פיקדון העדים שנותר במזכירות בית המשפט לידי התובע, באמצעות ב"כ.
זכות ערעור כדין.